Fittergy The Vegan Switch

Fittergy The Vegan Switch

Ik kreeg een kans om 10 dagen als Vegan te leven. Dit dankzij The Vegan Switch en Fittergy. Maar wat houdt nou precies Veganisme in? De term Vegetariër horen we al een tijdje, maar Vegan komt pas sinds een jaar regelmatig in het nieuws. Een Vegetariër eet geen vlees van gedode dieren, ook geen producten waar huid of botten in verwerkt kunnen zitten. Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden een pescotariër genoemd. Mensen die gevogelte eten noemen zich ookeen vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër.

Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn “veganisten”. Dan moet je dus op veel meer dingen letten. Dit is sowieso een nieuw iets voor mij, want ik moet heel eerlijk zeggen dat ik gek ben op eten. Bij ieder gerecht verwerk ik vlees of vis. Dus dit was voor mij echt pittig. Hieronder is een makkelijk schema te zien:

  Vlees Vis Ei Zuivel
 Veganist Nee Nee Nee Nee
 (lacto-ovo-)Vegetariër Nee Nee Ja Ja
 Ovo-vegetarier Nee Nee Ja Nee
 Lacto-vegetariër Nee Nee Nee Ja
 Pescotariër Nee Ja Ja Ja

Tips voor beginnende Vegans

Dit is zó belangrijk en mijn aller-eerste tip. Mijn motto: ”Zie het glas halfvol, en vul het onderweg aan’. Of je nu veganist wilt worden, of dat je minder dierlijke producten wilt eten, zie het als iets positiefs wat je uit gaat proberen. En hierdoor ga je de wereld ook een handje helpen en ook je eigen lichaam! Op een gegeven moment zal je best wel schrikken, want je zult veel dingen moeten laten staan. Zeker als je het met anderen hierover gaat hebben, zullen mensen vaak zeggen; ‘maar dan mag je toch bijna nietsmeer eten? Kijk, daar gaat het al mis. Bekijk het van de andere kant en zie wat je wél kan eten en zeg: ‘nou, naar mijn weten kan je héél veel lekkers eten’. (en dan duw je een foto van een heerlijke taart of sandwich in zijn/haar gezicht). Het gaat eigenlijk om het verschuiven van je mindset als het ware.

Je hebt de keuze uit álle groenten, alle soorten peulvruchten, alle granen, noten en al het fruit (vers, gedroogd, bevroren). Dan heb je óók nog al het minder gezonde vegan lekkers (classic oreo’s, patat, chips, pure chocolade, sorbet ijs en gá maar door) dus nee, je mist echt niets. Mensen zullen eerder er over na gaan denken als ze zien dat jij positief bent en er niets voor hoeft op te geven. Je hebt geen idee hoe groot de impact van je lichaamstaal op andere mensen is.

Waarom wilde ik dit gaan proberen?

Zoals jullie weten tob ik al ruim een jaar met mijn blaas, ik merk dat ik bepaalde dingen niet meer kan eten. Zure en pittige dingen is namelijk echt een no go op dit moment. Ik reageer enorm heftig op citroen, limoen, peper, sambal, wasabi, witte wijn en zo kan ik nog wel een aantal dingen noemen. Maar mijn lichaam reageert ook heftig op koude voeten (koud lichaam), te strakke jeans of ondergoed. Maar ik dacht, als ik helemaal clean ga eten dan reageert daar mijn lichaam misschien wel enorm goed op? Ook vind ik het goed om de wereld op deze manier een handje te helpen. Sowieso heb ik een zwak voor dieren, maar ik ben TE gek op vlees/vis.

Dingen die je ook moet weten

-Dat je belangrijke voedingsttoffen zou mislopen als veganist, is een mythe. Steeds meer onderzoek wijst uit dat je door plantaardig te eten het risico op hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker, diabetes type 2 en obesitas verkleint.
Dierlijke producten duren veel langer om te verteren en het grappige is dat je eigenlijk méér kan eten als je plantaardig eten. Je eet van nature licht verteerbare producten die je niet zo’n zwaar gevoel op je maag geven.
-Wees er wel van bewust dat je genoeg varieert om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. B12 moet je bijslikken (dit kan in de vorm van een supplement).
-Verder zitten dierlijke producten ook vol met de antibiotica (ook biologisch vlees helaas, wel in mindere mate) stress en hormonen van de dieren die je eet. Dat kan toch ook nooit goed zijn? Dat is dus ook al een reden om te stoppen met vlees eten (of in ieder geval te minderen).
Je voelt je veel minder zwaar en opgeblazen na het eten
-Ook is je energielevel een stuk hoger, tot ziens middagdutjes!
-Je word minder snel moe
-Je huid/haar en nagels worden sterker en mooier

Wat heb ik van deze dagen geleerd?

Ik kreeg iedere dag een WhatsApp bericht van Li-Ann, zij heeft mij geholpen en gesteund. Heb ik het volgehouden? Nee, daar ben ik heel eerlijk in. Gisteren werd mij deze vraag ook nog gesteld en ik schaam mezelf ervoor dat ik heb gefaald, het was gewoon een stuk moeilijker dan ik dacht. De supplementen waren qua geur heftig, maar dit was prima te doen. Helaas ging ik precies 2x uiteten in deze 10 dagen. We kregen een etentje van mijn ouders en daarna een personeelsfeestje in Rotterdam, waar we trouwens wel enorm goed hebben gegeten.

Op dit moment zit Kerst en Oud en Nieuw erop en morgen ga ik weer werken. Dan zit ik weer de hele dag dus ik ga mijn ongezouten noten meenemen en vanmorgen heb ik verse sapjes gemaakt met mijn slowjuicer (appels,wortelen,sinaasappelen,gember en bleekselderij). Ik wil sowieso gaan minderen met vlees en gezonder gaan eten, want je voelt je daardoor wel een stuk fijner. Ik merk ook dat mijn lichaam enorm slecht reageert op vetten en suikers. Dus ik moet gewoon wat kilo’s kwijt en meer gaan bewegen. Wil jij wel de overgang maken naar Vegetariër of Vegan? Dan hoop ik wel dat ik je geïnspireerd heb met dit artikel. Bekijk ook even mijn video hieronder om te zien hoe ik de producten heb gebruikt.

Heb jij misschien nog tips voor mij? Of ben jij misschien al Vegan of Vegetariër? Laat dat dan hieronder weten. In ieder geval een gelukkig, gezond en liefdevol 2020!

Share:

12 Reacties

 1. 2 januari 2020 / 13:52

  Zo fijn dat je dit een kans hebt gegeven. Veel mensen zouden er niet eens aan beginnen en trekken hun neus al op wanneer ze het woord ‘vegetarisch’ of ‘veganistisch’ horen. Zelf ben ik al meer dan 20 jaar vegetarisch, en doe ik verder mijn best om zo plantaardig mogelijk te leven. Stoppen met het eten van vlees heb ik overigens nooit moeilijk gevonden. De gedachte dat ik dode dieren aan het eten was vond ik echt afschuwelijk. Geef mij dan maar vleesvervangers. De overgang naar een veganistische levensstijl vind ik helaas wel moeilijker. Maar ik blijf proberen. Alles kleine beetjes helpen!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   5 januari 2020 / 15:12

   Thanks voor je reactie Sarah, het was inderdaad zeer pittig.. maar ik vond het wel een interessant iets. En daardoor ben ik mezelf ook meer gaan verdiepen in een Veganistische life stijl. Ik vond het altijd wel interessant wanneer het woord Vegan viel, maar zoals ik al had aangegeven.. ik wist er weinig tot niets van. Ja, daar zeg je ook wat.. ik ben echt een dierenvriend.. maar tegelijk ook zo gek op vlees. Daarom wil ik eerst gaan minderen, en vanuit daar ga ik kijken naar verdere en andere opties. Goed dat je het al zolang volhoud Sarah!

 2. 4 januari 2020 / 13:08

  Complimenten hoor dat je dit gedaan hebt! Het zou ook heel goed voor mij zijn om als vegan te leven, zeker omdat ik ook overgewicht heb. Hmmm…eerst maar een slowjuicer aanschaffen misschien…stapje voor stapje…mooi artikel weer!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   5 januari 2020 / 15:14

   Thanks wijfie, inderdaad stap per stap.. zo’n slowjuicer is echt ideaal en je kan ook je sapjes invriezen. En wanneer je er zin in hebt kan je ze dan gewoon eruit trekken en dan heb je een heerlijk (koud) sapje!

 3. 4 januari 2020 / 21:44

  Nog de beste wensen lieve Rachèl 🍾🥂! Petje af dat je dit geprobeerd hebt tijdens de Feestdagen. Dat lijkt me enorm lastig. Ik wil zelf niet de switch maken naar vegetariër/vegan, maar probeer wel vaker vegetarisch te eten. We laten regelmatig de Hello Fresh box komen en daar is gelukkig veel keuze op dat gebied en doen we ook weer inspiratie op. Sommige vegetarische gerechten vallen letterlijk zo goed in de smaak dat we ze nog meerdere keren maken.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   5 januari 2020 / 15:13

   Thanks Deb! ja haha precies rond deze dagen was het ook wel extra moeilijk, vooral het gezond eten met al die verschillende chocolade, heerlijke maaltijden en twee keer uiteten. Wat goed dat je dat al probeert zeg, en Hello Fresh heeft sowieso echt heerlijke boxen! Dit word trouwens ook steeds meer een trend.

 4. 5 januari 2020 / 14:21

  Wat goed dat je dit gedaan hebt! Lijkt mij echt pittig! Vlees/vis/ei/zuivel zit echt overal door.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   5 januari 2020 / 15:14

   Dat maakt het ook erg lastig, vooral als je altijd vlees/vis en zuivel eet..

 5. 6 januari 2020 / 14:26

  Ik wil het ook gaan proberen. Het lijkt me een hele omslag. Helemaal als je ook nog uiteten gaat. Toch wel knap dat je zo ver gekomen bent en door wilt gaan.

 6. 14 januari 2020 / 17:04

  Ik zag het voorbij komen op je insta, je vegan switch, en ik dacht hey wat goed!
  Wij zijn sinds half december zo veel mogelijk vegetarisch aan het eten. 1 keer in de week cheaten we met vlees, maar het eerste stapje is er! Ik vind het recepten verzinnen altijd wel lastig en ik wil ook zo min mogelijk pakjes en zakjes halen en eigenlijk zo min mogelijk vleesvervangers.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   15 januari 2020 / 15:10

   Wat leuk dat je het op mijn instagram voorbij zag komen en wat goed dat jullie het al zo goed doen! Ga zo door Rachel 🙂
   blijft vreemd om mijn eigen naam te typen voor iemand anders.

 7. 16 januari 2020 / 11:40

  Wauw wat goed dat je het hebt geprobeerd! Ik weet eerlijk gezegd niet of je hiervoor al vegetarisch at, anders is het misschien iets makkelijker om vol te houden. Hoewel, de vegan challenge vind ik ook altijd wel een uitdaging 😉 Ik denk dat het ook lastig is om ineens die switch te maken. Ik zou het langzaamaan proberen kleine dingetjes te vervangen (i.p.v. melk sojamelk door je smoothie of vleesvervanger i.p.v. vlees) en dan wordt het vanzelf je eigen ding! Langzaamaan 🙂 En sowieso lekker veel recepten uitproberen. Het vooral leuk maken voor jezelf. Ik heb zelf al 2x meegedaan met de Vegan Challenge en eet ‘nog steeds’ niet vegan. Maar ik eet wel steeds meer plantaardig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.