6 Slimme apparaten voor in de huiskamer

6 Slimme apparaten voor in de huiskamer

Luxe in de huiskamer: Heb je dit wel eens gezien?

We beseffen ons niet altijd hoeveel de wereld is veranderd. Pakweg tien jaar geleden was een mobiele telefoon een apparaat om mee te bellen en eventueel tekstberichten te versturen. Nu zijn smartphones net zo krachtig als een PC van enkele jaren geleden. Auto’s rijden op elektriciteit, soms hoef je niet eens zelf te sturen! En wanneer je informatie wilt opzoeken ga je niet meer naar de bibliotheek, maar je zegt “Hey Siri” of “Ok Google” en je kunt op vrijwel alle vragen direct een antwoord krijgen. Ook in huis is er veel veranderd, je kunt tegenwoordig wonen in een smart home die je alle saaie zaken uit handen neemt, en je zorgeloos laat genieten. Hier is onze top 6 slimme apparaten voor in de huiskamer.

1. Multicolor verlichting

Wanneer je een lamp met dimmer al best bijzonder vindt, zul je letterlijk het licht zien met multicolor slimme verlichting. Systemen zoals de Philips Hue of de Trådfri serie van Ikea maken het mogelijk om van de saaiste huiskamer nog een spectaculair kleurenfestijn maken. Laat de lampen in huis aangaan wanneer het donker wordt, en breng sfeer in de kamer wanneer je heerlijk wilt relaxen. Met een app kun je zelfs de lampen laten verkleuren terwijl je een film kijkt, zo kleurt jouw woonkamer blauw tijdens het kijken van Avatar…uiteraard van een Blu(e)-ray schijfje!

2. Luidsprekers die naar je luisteren

Normale luidsprekers zijn eenrichtingsverkeer. Je hoort de stem van Beyoncé of Marco Borsato door de woofers en tweeters galmen, maar die verwaande artiesten luisteren nooit naar wat jij te melden hebt. Met slimme speakers van merken als Apple, Amazon of Sonos kun je eindelijk eens een gesprek aanknopen. Laat jouw favoriete Spotify playlist spelen, of vraag of het morgen gaat regenen in De Bilt. De spraakherkenning zet jouw wensen om in realiteit. Let dus op met jouw dromen hardop uit te spreken, wellicht komen ze sneller uit dan je denkt.

3. Automatische raambekleding

Iedere avond gaan de gordijnen dicht, iedere ochtend weer open. Dag in dag uit moet je hetzelfde ritueel uitvoeren, dat moet toch slimmer kunnen? Met automatische raambekleding laat je de gordijnen openen en sluiten met een tik op je tablet of smartphone, zelfs wanneer je op het werk bent en je de bui al ziet hangen. Maak het jezelf helemaal gemakkelijk door een lichtsensor te koppelen aan jouw elektrische gordijnrails van PoweredBlinds, dan zullen de gordijnen altijd op het juiste moment openen en sluiten.

4. Thermostaat die de juiste temperatuur regelt

Zit er voortaan lekker warmpjes bij zonder de hoofdprijs te betalen voor de energierekening met een slimme thermostaat. In tegenstelling tot de gezinsleden die allemaal een eigen mening hebben over de temperatuur zal een zelflerende theromostaat zich aanpassen aan de wensen van de bewoners. Even afkoelen in de avonduren voor een heerlijke nachtrust, en opstaan in een lekker aangenaam huis. Je hoeft nooit meer te twijfelen of je de verwarming lager hebt gezet, want op basis van locatiebepaling weet de thermostaat wanneer je van huis gaat.

5. Stofzuiger als huisdier

Je ziet steeds vaker robot stofzuigers die automatisch de vloer afspeuren op zoek naar stof, haar en andere vervuiling. In tegenstelling tot honden en katten die alleen rommel maken, zorgt jouw trouwe vierwieler ervoor dat de huiskamer, keuken en gang spic en span blijft. Naast de robot stofzuiger die helemaal hun eigen gang gaan, zijn er ook apparaten die je met een app helemaal naar voorkeur kunt instellen. Pootjes geven gaat niet lukken, maar van die stralende vloer wordt je ook helemaal happy!

6. Huisautomatiseringssysteem

Als laatste mogen we een huisautomatiseringssysteem niet vergeten. Dit is een apparaat die alle slimme apparaten in huis met elkaar laat communiceren. Dan wordt het pas écht interessant. Wat dacht je van lampen die aangaan en gordijnen die sluiten met de verwarming wat hoger zonder ook maar één knop in te drukken? Binnen een smart home kun je niet alleen de woning luxer en comfortabeler maken, met een alarmsysteem op ramen en deuren, rookmelders in de keuken en op de overloop, of een deurbel met IP camera kun je optimaal genieten van jouw slimme woning.

Bouwen aan jouw slimme woning

Houd er rekening mee dat niet alle producten van merken die slimme apparaten maken met elkaar samenwerken. Gelukkig zijn er wel standaarden bepaald, door gebruik te maken van een speciale smart home “router” kun je veel apparaten en diensten aan elkaar koppelen. Je hoeft ook niet alles in één keer aan te schaffen omdat je een huisautomatiseringssysteem steeds een beetje kunt uitbreiden. Zo kun je van de woonkamer de slimme woning verder uitbreiden naar de slaapkamer, badkamer, op zolder en zelfs in de tuin. Allemaal op basis van draadloze technologie die je met een centrale app kunt bedienen. Dat is pas wonen in luxe!

Er zijn dus heel veel slimme apparaten in de wereld. Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd welke jouw het meest aanspreekt? Over 1,5 jaar wil ik ongeveer gaan samenwonen maar ik ben echt een hightec nerd. Ik vind dit soort snufjes allemaal te gek! Natuurlijk zou ik weleens terugwillen naar het tijdperk zonder mobiele telefoon, want door die dingen zijn wij momenteel continue bezig. Maken onze hersenen overuren en hebben veel mensen een verslaving opgebouwd. Maar naast dat alles bied dit wel onwijs veel kansen. Hoe tof is het bijvoorbeeld om je ouders aan de andere kant van de wereld te zien via Facetime?

Share:

2 Reacties

  1. 22 augustus 2018 / 13:05

    Ik heb een tijdje terug zo’n lamp gekregen van de Ikea die van kleur veranderd in m’n kerstpakket omdat ik er werk en ik wil hem zo graag gebruiken, maar hij past helaas net niet onder mijn lampenkap. Ik vind dat wel zo fijn!

  2. 23 augustus 2018 / 20:49

    Een stofzuiger die uit zichzelf het werk doet lijkt mij heel fijn haha, het is niet bepaald mijn favoriete klusje. Een lamp die van kleur kan veranderen klinkt ook handig, zeker voor in de avond wanneer je wat sfeervoller licht wil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.