Verzekeringen regelen & op jezelf gaan

Verzekeringen regelen & op jezelf gaan

Verzekeringen en leningen

Het is tegenwoordig best een gepuzzel. Als je 18 wordt veranderen er heel veel dingen, de eerste blauwe envelop valt al direct op je deurmat en wanneer je op jezelf gaat of gaat samenwonen komen er nog veel meer dingen bij kijken. Nu ben ik wel erg benieuwd hoe jullie dit vonden? Ging dit geheel vlekkeloos? Kwamen er teveel dingen op je af? Kreeg je hulp van je ouders/vrienden? Ik zou namelijk niet weten wat je allemaal moet regelen wanneer je op jezelf moet. Toch heb ik mezelf hierin verdiept.. want ach, over 1,5 jaar wil ik toch echt wel gaan samenwonen met mijn vriend. Wij hebben op dit moment vijf jaar maar op een gegeven moment ga je naar huisjes kijken en word alles opeens heel erg real. 

Je autoverzekering regelen

Toen ik mijn auto had gekocht, moest ik hem natuurlijk ook direct verzekeren. Je kan tegenwoordig heel makkelijk je autoverzekering vergelijken op Geld.nl. Dit is een hele makkelijke website waar alles heel overzichtelijk te zien is. Je hoeft alleen maar je kenteken en andere persoonlijke gegevens in te vullen en dan kan je alles heel makkelijk onder elkaar bekijken. Een verzekering afsluiten is al een heel belangrijk ding. Zorg dat je dit doet met iemand erbij, vier ogen zien meer dan twee zeg ik altijd maar..

7 belangrijke dingen wanneer je op jezelf gaat 

  • Uitzet – het is mega ideaal wanneer je op jezelf gaat en je hebt al wat basis spullen zoals : borden, bestek, pannen, keuken apparaten en andere items. Ik heb al aardig wat gespaard en dat maakt het voor mij in ieder geval al erg makkelijk.
  • Contracten regelen voor je: tv, energie, internet en telefoon
  • Verzekeringen – op jezelf wonen betekent dat je je eigen verzekeringen moet regelen. Voor je spullen in je nieuwe huis of kamer heb je in ieder geval een inboedelverzekering nodig. Deze verzekering vergoedt de schade als er spullen beschadigen door bijvoorbeeld brand of water, of als ze worden gestolen. Daarnaast is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan andere personen of hun spullen. Als je student bent, kun je tot je 27e, zo lang je studeert, bij je ouders voor aansprakelijkheid meeverzekerd blijven. In andere gevallen is het slim om er zelf een af te sluiten.
  • Toeslagen – als je in een zelfstandige woning gaat wonen, kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Huurtoeslag kan handig zijn als je inkomen (nog) niet zo hoog is. Je hebt dan een steuntje in de rug om je huur te kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor zorgtoeslag. Als je 18 jaar of ouder bent, moet je je eigen ziektekostenverzekering afsluiten. Is je inkomen niet hoog genoeg, dan kun je daarvoor zorgtoeslag aanvragen. Voor informatie over huur- en zorgtoeslag kun je kijken op de speciale website voor toeslagen van de overheid.
  • Begroting –  in je eerste eigen woning zul je te maken krijgen met kosten die je voorheen niet had: de rekeningen moeten elke maand betaald worden en je moet de wekelijkse boodschappen doen. Om zeker te weten dat je budget het einde van de maand haalt, kun je een begroting maken. Schrijf op wat je vaste lasten zijn: denk daarbij aan kosten voor de huur, verzekeringen en contracten. Bedenk daarnaast wat je maandelijks kwijt bent aan eten, vervoer en huishoudelijke artikelen. Dan weet je automatisch hoeveel je aan het einde van de maand over hebt voor andere dingen of om te sparen.
  • Adreswijzigingen – het voordeel als je het ouderlijk huis verlaat: je ouders kunnen je post in het begin voor je bewaren of doorsturen. Hoogstwaarschijnlijk wil je je post echter uiteindelijk op je nieuwe adres ontvangen. Het eerste wat je daarvoor moet doen is je nieuwe adres aanmelden bij de gemeente. Dit moet je uiterlijk 5 dagen na je verhuizing doen. De gemeente geeft je nieuwe adres automatisch door aan de belastingdienst. Daarnaast moet je je adreswijziging doorgeven aan de bedrijven en instanties waarmee je te maken hebt. Om te inventariseren aan welke instanties je je nieuwe adres moet doorgeven, kun je kijken naar de brieven die je ontvangt op het adres van je ouders. Zo zul je geleidelijk aan al je post op je nieuwe adres ontvangen.
  • Huurcontract – kijk goed naar de voorwaarden die in je huurcontract staan:. Bekijk welke kosten bij de huur zijn inbegrepen. Denk daarvoor bijvoorbeeld aan stroom, water of internet. Zet op een rij welke kosten je hebt naast de kale huur en neem deze op in je begroting. Bekijk ook wat de contractduur is en wat de opzegtermijn is. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.Als je deze 7 tips in de gaten houdt, is het niet ingewikkeld om op jezelf te gaan wonen. Op jezelf wonen is vooral heel erg leuk en begin van een nieuwe fase in je leven. 

Het valt allemaal best wel mee

Probeer het positief te zien, je bent nu volwassen en er zijn altijd mensen die ook hier verstand van hebben. Kom je er dus niet uit? Vraag dan gewoon iemand die jou wilt helpen. Het is allemaal aardig wat maar het komt allemaal goed. Lees altijd geduldig de websites/papieren door, maak desnoods aantekeningen en dan kom je er wel. Ik hoop dat ik jou heb kunnen inspireren met dit artikel.

Hoe heb jij alles geregeld toen je uit huis ging? 

Laat dat even hieronder weten want ik ben toch wel erg nieuwsgierig naar de verhalen van jullie.

1 Reactie

  1. 9 september 2018 / 11:27

    Wat een fijne tips zeg! Ik ga over een tijdje ook uit huis dus dan komt het zeker van pas. Ik heb al een behoorlijke uitzet gespaard, alles voor de keuken en ook een hoop handdoeken enzo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.