Appelkruimel taart met room

Mijn man was ruim een maand geleden jarig en die wilde graag een appelkruimel taart eten. Ik ben op internet gaan zoeken en uiteindelijk kwam ik bij een appelkruimel taart terecht waar ook gele room in zat. Door de room wordt de taart een stuk zachter. Je krijgt dan dus een knapperige bodem met fluweelzachte gele room. Daarbovenop heb je dan heerlijke stukjes appel met knapperige crumble. Je kan er dan ook een heerlijke klodder slagroom bij serveren. Ik ging even op onderzoek uit en toen heb ik alle ingrediënten ingeslagen. Benieuwd hoe ik deze taart heb gemaakt? Scroll dan zeker eventjes naar beneden!

Vanmorgen ben ik een groot stuk gaan lopen in de polder. Wat is het daar toch prachtig… de grond was nog bevroren en ondertussen vlogen er twee grote zwanen over me heen. Ondertussen werden mijn felroze sneakers steeds bruiner, maar het was het waard! De natuur is zo vroeg op de morgen echt prachtig. En wanneer je terug komt ”met een rood neusje” is een kop warme thee enorm welkom. Dit keer wachtte er geen appelkruimel taart op me, maar die had dan sowieso goed gesmaakt.

Ingrediënten Appeltaart

7 Goudreinetten
300 gram bloem
180 gram witte basterdsuiker
200 gram koude boter
1 citroen (is niet een must)
2 theelepels kaneel
1 zakje vanillesuiker
1 ei

Zo maak je de Appeltaart

Meng de basterdsuiker met de bloem, doe hierbij de rasp van een citroen. Voeg de helft van de in blokjes gesneden boter toe. Kneed dit met je handen tot een mooi deeg. Je kan natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken. Voeg het losgeklopte ei en de rest van de boter toe en blijf kneden totdat je een bal kunt vormen. Zorg dat je geen stukjes boter meer hebt in je deeg. Laat het deeg zo’n 20 minuutjes rusten in de koelkast.

Schil ondertussen de appel en snijdt deze in blokjes. Voeg was citroensap, een zakje vanillesuiker en wat kaneel toe en laat dit goed in de appel stukjes trekken.

Ingrediënten Kruimeldeeg

50 gram bloem
80 gram geschaafde amandelen
50 gram suiker
50 gram boter

Meng de bloem, suiker en boter tot er soort ”brood” kruimels ontstaan Wanneer het korrelig genoeg is kan je de geschaafde amandelen er doorheen doen. Zorg dat de amandelen er goed doorheen zitten.

Een taart voor 10 personen

Vet de springvorm van 25 cm in met boter en bestuif deze dan met bloem. Rol het deel uit tot een grote lap en dan rol je het deeg om je deegroller heen. Dit is een makkelijke manier waardoor je het deeg niet kan beschadigen. Bekleedt met het deeg de springvorm en druk de randen goed aan. Gebruik voor een mooier geheel een quiche vorm (met kartels aan de zijkanten). Prik met een vork wat gaatjes in de boem, hierdoor kan de lucht ontsnappen en door deze stap gaat de bodem ook lekker krokant worden.

Ingrediënten Gele room

4 eierdooiers
1 zakje vanillesuiker
60 gram suiker
30 gram bloem
500 ml volle melk

Klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker luchtig totdat het bijna wit wordt. Kook in de tussentijd de melk. Voeg daarna de gezeefde bloem toe aan het ei-suiker mengsel en meng dit glad. Voeg een scheutje koude melk toe als het mengsel niet glad wordt. Voeg de warme melk al roerend toe. Nu moet je even je spieren laten werken want je moet enorm goed roeren, er mogen namelijk geen klonten ontstaan.

Doe het hele mengsel terug in de pan en breng het ongeveer 5-10 minuten aan de kook. Blijf roeren, dit proces kan eventjes duren want er moet een soort dikke vla ontstaan. Je kan denken dat het niet goed gaat komen, maar heb geduld! Het komt allemaal goed… en over een paar minuten heb je een heerlijke gele room. Vind je het mengsel nog flauw qua smaak? Voeg dan nog wat basterdsuiker toe wanneer het nog in de pan zit. De suiker moet dan namelijk nog wel smelten. Als het een echte dikke vla is geworden laat je het afkoelen. In de tussentijd moet je wel eventjes roeren zodat er geen velletje ontstaat. Als het mengsel helemaal is afgekoeld kan je het in de koelkast laten opstijven.

De taart aankleden & afbakken

Als het deeg in de vorm zit kan je een flinke laag room aanbrengen. Daarna heb ik nog wat extra kaneel over de room gestrooid. Daarna is het tijd voor de appelstukjes, deze had mijn man gesneden.. zien ze er niet mooi uit? Je kan ook voor plakjes of kleine vierkantjes kiezen. Sluit daarna af met het kruimeldeeg, bestrooi hier de hele taart mee.

De taart kan je binnen 60 minuten afbakken op 175 graden. Wordt de taart tussentijds te donker? Dek de taart dan af met een laagje aluminiumfolie. Zo gaart de taart wel verder, maar dan verbrand de kruimellaag niet.

En nu is het vooral genieten van deze taart! Ga jij deze taart pinnen op je Pinterest? Ga dan met je muis over de foto heen en dan kan je op het rode P’tje drukken. Of misschien ga je deze taart maken voor een speciale gelegenheid die eraan zit te komen?

Share:

13 Reacties

 1. 29 december 2019 / 19:27

  Ziet er heerlijk uit, heb mij voorgenomen om in 2020 meer te gaan bakken. Deze blogpost even opgeslagen.
  Liefs

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   2 januari 2020 / 14:46

   Leuk om te horen Tineke, veel plezier met het bakken.. daar wordt toch iedere vrouw gelukkig van, right?

 2. 30 december 2019 / 09:23

  Zoooooo lekker! Ik ben normaal niet helemaal weg van appeltaart maar met gele room wordt Het wel een ander verhaal. Ik heb hier zin in!!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   2 januari 2020 / 14:45

   Nou dat heb ik dus ook Iris, ik ben helemaal geen fan van Appeltaarten, maar deze versie was wel erg lekker..

 3. 30 december 2019 / 11:18

  I love it! Ik hou van zo’n taarten, ik heb mijn eigen recept maar wil zeker het jouwe uitproberen!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   2 januari 2020 / 14:45

   Leuk om te horen 🙂 Succes en ik hoor graag van je hoe die heeft gesmaakt.

 4. 3 januari 2020 / 14:04

  Oh wauw die gele room maakt het voor mij wel heel moeilijk om deze taart NIET te maken. Klinkt echt te lekker haha.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   14 januari 2020 / 16:09

   haha gewoon een keer maken Eveline, eventjes opslaan en dan een keer lekker de keuken in!

 5. 6 januari 2020 / 15:25

  Ohhh wat krijg ik hier trek van! Ziet er zoooo lekker uit!
  Ik zou deze nu zo graag willen maken, maar helaas.. Heb met mezelf afgesproken even geen (onnodig) ongezonde dingen te kopen/koken. Dus.. Binnenkort als er wat te vieren is, haha!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   14 januari 2020 / 16:10

   haha gewoon een keer maken Justine, desnoods verras je iemand ermee en neem jezelf gewoon een groot stuk 😉

 6. 9 januari 2020 / 21:13

  Omg dit ziet er zoooo lekker uit!! Nu heb ik er trek in, haha.. M’n verloofde is dan wel niet jarig (geweest), ik denk dat ik deze sowieso ga maken haha! Wie heeft er nou een excuus nodig om appeltaart te maken, toch?? Bedankt voor het delen <3

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   10 januari 2020 / 09:59

   Precies, ga ervoor! Hij is echt heerlijk, ik zou persoonlijk alleen een iets lager blik gebruiken en het mooiste is met die kartelranden! Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.