Recept: Hartige quiche met blauwe kaas

Oké, ik woon nu twee maanden samen met mijn man en koken gaat ons goed af. We proberen genoeg groente binnen te krijgen en houden enorm van knoflook, sjalotten, geitenkaas/blauwekaas, pijnboompitten en gedroogde vleeswaren. Maar ik had nog nooit zelf een quiche recept gevolgd, in een quiche kan je natuurlijk al je lievelingsingrediënten verwerken.

Ingrediënten die je nodig hebt:

Dit heb je nodig voor het deeg:

 • 300 gram bloem
 • 150 gram boter
 • snuf zout
 • 1 ei
 • 3-5 el koud water

Dit heb je nodig voor de rest van de quiche

 • 1 eetlepel olie
 • Een handje bloem (om te bestuiven)
 • 1 bakje kastanjechampignons (gehalveerd)
 • Eventueel 100 gram walnoten
 • 50 gram amandelen (met vlies)
 • 200 milliliter crème frâiche
 • 3 eieren
 • Zongedroogde tomaten
 • 150 gram blauwe kaas
 • 20 gram zaden of 20 gram pijnboompitten

Wat heb je nodig?

Lage taartvorm 24cm

Het bereiden van de quiche

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de vorm in en bestuif met bloem. Doe dit goed want hierdoor kan je de quiche er heel makkelijk uit halen. Zelf heb ik een glazenschaal gebruikt waardoor de quiche er sowieso makkelijk uit ging.

2. Duw het deeg in de vorm en druk de naden goed vast. Snijd overtollig deeg rondom de vorm weg. Maak met een vork gaatjes in het deeg. Hierdoor wordt het deeg een stuk krokanter en kan het vocht sneller verdampen. Zet de vorm eventueel 30 minuten in de vriezer! Hierdoor behoudt het deeg meer zijn vorm! Begin nu met de inhoud van de quiche.

3. Het maakt niet uit waar je de gaatjes prikt, als ze er maar in zitten! Het ziet er in ieder geval erg leuk uit. Ik was ook wel blij dat het deeg zo mooi gelukt was. Je moet even flink kneden, maar op een gegeven moment heb je een prachtig en glad deeg. Je kan het deel trouwens ook nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Pak het deeg goed in met huishoudfolie, hierdoor komt er geen lucht bij en blijft het deeg soepel. Doe de bodem alvast 10-15 minuten in de oven voordat je de vulling erin doet.

4. Bak eerst de champignons bruin en doe daarna de ui en knoflook erbij. Ik heb bij deze stap ook al wat tijm toegevoegd voor wat extra smaak. Sowieso kan je enorm variëren met de kruiden. Wanneer je crème fraiche toevoegt wordt het geheel al snel vlak qua smaak. De crème fraiche een heel zwaar en romig ingrediënt. Voeg dus zoveel mogelijk kruiden toe bij dit geheel, hierdoor trekken de smaken er goed in.

5. Ik heb wat gedroogde salami met noten smaak gebruikt in dit recept. Dit heb ik kort meegebakken net zoals de bleekselderij. Voeg op het eind nog wat extra zout en peper toe en laat dit eventjes afkoelen. Je kan op dit moment alvast beginnen met het eiermengsel, oftewel de inhoud van de quiche! Zorg dat je garde alvast klaar ligt.

6. Verdeel de gebakken champignons (zonder vocht) en alle noten over de taartbodem. Het is belangrijk dat je alles heel goed laat uitlekken, hierdoor wordt het geen sompige boel. Bij mij kwam er amper vocht uit dus dat was ideaal. Als ik mijn champignons heel kort afspoel onder de kraan blijft er amper water in zitten. Laat de champignons dus geen tien minuten in het water drijven. Anders kan je dus wel tegen dit probleem aanlopen.

7. Klop de eieren los en giet de crème fraîche er langzaam bij. Klop dit met een mixer of zo snel mogelijk met een garde, het eimengsel moet namelijk lekker luchtig zijn. De volgende keer doe ik ook los wat spekjes bakken en die dan ook nog op het eind toevoegen. Dit geeft toch net een extra bite. Voeg door dit mengsel ook nog wat mozzarella voor een zachte smaak of wat oude kaas als het wat sterker mag qua smaak. Je kan natuurlijk ook camembert gebruiken of geitenkaas.

8. Giet dit mengsel over de vulling en verdeel de blauwe kaas en pijnboompitten erover. Zorg dat je de pijnboompitten ook even kort hebt geroosterd. Dan krijgen ze veel meer smaak, dan wanneer je ze er zo in doet. Wees bij deze stap lekker creatief! Zoals ik al zij maakt de crème fraiche het extra romig. Zorg dus echt dat je genoeg kruiden toevoegt. Ik had al best veel kruiden erin gedaan en achteraf had er toch nog wat extra zout bij gekund.

9. Bak de taart in de oven circa 30 minuten gaar en goudbruin. Heb je een ovensteen (pizzasteen) dan zet je de quiche hierop. Daardoor voorkom je dat je deeg nattig gaat worden. Ik zou het de volgende keer op een rek zetten want dan wordt het deeg ook wat bruiner. Je bent nooit de oud om te leren toch? Laat 10 minuten afkoelen voordat je de taart in punten snijdt. Je kan hierbij ook een lekkere salade eten.

 • Je kan de blauwe kaas ook vervangen voor geitenkaas, feta of brie! Wil je meer een hartige smaak? Voeg dan nog krokante stukjes bacon of gedroogde ham (of katenspek) toe.
 • De volgende keer wil ik een caprese quiche gaan proberen. Iets meer de Italiaanse kant op, daar houden mijn vriend en ik meer van. Dus de volgende keer zien jullie deze ingrediënten voorbij komen; tomaten, pesto, basilicum, sjarlotje, knoflook, pijnboompitten, een klein pepertje, kookroom, eieren, zongedroogde tomaten en veel kruiden!

Eetsmakelijk!

Share:

7 Reacties

 1. 22 oktober 2019 / 12:19

  Wauw, klinkt goed zeg! Lijkt me echt een lekkere quiche. Mooie foto’s heb je gemaakt, ziet er smakelijk uit <3

 2. 23 oktober 2019 / 10:05

  Wat een prachtige foto’s zeg. Ik krijg er helemaal herfstvibes van. Love it! De quiche ziet er ook heerlijk uit. Deze ga ik zeker onthouden! 🙂

 3. 24 oktober 2019 / 11:01

  Wat lekker! Ik hou ook erg van taart, zoet en hartig. Haha! En blauwe kaas vind ik ook erg lekker. Jammmmie

 4. 24 oktober 2019 / 13:11

  Ziet er echt heerlijk uit! Al denk ik niet dat ik mijn vriend hier mee blij maakt haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.