De mirena spiraal maakte mij ziek

De mirena spiraal maakte mij ziek

De mirena spiraal maakte mij ziek.

Je gelooft het of niet, je leest en hoort soms weleens verhalen maar je denk maar een ding: ‘dat overkomt mij toch niet’. Pure horror verhalen van de plaatsing en verwijdering van de spiraal maar toch waren er mega veel mensen positief over. Helaas maakte de spiraal mijn lichaam ziek.  In dit artikel gaan jullie lezen hoe dat kwam en hoe snel dit ging.

De pil & menstruatiepijn

Het is allemaal wat..vrouw zijn. Maar we hebben gelukkig wel veel opties tegenwoordig. Maar zijn deze opties wel verantwoord? Dat vraag ik mezelf af, op mijn 18e begon ik namelijk met de pil omdat ik altijd enorm veel last had van mijn menstruatie. Na ruim 8 jaar stopte ik met de pil omdat ik niet meer mezelf was, elke keer wanneer ik na mijn stopweek weer begon werd ik mega jaloers/agressief, haalde ik rare dingen in mijn hoofd en ik voelde mezelf net een walvis. Nadat ik stopte met de pil voelde ik mezelf na 3 maanden weer de oude Rachèl. Na een jaar wilde ik voor de zekerheid toch weer beginnen met een anti-conceptie. Waarom? Nou ik bedoel ik heb geen kinderwens en je wilt jezelf toch beschermen.

Ik besprak met een aantal mensen wat zij gebruikten. Maar iedereen kwam uit op de pil of op een spiraaltje. Dan heb je natuurlijk nog twee opties namelijk een koper spiraal zonder hormonen (maar dan heb je wel een pijnlijke en lange menstruatie) of de Mirena spiraal met hormonen. Soms bleef bij de Mirena spiraal de ongesteldheid zelfs helemaal weg. Toch kwam ik uit op de hormoon spiraal. Dit na twee lange gesprekken met de dokter te hebben gehad.

Het plaatsen van de mirena spiraal

Bij de dokter moet je altijd verplicht een zwangerschapstest/soa test doen voordat je de spiraal plaatst. Verder deed het zetten al echt enorm zeer.. je moet van te voren twee paracetamol innemen maar die heb ik pas na het plaatsen genomen. Ze plaatsen een eendenbek en dan meten ze de baarmoeder. De ene dokter doet dit met behulp van een echo de andere doet het met een ander instrument. Dit voelde echt helemaal niet fijn. Daarna ”knallen” ze letterlijk het spiraal erin. Je kan hierdoor licht gaan bloeden maar dat is minimaal. Je kan ook duizelig worden wanneer je opstaat maar dit was bij mij gelukkig niet het geval.

En toen begon de horror…

Ik heb 3,5 uur op bed in elkaar gelegen van de buikpijn. Thuis heb ik nog die dag vier paracetamol op maar niets hiervan werkte. Daarna heb ik ruim twee weken last gehad van een drukkend gevoel in mijn buik. Maar dit hoorde er allemaal bij? Tenminste dat zei de dokter en dit stond ook op het internet. Mijn vakantie naar italië begon ook op te schieten dus ik begon mezelf een beetje zorgen te maken. Na een aantal dagen zakte de gekke pijntjes en leek het allemaal te gaan. Toen wij aankwamen bij ons hotel in Oostenrijk kreeg ik enorm last van blaasontsteking. Dit sloeg gelijk enorm door.. meestal voel ik het aan komen, neem ik een bruistablet en dan zakt het weer weg. Nu was het gelijk enorm aanwezig.. en ik dacht maar een ding ” a.u.b. niet in mijn vakantie, please”. Helaas heb ik twee weken enorm veel pijn gehad in mijn vakantie. De dokter is zelfs langs geweest op de camping waar ik samen met mijn vriend kampeerde.

Hij schreef mij een kuur voor en dit kostte mij €50,00 en nog eens €14,00 bij de apotheek. Dit kon ik thuis allemaal weer declareren bij mijn verzekering. Ik heb deze kuur netjes afgemaakt, heb ernaast c1000 bruistabletten geslikt (wat normaal altijd werkt wanneer ik blaasontsteking krijg) maar het ging maar niet over. De pijn in mijn onderbuik nam enorm toe en ik bleef kleine beetjes bloeden maar dat kon natuurlijk komen na het plaatsen van een spiraal. Toch vond ik dat drukkende gevoel vreemd, pijn bij het plassen en soms in een keer een zweetaanval krijgen. Met deze pijn kon ik mezelf echt geen houding geven. Eventjes op liggen op het strand was er niet bij, ik moest en zou op de wc gaan zitten. Want.. mijn lichaam gaf dat aan..

Eenmaal thuis gekomen.. 

Toen kwam ik na twee weken thuis en ben de dag erna gelijk naar de dokter gegaan. Ik had enorm veel pijn bij het plassen, midden in de nacht kreeg ik koude zweet aanvallen, hittevlagen en enorme krampen. Maar raad eens.. er kwam niets uit de urine test. Er was geen ontsteking te ontdekken, ze hadden het ook op de kweek gezet en na een week belde ik voor de uitslag. Ze konden niets vinden. Ik dacht op een gegeven moment dat het tussen mijn oren zat. Ik had zo’n pijn, ook had ik het gevoel van een enorme pijnlijke blaasontsteking maar het was het niet? Er zat zelfs geen ontsteking in mijn urine. Waar lag dit dan aan? Het kan toch niet aan die spiraal liggen?

Wat andere mensen hadden meegemaakt: 

Ik las een aantal berichten op het internet met de volgende teksten:

Internet: In september heb ik een spiraal laten zetten en toen is de ellende begonnen. Blaasontsteking tot aan de eerste hulp toe, 7 maanden met een urineweg infectie gelopen, door alle antibiotica is niet goed voor je lichaam. Dokter gaf aan dat dit niets met de mirena te maken had. Uiteindelijk toch eruit laten halen en alle ellende is voorbij!

Ik:Doordat ik dit las verscheen er een klein beetje hoop.. zou dit het dan zijn? Ondertussen las ik verder.. 

Internet: Ik heb op dit moment alweer last van blaasontsteking. Ik ben heel het internet af gegaan waar het aan kan liggen. Ik heb mijn spiraal nu een aantal maanden en daarna heb ik heel vaak last gekregen van blaasontsteking. Het gekke is dat ik al eerder een spiraal had gehad en toen nergens last van had. Maar nu bijna om de week.. wat is dit?

Ik: Zelf heb ik al vanaf mijn 12e last van blaasontsteking maar meestal had ik het dan vijf dagen achter elkaar en lag ik ook echt plat op bed. Nu had ik soort enorm aanvallen en na 1,5 uur trok de pijn weer weg. Maar goed die pijn had wel mijn vakantie verpest want wanneer ik dit kreeg kon ik geen kant op en moest ik zo snel mogelijk op een wc gaan zitten of gaan liggen op bed met een pil. Uiteten was dus ook een risico en ik voelde mezelf echt beroerd. 

Internet: Door het mirena spiraaltje had ik non stop last van blaasontsteking. Ik had besloten dat het zo niet verder kon. Ondanks dat de HA zei dat het niet door het spiraaltje zou kunnen komen. Sinds het spiraaltje eruit is heb ik geen blaasontsteking meer gehad!

Ik: Oke nu is het klaar, ik bel de dokter en dat spiraaltje gaat er vandaag nog uit! 

De mirena eruit halen

Kijk het is niet anders, hij heeft ruim 7 weken gezeten en ik voel dat mijn lichaam het niet accepteerde. Ik kwam aan, voelde mezelf opgezet, kreeg een opgezette buik net alsof ik zwanger was terwijl ik normaal altijd een platte buik heb, aanvallen langer dan een uur, veel pijn, ik bleef ook ondertussen bloed verliezen en dat drukkende gevoel was enorm irritant aan het worden. Ik wilde na 7 weken van die pijn af.. de dokter dacht dat het niet hieraan kon liggen maar ik wist het 99% zeker. Het eruit halen deed geen pijn even hoesten en floep ze trekken het er zo uit. Daarna kan die niet nog een keer geplaatst worden ‘ niet dat ik dit wilde natuurlijk’.

Hoe gaat het nu met mij na twee weken?

Dat drukkende gevoel was direct die dag nog weg, finally! Maar als je meerdere keren een blaasonsteking hebt gehad dan weet je hoe het voelt als die eraan zit te komen. Ergens begint een branderig gevoel en daarna kan het doorslaan. Dat rare branderige gevoel heb ik momenteel nog steeds maar dat is meestal maar èèn keer op een dag. Momenteel heb ik er ook weer last van. Het spiraaltje is er pas twee weken uit en ik moet nog ongesteld worden dus ik wacht het nog eventjes af. Het kan ook zijn dat ik een urinewegonsteking heb opgelopen maar dat kwam dus niet uit de urine kweek. Ook heeft de antibiotica niets gelopen (in Italië niet en in Nederland niet). Maar goed mijn lichaam moet eventjes weer zijn weg terugvinden maar ik voel mezelf al een stuk beter! En ik had gelijk geen pijn meer bij het plassen. Nadat het spiraaltje drie dagen eruit was kreeg ik nog èèn hele pijnlijke aanval ‘ onder het sushi eten met mijn vriend, erg jammer want ik moest gelijk naar de auto want het werd me teveel door de pijn’. Daarna heb ik geen een aanval meer gehad, halleluja.

Ik wilde dit verhaal met jullie delen omdat ik weinig tot niets kon vinden op het internet. Nu kan het natuurlijk zijn dat veel mensen het anders ervaren maar door al die forums te lezen word je soms helemaal dizzy van alle vage en verschillende antwoorden. Ik hoop dat ik jou heb kunnen informeren en hopelijk ook heb kunnen helpen. Nu ben ik wel benieuwd naar andere anti-conceptie want dan blijft alleen nog maar de nuvaring, prikpil, buisje en koperspiraal over. Maar spiraal word het sowieso niet meer dat begrijpen jullie wel. Ik kan gewoon enorm slecht tegen hormonen..

16 Reacties

 1. Amber
  26 augustus 2018 / 20:29

  Vervelend zeg! Mijn collega had dat ook met haar spiraal. Haar dokter zei dat die aanvallen echt een soort weeen waren omdat haar baarmoeder die spiraal eruit wilde. Bij mij was de koperspiraal ook geen succes. Hij zat door me baarmoederwand heen. Van je overgebleven opties heb ik het buisje in me arm gehad en de prikpil gehad. Prikpil vond ik wel heel fijn omdat ik er niet aan hoefde te denken en niet ongesteld werd. Alleen ik ben ermee gestopt omdat het erna best heel lang kan duren voor alles weer om gang komt en aangezien ik over een tijdje wel kinderen zou willen leek me dat beter. Het buisje werkte voor mij het eerste jaar heel goed maar helaas werd ik daarna echt non stop ongesteld. Echt 25 dagen achter mekaar en dan 1 of 2 dagen niet. Dus ook geen succes. Op het moment heb ik eerlijk gezegd even de motivatie niet om weer wat te proberen aangezien ik alles al bijna heb gehad. Nu maar gewoon met condoom ookal vind ik dat ook een beetje stressvol met kans op scheuren enzo. Het valt echt niet mee om een vrouw te zijn hahaha.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   30 oktober 2018 / 12:07

   oh nee joh wat klinkt dat mega eng! oh nee joh wat een rot gedoe he die hormonen bah.. nee haha inderdaad het valt ook niet mee.

 2. 26 augustus 2018 / 20:42

  Wat naar dat je zo ziek werd van je spiraal! Ik zou dit zelf ook niet durven uit angst om er ziek van te worden. Je hoort ook wel veel positieve verhalen erover maar als het niet goed gaat is het wel meteen heel erg. Hopelijk gaat het branderige gevoel ook snel weg!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   30 oktober 2018 / 12:08

   Thanks voor je reactie Kirsty! ja ik hoop het ook, momenteel ben ik nog aan het aan sukkelen!

 3. 26 augustus 2018 / 23:00

  Wow wat heftig! Ik heb ook een mirena spiraal gehad en na een aantal maanden laten verwijderen. Ik “voelde” hem echt zitten, lage buikpijn etc. Ik had echt het idee dat mijn lichaam het afstootte en ben daarom nu maar weer begonnen met de pil. Toch wel heel fijn 🙂

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   30 oktober 2018 / 12:06

   oh wat mega rot zeg! bah.. ja daar kan ik ook niet goed tegen!

 4. 27 augustus 2018 / 11:25

  Aaah wat een heftig verhaal 🙁 Super jammer dat het je vakantie zo verpest heeft, hoop dat je gauw weer helemaal pijnvrij bent! Ik zit al langere tijd te twijfelen over een spiraaltje, maar door al die negatieve ervaringen die ik lees durf ik het echt niet…

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   30 oktober 2018 / 12:06

   ah thanks voor je comment Anna, ja dit was zo jammer.. had ik het toch maar na mijn vakantie laten plaatsen.. dan had ik in ieder geval een normale vakantie gehad.

 5. 27 augustus 2018 / 20:27

  Je bent een kanjer en je hebt de juiste beslissing gemaakt! Gelukkig gaat het al stukke beter en hopelijk verdwijnt het straks helemaal als je een keer ongesteld bent geweest.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   30 oktober 2018 / 12:05

   Je bent een lieverd <3

 6. 29 augustus 2018 / 10:39

  Jeetje wat heftig! Helaas heel herkenbaar voor mij! Ik heb de spiraal vanwege endometriose dus ik moet hem hebbben.
  Ik heb hem 5 weken geleden laten zetten en sinds dien heb ik zo veel pijn. Ik heb morfine inhecties en morfine tabletten gekregen maar niets helpt tegen de pijn.
  Vanmiddag ga ik naar de gyn en hopelijk mag hij er uit. Hihi
  Liefs,
  Yasmine

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   30 oktober 2018 / 12:05

   Oh dat meen je niet? Ik wilde namelijk dit gaan voorleggen bij mijn dokter want rond mijn menstruatie heb ik nu steeds enorme aanvallen.. dus ik zat ook aan endometriose te denken. Maar ik zal nooit meer een spiraal laten plaatsen. ah ik hoop dat je je inmiddels beter voelt Yasmine !

 7. 30 augustus 2018 / 16:35

  Wat vervelend dat je er zoveel pijn door hebt gehad, dat moet een hele opluchting zijn geweest toen hij er uit was.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   30 oktober 2018 / 12:04

   Dat was zeker een hele opluchting Lieke!

 8. 12 september 2018 / 15:56

  Lastig he om goede anticonceptie te vinden. Ik heb nu mijn tweede spiraaltje. Bij de eerste nergens last van gehad en dacht echt, ik wordt ambassadeur van de spiraal haha. Mijn tweede heb ik nu een jaar of 3 en daar loop ik eigenlijk ook best mee aan te sukkelen. Stemmingswisselingen, buikpijn, bezoekjes aan de gynaecoloog… Eigenlijk wil ik hem er ook uit laten halen, maar het gebrek aan een goed alternatief houdt me tegen. Voor de spiraal gebruikte ik de pil namelijk, en ook daar werd ik mega ziek en opgeblazen van… Als jij een goed alternatief hebt gevonden die bevalt let me know!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   30 oktober 2018 / 12:04

   ja joh het is echt een drama Ivon, het liefst wil ik geen hormonen en sinds ik er weer vanaf ben voel ik mezelf al een stuk fijner! Maar ik merkte meteen dat ik in kilo’s weer aan kwam, ik zat gelijk weer rot in mijn vel omdat ik mezelf opgeblazen voelde etc. Vooral die stemmingswisselingen en kilo’s irriteert mij. Tot nu toe is het gewoon geen hormonen en de ouderwetse manier en dat bevalt mij nu prima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.