Hoe ben ik gestopt met roken na 9 jaar?

Hoe ben ik gestopt met roken na 9 jaar?

Daar zat ik dan op de fiets, 17 km richting mijn middelbare school. De zomervakantie zat erop en het was weer tijd voor school. Mijn vriendin en ik zagen elkaar weer eindelijk. Het was tijd voor nieuwe avonturen, misschien eindelijk mijn eerste zoen? en zou ik dit jaar verliefd worden? Zal ik dit jaar überhaupt gaan halen? Dit waren allemaal vragen die in mijn puberkoppie omgingen. Maar pfff, wat is dit wennen zeg.. 17 km is toch wel een flink stuk fietsen. Even al die ijsjes en pizza’s eraf fietsen die ik in Italië op had.

Ik brak de sigaretten van mijn moeder

Mijn vriendin rommelt in haar jaszak, we lachen wat en opeens steekt ze een sigaret in haar mond. Ik schrok en ik zeg; ” wat doe jij nou?”. ‘Ja, dat had ik je nog moeten vertellen, maar ik ben in deze zomervakantie begonnen met roken’. Hmm, ik liet dit even tot me inwerken en toen dacht ik, geef mij er ook maar eens een. Maar een jaar geleden brak ik nog de sigaretten van mijn moeder, dit is geen logische zet Rachèl.

Op de een of andere reden ben je 14 dus je bent nieuwsgierig. Je wilt niet als een pussy overkomen en je wilt het gewoon proberen.

Opeens had ik een sigaret in mijn mond

Ik had er een enorme hekel aan, maar toch wilde ik het proberen. Opeens zat er een sigaret in mijn mond en moest ik het volgende zeggen op een schrik toon ” Oh, je moeder”! Ik stikte er bijna in en er kwam een enorme rookwolk uit mijn mond. Mijn vriendin lag natuurlijk helemaal dubbel. Ik snap het nog steeds niet, want dat was ook gelijk de eerste dag dat ik zelf een pakje sigaretten kocht. Vanaf dag 1 deed ik het dus gelijk over mijn longen.

Na een aantal weken begonnen steeds meer mensen op school met roken. Het rokersplein werd steeds drukker en drukker tot er een nieuwe regel werd ingevoerd. Op een gegeven moment was je verplicht een rokerspas aan te vragen, maar dan had je wel een handtekening nodig van je ouders. Dit was dus niet de bedoeling! Mijn ouders mochten dit echt niet weten (ook al rookte ze allebei).

En toen werden we opeens gefouilleerd

Ik ging dus met mijn vriendin achter de mesthoop ”langleven een agrarische school” roken, stiekem achter de basisschool of op de vuilendam. Maar soms kwam er een leraar aan en dan begon iedereen te rennen en zich te verstoppen. Dit waren zeer spannende tijden haha, soms moest je bij de conrector komen en die ging je dan fouilleren en dan brak die soms al je sigaretten ”wanneer je geen rokerspas had”. Achteraf had die dit natuurlijk nooit mogen doen.

Waardoor wilde ik stoppen?

Na het Wellantcollege en Davinci college wilde ik graag stoppen. Natuurlijk heb ik ook periodes gehad waarbij ik dacht; Rachèl je bent geen gezelligheidsroker, dus geniet even van die ene sigaret. En dan begon het met een sigaret en dat werd dan weer een pakje. Vooral toen ik met menthol begon werd ik nog meer verslaafd. Toen ik Marc leerde kennen (die niet rookte) wilde ik na twee jaar toch echt een poging doen op te stoppen. Hij heeft eigenlijk nooit echt gezeurd of geklaagd dat ik moest stoppen.

En uiteindelijk is het mij gelukt. Leg in een keer dat pakje opzij (gooi het weg) en ga ervoor. Zorg dat je voorlopig op de moeilijkste momenten even je ontspanning pak. Kauw op een kauwgompje, ga een stuk lopen, drink een glas water. Na een paar minuten neemt dit gevoel weer af, meestal zijn het maar 7 minuten. Overleef dit ruim twee weken en dan ben je sterk genoeg om voorgoed afscheid te nemen. Eerst lijk je allerlei gekke dingen te krijgen zoals verkoudheid, buikpijn, je voelt je ziek zwak en misselijk, maar dat gaat over!

Heb jij vroeger ook gerookt? Of ben je er nu misschien ook vanaf? Het bespaart je in ieder geval echt onwijs veel geld. En na drie keer stoppen is het mij nu ook eindelijk gelukt. Ik was zwak wanneer ik een flinke ruzie had, of wanneer ik weer was aangekomen en vooral in de zomerse sferen was het erg lastig om niet weer te beginnen. Nu vind ik het niet lekker meer ruiken en ik snak er niet meer na. Voel ik mezelf rot? Dan pak ik een lekker stuk chocolade!

Share:

18 Reacties

 1. 15 maart 2019 / 09:14

  Super goed! Hoelang ben je inmiddels gestopt?

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   15 maart 2019 / 18:57

   Thanks Alexa! Momenteel rond de drie jaar denk ik?

 2. 15 maart 2019 / 09:50

  Ik heb ook zo’n tien jaar gerookt. Intussen zijn m’n vriend en ik bijna zeven jaar gestopt. Het begon als weddenschap – ‘jij kan niet stoppen!’, ‘Nee, jíj kan niet stoppen!’ – maar intussen zijn we er dus helemaal van verlost. Ik vond in het begin de fysieke ontwenningsverschijnselen ongelooflijk lastig. Hartkloppingen, misselijk, draaierig, nog slechter slapen … Na een paar dagen was het vooral een kwestie van de gewoonte te doorbreken, want wat doe je als je bv. op de bus staat te wachten? Juist, je steekt een sigaret op. :’) Nuja, het is me gelukt en ik kan nu perfect tussen rokers zitten zonder dat ik er last van heb.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   15 maart 2019 / 18:56

   Wat super goed Jessica! Ik heb er nu ook geen last meer van hoor.. maar in een vakantie vibe denk ik wel altijd van oh, nu deed ik dan altijd graag een sigaretje. Maar verder mis ik het echt 0,0. Waar ik echt enorm blij mee ben! En die gewoonte doorbreken is inderdaad wel erg lastig. En vooral wanneer je gaat stoppen dat je zo naar word (en ziek) is helemaal vreselijk, dan denk je echt.. ik wil gezonder leven en ik voel me juist nu het tegenovergestelde. Thanks voor je reactie Jessica!

 3. 15 maart 2019 / 13:31

  Super knap hoe je dat hebt gedaan! Zou ik een voorbeeld aan moeten nemen :O

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   15 maart 2019 / 18:56

   Dankjewel Mariska! haha iedereen kan het!

 4. 15 maart 2019 / 19:20

  Wat ontzettend knap van je dat het is gelukt om te stoppen! Echt respect hoor, dat lijkt me niet makkelijk. Ik kan gelukkig (met gepaste trots) zeggen dat ik nog nooit in m’n leven ook maar iets heb gerookt, dus ik heb geen idee hoe het is. Maargoed, verslaving zijn nooit makkelijk!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   16 maart 2019 / 08:43

   Oh wat super goed dat je nog nooit hebt gerookt, heel goed!

 5. 15 maart 2019 / 22:24

  Wat goed dat je bent gestopt met roken! Ik ben er gelukkig nooit aan begonnen maar kan me voorstellen dat het best even moeilijk is om er echt mee te stoppen. Maar you did it!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   16 maart 2019 / 08:44

   Heel goed dat je er nooit aan begonnen bent, het heeft ook echt enorm te maken met wie je omgaat. Op mijn middelbare school rookte al mijn vriendinnen. Thanks Marjoleine, fijn weekend!

 6. 16 maart 2019 / 12:37

  Wat goed dat je bent gestopt met roken na zo’n lange tijd. Ik kan me voorstellen dat je met stoppen met roken een enorme doorzettingsvermogen moet hebben.

  Zelf heb ik nooit gerookt door familie (mijn vader is er erg ziek van geworden en ik zag wat het allemaal deed bij mijn moeder).

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 maart 2019 / 20:52

   Bedankt voor je reactie Denise, dat was zeker moeilijk. En ik ben ook zeker een paar keer teruggevallen, maar nu heb ik een stuk meer rust! En het is natuurlijk geweldig voor je gezondheid, dat staat natuurlijk voorop. Oh wat vreselijk van je vader… om dat op een afstandje te zien is vreselijk.

 7. 17 maart 2019 / 14:35

  Goed dat het je is gelukt om te stoppen! Ik heb nog nooit gerookt, maar werd er altijd verdrietig van als ik mijn moeder zag roken. Ze beloofde ook zo vaak om te stoppen met roken. Het lukte alleen nooit. Tot een jaar geleden! Voor de rest rookt er ook niemand in mijn nabije omgeving. Het valt mij sowieso op dat er veel minder mensen roken dan een jaar of tien geleden (of denk ik dat?).

  Liefs,
  Marloes

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 maart 2019 / 20:56

   Dankjewel voor je reactie Marloes. Wat goed dat je nog nooit hebt gerookt, super! ik heb de sigaretten van mijn moeder gebroken, maar toch ben ik begonnen met roken. Echt heel bizar, want ik had er ook echt een hekel aan. Maar opeens vond ik het lekker ruiken en toen begon ik. Gelukkig is je moeder nu gestopt met roken, hmm ik weet het niet.. als je rookt en net bent gestopt dan focus je jezelf er enorm op.

 8. 17 maart 2019 / 15:25

  Wat goed en knap dat je na zo lang roken bent gestopt! Ik heb zelf nooit gerookt, maar al mijn vrienden rookten wel op de middelbare school. Dat betekende dat ik ook mijn pauzes in de regen buiten moest doorbrengen, want ja… Alleen binnen blijven staan is ook niks! Op dit moment roken er niet zo veel mensen om me heen, dat is een stuk gezelliger met feestjes haha.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   5 februari 2020 / 22:16

   Ja dat geloof ik, je ziet ook steeds minder mensen roken (gelukkig) ahah dus jij was er vroeger altijd de dupe door.. ai!

 9. 19 maart 2019 / 22:20

  Knap dat je bent gestopt, ik heb zelf ook lang gerookt! Maar ik kon er gelukkig heel makkelijk mee stoppen. Ik begon makkelijk, maar stopte ook makkelijk. Nu gewoon voorgoed gestopt 🙂 Wat geinig, zo’n rokerspas op school! Ik weet nog wel mijn eerste sigaret op het schoolplein, ik was zoooo misselijk erna. Ik ben toen ziek naar huis gegaan geloof ik 😆

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   5 februari 2020 / 22:16

   Wat fijn dat het jou zo makkelijk afging Evelien! hahaha ja wie was er niet misselijk na zijn of haar eerste sigaret. Och och waar waren we toen aan begonnen he, we hadden het beter niet kunnen doen.. maar dat zeg je altijd achteraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.