Lady Cup Review, hoe werkt het?

Het is tijd voor een vrouwelijk en persoonlijk artikel. Dit keer.. tadadada… de menstruatiecup oftewel de lady cup. Toen ik voor het eerst hierover hoorde dacht ik.. pure horror.. daar ga ik echt niet aan beginnen! Daarna las ik alleen nog maar positieve artikelen. Hmm Rachèl werd nieuwsgierig.. toch dan maar een gok wagen? Het is namelijk weleens gebeurd dat ik mijn ob kwijt was.. op vakantie.. en wat doe je dan? Geloof me dat was pas echt horror. Vroeger las je weleens in de Hitkrant van die vage dingen over ” ik zag het touwtje van mijn o.b. niet meer”, ” ik had toch een o.b. ingedaan? waar is die o.b. nou toch?!”. En dit is mij dus ook een keer overkomen.

Wanneer je je mobiel of portemonnee kwijt bent krijg je zo’n hitte aanval.. je raakt in paniek en je weet niet waar je moet beginnen met zoeken. Nu wist ik natuurlijk wel waar ik moest zoeken maar door die hitte aanval raakte ik soort van in shock. Gebeurd dit nou echt?! Ik zal niet verder in details treden maar gelukkig kreeg ik de o.b. met veel moeite eruit. Ik was nog nooit zo blij om een bebloede tampon te zien. Oke, smerig? Nah, wij vrouwen zijn wel aardig wat gewend.

Oké nu even naar het meest interessante object ooit. Met trots presenteer ik de lady cup in de kleur roze, schattig he? Deze lady cup kan je op verschillende websites kopen. Nu ben ik een enorme fan van aliexpress en ebay maar zo’n object zou ik er niet kopen. Je weet maar nooit van wat voor materiaal ze het hebben gemaakt. Deze cup is door de eu getest en daardoor mogen ze de lay cup verkopen. Je kan er ruim 15-20 jaar meedoen, hoe ideaal? Ik moet ook wel zeggen dat het materiaal heel goed en stevig aanvoelt.

Verschillende kleuren

Je hebt allerlei verschillende soorten kleuren op de website:
-Zonnebloem (geel)
-Blauwe maansteen (lichtblauw)
-Vleugje lavendel (licht paars)
-Transparant
-Pruim (donker paars)
-Wilde keers (rood)
-Kamerfoelie (roze dit is die ik heb gekozen)
-Aardbei (lichtrood)
-Blauw
-Roze
-Oranje
-Lila
-Groen
-Neon (groen geel)
-Goud (limited edition)
-Night (zwart)
-Day (wit)

Hoe werkt een cup? 

Het is eventjes knoeien in het begin maar wanneer je de smaak te pakken hebt gaat het makkelijker.
Stap 1. Kook de lady cup van te voren uit of spoel de lady cup met heet water af.
Stap 2. Was daarna je handen voordat je de lady cup inbrengt.
Stap 3. Wanneer je de cup inbrengt voor de eerste keer kan je misschien wat glijmiddel op waterbasis gebruiken
Stap 4. Neem een ontspannen houding aan ”dit is voor iedereen anders” ik ga gewoon op de wc zitten en kantel  mijn heupen.
Stap 5. Vouw de cup twee keer, de cup ontvouwt zichzelf weer in de vagina, hierdoor zuigt die vacuüm.
Stap 6. Je moet daarna de cup nog iets verder duwen
Stap 7. Het steeltje moet ook in de vagina zitten, hij mag er niet uitsteken ”dat zit niet zo lekker”.
Stap 8. Draai dan de cup zachtjes rond, hierdoor weet je dat die goed ontvouwen is.
Stap 9. Nu heb je er uren plezier van, het hangt er vanaf hoeveel je vloeit maar ik keek om de 6 uur eventjes hoe ”vol” die zat. Je kunt een lady cup tot 12 uur laten zitten. Je kan er ook mee slapen, dat is ook geen enkel probleem. Op heftige dagen moet je de cup 2/3 keer op een dag verschonen.

Een cup verwijderen

Stap 1. Neem een ontspannen houding aan
Stap 2. Was van te voren eventjes je handen of ontsmet ze met gel
Stap 3. Pers de cup iets naar beneden, dit doe je door je binnenste spieren aan te spannen.
Stap 4. Wanneer je het stokje niet helemaal hebt afgeknipt kan je dit proberen te pakken
Stap 5. Trek de cup iets naar beneden waardoor je de onderkant van de cup kan pakken, knijp in de onderkant zodat die niet meer vacuüm zuigt.
Stap 6. Haal de cup eruit en giet de cup leeg in de wastafel naast je of in het toilet ”is net zo makkelijk”.
Stap 7. Trek nooit de cup via het steeltje eruit, als die nog vacuüm zit kan dit pijnlijk zijn.

Hoe moet je de cup verzorgen na je menstruatie? 

-Was de cup compleet uit met een parfumvrijezeep of shampoo.
-Zorg dat de gaatjes van de cup ook schoon zijn, dit kan anders een nare geur worden.
-Berg de cup op in het zakje dat erbij zit
-Berg de cup nooit op in een afgesloten bakje, de cup moet kunnen ademen.

Bestellen kan op de volgende website

www.menstruatiecup.ladycup.eu

Betalingen 

Ik heb mijn betaling voltooid met Paypal, je kan ook met creditcard, Visa  of JCB betalen.
Wil je een lady cup betalen met Ideal? Ga dan naar deze verantwoorde sitewww.menstruatiecup.nl

Mijn conclusie

In het begin was het heel erg wennen. De eerste twee keer dacht ik.. Rachèl waar ben je aan begonnen?! Het is echt horror om de cup eruit te halen en die leeg te gieten.. al dat bloed… wauw. Het is toch meer bloed dan ik had verwacht. Daarna word het een gewenning, je de giet de cup snel om, je wast de cup af, brengt hem opnieuw in en je bent weer uren verlost van doorlekken. Met slapen heb ik ook geen enkele moeite. De volgende ochtend leeg je de cup en je kan er weer uren tegenaan. Ik raad iedereen dit product aan want het is ook nog eens milieubewust. O.b.’s zijn nou eenmaal niet goed voor een vrouwenlichaam, vooral wanneer je ze langer in hebt kan je bepaalde infecties oplopen. Je kan jaren doen met dit object en daardoor valt de prijs in het ”niets”. Je hoeft trouwens ook niet meer te knoeien met de gedachte : ”Waar laat ik nou die stomme o.b. nee toch? ze hebben hier geen prullenbakken.. doorspoelen? Straks drijft die weer terug.. straks zit de wc verstopt?! ”en geloof me dat laatste gebeurd heel vaak, arme loodgieters”.  Ik hoop dat jullie iets aan dit artikel hebben gehad.

Een vraag aan jullie

Hebben jullie dit object ook al in jullie stash? Wat vind je ervan? En voor de mensen waar dit nieuw voor is: hoe denken jullie hierover?

22 Reacties

 1. 5 mei 2017 / 15:32

  YAY! Top dat je het ook hebt geprobeerd, ik vind het geweldig 🙂

 2. Nikky abigail struwer
  5 mei 2017 / 15:51

  Ik wil het ook cker gaan proberen ik hoor steeds dt meer vrouwen en het Proberen en nu jy ook al mop kga een Kansje wage hihi

  Veel liefs ❤

 3. 5 mei 2017 / 17:22

  Hahaha nee doe mij toch maar m’n doossie OB hoor 😉

 4. 5 mei 2017 / 18:59

  DAAROM heb ik nooit een tampon gebruikt!

  Lijkt mij heel raar hahaha maar ben best wel benieuwd hoe het is

 5. 5 mei 2017 / 19:55

  Ik hoor hier zoveel goede verhalen over! Toch zit ik nog een beetje in de fase die jij had toen je er net over hoorde, haha. Wie weet begin ik er over een tijdje aan, maar nu nog even niet.

 6. 5 mei 2017 / 22:12

  Hmm, ik lees hier steeds meer over, maar het is toch niet zo mijn ding vrees ik.. Ik hou het wel bij tampons, hihi.

 7. 6 mei 2017 / 21:18

  Ohw nee dit is echt zo niets voor mij. Hoe doe je dat dan op je werk of als je weggaat. Je kunt moeilijk overal je cupje gaan staan schoonmaken haha

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   20 mei 2018 / 19:45

   nja je hebt overal wel een wastafel dus dan is alles mogelijk haha!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   2 februari 2019 / 13:31

   haha het klinkt ook eng, het is ook in het begin horror.. maar 1 ding scheelt.. het is allemaal van jezelf en het is voor het milieu ook echt een uitkomst.

 8. 6 mei 2017 / 22:40

  Zoveel meiden die om zijn! Het klinkt ook wel echt ideaal, ik moet ook maar eens verdiepen in welke ik wil.

 9. 7 mei 2017 / 12:18

  Veel meiden om mij heen hebben 1. Toch lijkt dit mij echt heel raar zitten van binnen haha. Het is wel een milieu vriendelijke uitkomst, wie weet zal ik eens een poging wagen.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   2 februari 2019 / 13:30

   Je voelt meer van een OB dan van een cup, hoe gek dat ook klinkt.. het is echt waar!

 10. 7 mei 2017 / 21:08

  Ik heb er één en ik prop van mijn leven geen tampons meer in m’n lijf! Ik vind dit zoveel fijner! Je moet er een hele dag niet aan denken en het is gewoon gezond voor je lichaam (in tegenstelling tot tampons en maandverband vol bleekmiddel enz).
  Ik vond het trouwens net keigoed meevallen op vlak van hoeveelheid bloed. Zeker als je maandverband gebruikt lijkt dat altijd zo’n grote hoeveelheid! Maar in het cupje valt het supergoed mee. Maar inderdaad wel een beetje raar om het zo te zien. Haha.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   20 mei 2018 / 19:45

   Het is een uitkomst maar ik vind het toch smerig wanneer je het eruit moet trekken. Kan daar soort niet aanwennen, vooral wanneer ik het in het begin heftig ben zit die zo vol!

 11. 8 mei 2017 / 14:20

  Ik vind het nog altijd vrij vreemd, maar voor het milieu is dit wel een goed uitkomst! Dus misschien moet ik dit toch maar eens proberen…

 12. 8 mei 2017 / 21:26

  ik wil dit al eens lang proberen, gewoon omdat ik OB en maandverband zo vervuilend vind en zit ook meestal niet zo lekker… nu lijkt me het best wel ok om te gebruiken
  al denk ik dat als je op het werk bent en je daar je cup moet vervangen en afspoelen dit maar een beetje raar is haha :p

  liefs
  Karlien

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   2 februari 2019 / 13:30

   Het droogt je binnenkant ook uit, daar liep ik gewoon enorm tegenaan. Probeer kan geen kwaad 🙂

 13. 8 mei 2017 / 21:57

  Ik heb er al het een en ander over voorbij zien komen, maar ik geloof niet dat het iets voor mij is. Je hebt er wel een fijne en duidelijke review van gemaakt. xx

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   2 februari 2019 / 13:30

   Tegenwoordig heb je al heel veel verschillende cups! Ook qua formaten en stijlen.

 14. 31 augustus 2017 / 16:23

  Oh fijn dat het zo goed bevalt. Ik ben ook #teamcup!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.