Zelf sushi maken

In dit artikel ga ik het hebben over home made sushi, want hoe moeilijk is dat nou? Plus is het nou echt zo’n stuk goedkoper dan uiteten? Is het überhaupt lekker? In dit artikel beantwoord ik al deze vragen. En natuurlijk mogen de foto’s ook niet ontbreken. Nu moet ik heel eerlijk zijn want twee jaar geleden walgde ik nog van sushi, ik kreeg het echt niet weg. Alleen de geflambeerde zalm vond ik te doen, terwijl ik er nu echt van smul! En Sojasaus vond ik ook niet lekker en nu drink ik zo’n flesje bijna weg, wat natuurlijk helemaal niet goed is (en s’avonds moet je er twee keer uit omdat je dorst hebt).

Mijn man spuugde net als ik zijn eerste sushi uit, als wij nu iemand ”vies” zien doen met sushi dan kijken we elkaar eventjes aan en dan moeten we lachen. Kan je dus iets leren eten? Jazeker, gewoon blijven proberen en het is ook gewoon leuk en gevarieerd eten. Plus op deze manier lust ik wel avocado, komkommer en verschillende vissoorten.

Je hebt verschillende soorten sushi’s

Nu heb je natuurlijk allerlei verschillende

-Nigiri stukje vis op een rijstbedje
-Sashimi zijn rauwe stukjes vis
-Maki heeft een laagje zeewier aan de buitenkant en is meestal gecombineerd met: zalm, tonijn, omelet, komkommer. Dit is trouwens ook de meest bekende sushi ter wereld.
-Uramaki dit is mijn favoriet, het zeewier zit aan de binnenkant en je hebt allerlei verschillende variaties. Tonijn/krab/zalm salade, met sesamzaadjes aan de buitenkant of juist wasabi eitjes. Ik ben altijd gek op de pittige tonijn (de groene variant) of de tonijnmouse met peperkruiden aan de bovenkant. De gefrituurde gamba met avocado mag ook niet ontbreken in dit rijtje (dragonroll). Het is dus eigenlijk een maki die binnenstebuiten is gekeerd.
-Temaki dit is een zeewier rol (soort patatzakje) gevuld met groentjes, vis of krokante kip. Dit heb ik zelf nog nooit op, dit trekt mij niet zo.

Met of zonder stokjes eten

Ik heb vanaf het begin mezelf geleerd met stokjes te eten. Mijn man prikte het stokje gewoon dwars door de sushi heen, ja ach op die manier kan het ook. Gelukkig kan die nu wel gewoon met stokjes eten. Je hebt ook verschillende oppak tactieken waardoor de rijst niet vol in je sojasaus valt. Je mag je sushi niet vol in de sojasaus onderdompelen, een klein dipje is voldoende. Tenminste hier luister ik zelf echter niet naar, maar de Japanners zeggen dat een klein beetje sojasaus het meest lekkere is.

Waar kan je alle ingrediënten kopen?

In veel supermarkten kan je de basis ingrediënten scoren voor sushi. De Coop, Jumbo, Albertheijn en Dirk hebben sowieso de rijst – azijn – wasabi en de inrolvellen (sushi Nori staat op de verpakking). Saitaku is het merk wat ik in huis had gehaald. Het merk heeft een felrode verpakking en alles staat op de producten duidelijk omschreven.

Maar welke ingrediënten had ik nog meer gekocht? rijpe avocado, blikje tonijn op zonnebloemolie, lente ui, mayonaise, komkommer, zalm, knoflook kruidendressing voor de zalm, sesamzaadjes en twee dunne bieflapjes van de Keurslager.

Nu kan je natuurlijk al je favoriete ingrediënten combineren. Wat is je lievelingsvis, groente, salade? Ga hiermee aan de slag! Ik maakte een pittige tonijnsalade; tonijn, mayonaise, wasabi, klein sjalotje heel fijn gesneden, peper, zout en knoflookpeper (eventueel een gekookt eitje er doorheen). Maak de salade gewoon lekker op smaak! Dit kan je ook zo doen met zalm uit blik. Ik had alleen de fout gemaakt om zalm uit blik met vel en graat te kopen.. geen goed idee.. wat een gepiel!

Welke sushi was het meest smakelijk van allemaal?

Deze combinatie was bijna wel het lekkerst, de zalm was gebakken in die knoflook kruiden olie, de avocado maakte het geheel zacht en cremie en de komkommer maakte het weer fris. De sesamzaadjes had ik heel licht gebakken zodat die een extra bite kregen. Als ik moet kiezen dan was dit wel mijn favoriet.

Daarna? Nummer twee was de variant met de pittige tonijnsalade. De wasabi die er doorheen zat gaf net dat extra pitje, love it. Nu moet ik zeggen dat mijn man helemaal niet gek is op wasabi. Dus ik mag het niet overal doorheen gooien haha. De maki met gebakken zalm en avocado was trouwens ook heerlijk, die staat op nummer drie. De maki met beef vond ik het minst omdat die smaak niet echt tot z’n recht kwam. Volgende keer maak ik er ook nog een zalmsalade bij.

Wat heb je allemaal nodig?

-Bamboo matje (ik heb deze gewoon op Aliexpress gekocht)
-Huishoudfolie dit moet je om het matje heen doen
-Een snijplankje (plastic is handiger i.v.m. geuren van vis)
-Pan om rijst in te koken
-Kleine steelpan om de dressing in op te warmen (suiker/zout toevoegen)
-Schaaltjes en andere dingen om je salades in klaar te maken

*Gouden tip; wanneer je de rijst met je handen gaat verdelen, zorg dan dat je handen vochtig zijn. Zet een schaal neer met water zodat je iedere keer even je vingers/of mes kan bevochtigen. De rijst plakt namelijk enorm en het werkt een stuk sneller op deze manier.

De geflambeerde zalm, normaal mijn favoriet in het restaurant, en nu?

Zoals op de foto hieronder te zien is, was de zalm goed geflambeerd. Maar hoe was de smaak? Niet heel bijzonder, de zalm was net iets te dik en de rijst was too much. In het restaurant zit er dan ook nog zo’n lekker sausje overheen en dat miste we wel. Dus in het restaurant zeker onze favoriet, maar nu aten we deze niet met plezier.. jammer genoeg!

Ons sushi avontuur is gelukt en inmiddels heb ik ook een tweede poging gedaan. Helaas vloog toen mijn theedoek in de fik en was mijn focus totaal weg. Tot ziens lekkere plakkerige rijst en tot ziens mooie linnen theedoek. Ach, de volgende keer weer beter! Ik weet dat het te doen is, maar je moet gewoon je rijst goed in de gaten houden en de stappen goed doornemen. Goed de timer telkens aanzetten en een vochtige theedoek erbij houden.

Veel succes & alvast eetsmakelijk!

Share:

11 Reacties

 1. 9 november 2019 / 09:54

  Dat ziet er heerlijk uit Rachel. Ik heb het ook eens eerder zelf gemaakt met een vriendin. Het is al een poos geleden maar het was een leuke bezigheid. Ik vond het best lastig om het te rollen. die van jou zien er echt goed uit.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   14 januari 2020 / 16:27

   Het is zeker een leuke bezigheid en misschien dat het met z’n tweeën ook wat makkelijker is! Dan kan de een zich focussen op het bekleden en de ander op de rijst.

 2. 9 november 2019 / 20:37

  Ziet er allemaal echt heerlijk uit! Ik wou vroeger dat ook een keer proberen. Nu zou ik er geen zin meer in hebben haha. Ik ga wel naar het restaurant! 😉

 3. 10 november 2019 / 22:06

  Ziet der vooral heerlijk uit.
  Ik zelf hou der erg van, maar jammer genoeg lust mijn man en zoontje deze niet.
  Daarmee kook ik dat ook niet zo veel aan voor me zelf.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   14 januari 2020 / 16:28

   Dat is echt enorm jammer, even sushi bestellen is tegenwoordig ook een hele uitgave.

 4. Natascha - Beautyopinie
  11 november 2019 / 10:36

  Ohhh dit ziet er echt TE lekker uit. Ik ben een enorme sushi fan en kan niet wachten tot ik (nu ik zwanger ben) straks weer rauwe zalm kan eten 🙂

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   14 januari 2020 / 16:26

   Nog eventjes Natascha, en dan moet kan je er weer van genieten!

 5. 11 november 2019 / 13:51

  Het lijkt mij echt een super leuk proces, maar ik hou helemaal niet van sushi haha!

 6. 18 november 2019 / 01:02

  Ah het ziet er wel echt heerlijk uit. Meteen weer zin om sushi te eten. Het lijkt me wel vrij lastig om te maken.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   14 januari 2020 / 16:26

   Je moet het eventjes een keer hebben gedaan, dan kan je de sushi bekleden met je favoriete ingrediënten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.