Carrot Cake met Karamel

Daar is hij dan eindelijk: mijn eerste carrot cake! En hij is tot nu toe door iedereen goedgekeurd. Deze worteltjestaart is luchtig, smeuïg en precies kruidig genoeg. Als cake al perfect, maar in combinatie met de cream cheese frosting is die perfect! Zelf heb ik gekozen voor drie lagen en ik heb mijn kleinste bakblik van de Xenos gebruikt. Maar je kan het mengsel natuurlijk ook bakken in een cakeblik of tulband.

Wees gewoon creatief en maak deze taart met veel liefde, dan zal die altijd goed smaken. Veel succes met het maken van deze taart!

Ingrediënten carrot cake

voor een 20 cm taart, 12-14 personen

  • 4 eieren
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille-extract
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 2 tl kaneel
  • 0,25 tl gember
  • 400 gram wortel, geraspt
  • 125 gram walnoten, fijngehakt

Bereiding van de Carrotcake

1.Begin met het raspen van de wortels. Rasp de wortel niet te fijn, maar ook niet te grof. Kleine dunne sliertjes wortel is goed, maar het moet geen papje worden. De kant en klare zakjes in de supermarkt zijn net te grof! Doe het dus dit keer lekker zelf met een rasp. Hierna kan je beginnen met het beslag.

2.Doe de eieren, zonnebloemolie en vanille-extract in een kom en klop met een garde door elkaar. Voeg de suiker toe en roer dit door het mengsel.

3. Doe de Bloem, zout, baking soda, bakpoeder en de kruiden tegelijk toevoegen en door het beslag spatelen.

4. Wanneer de droge ingrediënten zijn opgenomen voeg je de geraspte wortel en de walnoten toe.

5. De cake bak je in 3 losse lagen, je krijgt dan een beter resultaat dan wanneer je het als 1 grote cake zou bakken en later doorsnijdt. Als je 3 bakvormen van 20 cm hebt kun je het beslag daar gelijk over verdelen, anders doe je dit vast in kommen zodat de lagen cake even groot worden.

6.Vet je bakvorm (of bakvormen) in en bestuif deze met bloem, leg op de bodem een bakpapiertje zodat ze makkelijk loslaten. Schep het beslag in de bakvormen en plaats ze een voor een in de oven. Bak de lagen cake in 15-18 minuten op 180 graden.

7.Laat de lagen cake even afkoelen (in de vorm). Verpak de lagen cake na het afkoelen in folie als je de taart nog niet gelijk afmaakt. Je lagen kan je namelijk makkelijk twee dagen van te voren maken.

Ingrediënten crème frosting

  • 200 gram boter
  • 300 gram roomkaas (gebruik een A-merk, deze zijn steviger)
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram poedersuiker

1.Klop de boter in een paar minuten licht en romig. Dit kan in een kom met een mixer of je kan net als ik een keukenmachine gebruiken. Voeg de roomkaas en daarna het vanille-extract toe en mix deze ingrediënten tot ze zijn opgenomen.

2.Als laatst voeg je de poedersuiker toe. Mix dit op een lage stand (of spatel) door de crème. Als de poedersuiker is opgenomen kun je nog even kort op een hoge stand mixen voor een luchtig en romig resultaat. Zorg dat alle klontjes eruit zijn, dit was bij mij verkeerd gegaan.

3.Proef de crème, als je de crème zoeter wilt kun je meer poedersuiker toevoegen. Je crème zal hier dan (bij veel extra suiker) ook steviger van worden.

8.Leg de eerste plak cake op een bord of taartstandaard (ik heb een ronddraaiende) en verdeel er een laagje frosting over, Leg de tweede plak cake er bovenop en vul deze op dezelfde manier. Vervolgens eindig je met de derde en laatste plak cake, zorg dat de platte onderkant nu de bovenkant wordt.

9.Gebruik vervolgens een paletmes om de taart rondom strak af te smeren.

Decoreer de toeven bovenop met walnoten en eventueel karamel. De karamel heb ik zelf gemaakt, wil je dit ook? kijk dan snel hieronder:

Zelf karamel maken

-Kopje suiker
-Klein laagje water
-Slagroom
-Boter 100 gram
-Vanille extract scheutje

Bij karamel is geduld erg belangrijk, zorg eerst dat het mengsel amber bruin wordt (suiker, water en vanille extract). Wanneer het de juiste kleur heeft (karamel kleur) voeg je de room toe, nu begint het heel erg te borrelen (pas op voor eventuele spetters), blijf vooral heel goed roeren. Daarna kan je de boter er doorheen roeren. Maak sliertjes met een lepel over de carrot cake. Ik maakte eerst horizontalen strepen en daarna verticale!

En klaar is je carrot cake! Bewaar hem afgedekt in de koelkast, hier blijft hij 4-5 dagen goed. Haal hem een half uurtje voor serveren uit de koelkast.

Eet smakelijk!

Share:

11 Reacties

  1. 27 oktober 2019 / 07:56

    Hij ziet er heerlijk uit. Ik wil jouw recept zeker een keer uitproberen. Prachtige foto’s heb je ook gemaakt.

  2. 28 oktober 2019 / 09:51

    Wat ziet het er goed uit! Ik ozou hem heel graag willen proeven! Jammmmmiee

  3. 1 november 2019 / 15:55

    OMG! Dit ziet er zo heerlijk uit! Ik krijg gelijk honger haha

  4. 3 november 2019 / 16:43

    Ohhh wat een prachtige foto’s! Het ziet er echt heerlijk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.