Een aquarium voor starters

Wanneer je een aquarium wilt aanschaffen komen daar best veel dingen bij kijken. En de helft wist ik nog niet eens tot vandaag, dus ik leer ook nog steeds! Ben je benieuwd wat ik heb aanschaft, welke vissen er goed bij elkaar kunnen? Welke voeding je het beste kan geven? Bekijk dan snel dit complete artikel. Heb je nog tips voor mij? Schrijf die dan in de comments.

Drie weken geleden kocht ik voor mijn man een aquarium, we zijn allebei echt gek op dieren. En waar kan je dan het beste mee beginnen? Met vissen, inderdaad! Misschien komt er in de toekomst nog een hond bij, of een konijn.. maar sowieso nog meer dieren! In dit artikel ga ik uitleggen waar je allemaal rekening mee moet houden. Van welke prijzen kan je ongeveer uitgaan en welke vissen gaan het beste samen? Welke vissen kan je beter niet nemen? En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan.

Hoe zag het aquarium er eerst uit?

Ik ging met mijn nichtje Merel naar de dierenwinkel in Meerkerk. Daar hadden ze niet enorm veel keuze qua vissen. Welke vissen schafte ik als eerste aan en waar moet je rekening mee houden? Want geloof me, ik heb mezelf flink vergist in ”eventjes een aquarium kopen”. Er komt namelijk veel meer bij kijken. En dat ga ik ook allemaal benoemen in dit artikel. Gisteren ging ik naar de Diebo in Nieuwegein, daar keek ik echt mijn ogen uit! En daardoor is mijn aquarium ook flink veranderd.

Welke vissen heb ik in mijn aquarium? En waar moet je rekening mee houden? Door deze teksten op te zoeken op Google heb ik ook gelijk veel geleerd. Daarom wilde ik dit ook op mijn blog verwerken, wel in mijn eigen taal natuurlijk.

Pangio Kuhlii – Indische modderkruiper

Deze prachtige vis lijkt op een slangetje en daardoor wilde ik die ook graag in het aquarium hebben. De verkoopster kon deze vis niet snel vangen want ze zijn mega snel. Deze vis is een vreedzame bodemkruiper die heel solitair is. Ik heb er twee genomen wat tot nu toe nog steeds goed gaat. De buik van deze vis is wit en voor de rest is die prachtig getekend (oranje met zwart). In Maleisië, Thailand en Indonesië leven deze vissen in ondiepe wateren, het liefst traag of stilstaand water. Ze kunnen ongeveer 8 tot 10 cm worden, ik kocht ze als baby dus ze groeien bij ons nog wat! De vrouwtjes zijn meestal wat dikker, maar je kan ze moeilijk uit elkaar houden.

Ze hebben een zachte bodem nodig, dit was mij dus niet verteld in de dierenwinkel dus bij de Diebo heb ik een zakje zand meegenomen zodat ze een plekje hebben om op te rusten. Ook zitten ze graag tussen de waterfilter. Ook zoeken ze graag overdag schaduwplekjes op, je zult ze dus ook niet snel zien wanneer je een vol aquarium hebt. Deze vissen proberen zich overal tussen te proppen en hierdoor bezeren ze zichzelf soms ook. Je kan deze vissen houden tussen de 23-28 graden.

Ze eten klein levend voer zoals muggenlarven, watervlooien, cyclops en tubifex, ook voedertabletten. Zorg wel dat het voer op de bodem terechtkomt. Omdat het schemer/nachtdieren zijn kun je ze het best voeren vlak voor of nadat de verlichting uitgaat. Overdag graaft hij zich meestal in en ‘s avonds en ‘s nachts komt hij tevoorschijn. Als je ze een hol geeft waarin ze zich kunnen terugtrekken dan verzamelen ze zich daar.

Poecilia Shenops – Black Molly

Dit is sowieso een goede vis om mee te starten, ze zijn sterk en kunnen wel tegen een stootje. Al begaf mijn Molly (oranje) het al na twee dagen. Die was misschien al dood, ik weet het niet.. maar die lag opeens half onder een ornement. Ze komen oorspronkelijk uit Amerika en leven in beekjes, meren en riviermondingen. Houden van Zout water, nu hebben wij dat niet.. maar ze doen het ook prima op kraanwater (als het maar rond de 25 graden is). Deze vissen zijn wel gevoelig voor bepaalde visziekten. De black molly kan veel verschillend vissenvoer verdragen. Zowel plantaardig (algen) en levend vissenvoer zijn geen probleem. Wel is het belangrijk dat de black Molly gevarieerd vissenvoer krijgt. Ze zwemmen meestal bovenin het aquarium dus wees niet bang dat er te weinig zuurstof in het water zit.

Black molly’s hebben een lengte van 6cm. Het zijn vreedzame gezelschapvissen die goed met andere tropische vissen zijn te combineren. Planten zijn veilig voor de black molly en bieden bescherming. De black molly is echt handige tropische vissoort. Ze eten algen en helpen daarmee het aquarium verschonen.

Otocinclus affinis – Dwergmeerval

Deze vis kocht ik omdat het een algen eter is. Maar deze vis trok niet gelijk mijn aandacht. Het is een vis uit Zuid-Amerika en deze vis kan je het beste in groepjes van ongeveer 8-10 houden. Temperatuur moet tussen de 20-25 graden zijn. Ze bereiken een lengte van ongeveer 3,5 cm. De vrouwtjes zijn vaak wat boller en groter, de mannetjes zijn dus een stukje smaller en kleiner.

De Otocinclus vittatus heeft een onderstandige zuigmond. Als je de vis met een vergrootglas zou bekijken zou je merken dat zijn hele lichaam bedekt is met “haartjes” die gemaakt zijn van een beenachtige struktuur. Dit is best belangrijk om weten… omdat ze met die “haartjes” heel gemakkelijk verstrengeld kunnen raken in bijvoorbeeld een netje. Als je de Oto’s uit je aqaurium wil vangen doe je er dus goed aan alleen gebruik te maken van een grofmazig netje, probeer dus voorzichtig te werk te gaan.

Het zijn actieve beestjes, altijd op zoek naar voedsel en allert op gevaar. Een Otocinclus die gedurende langere tijd stil zit, is een teken van overmatige stress of ziekte. Al schijnen ze ook meesters te zijn in verstoppertje spelen. Ze eten algen en groenvoer, zorg dat je in het aquarium oppervlaktes heb die groot en glad zijn. Dit zal de vis zeker waarderen!

Kardinaal Tetra

Deze vissen bekeek ik vroeger altijd in Open Vensters, wanneer ik op bezoek ging bij mijn opa of oma. Ze vallen op en hebben prachtige felle kleuren (blauw-rood). De kleuren van deze vis moeten wel helder en opvallend zijn want anders kunnen ze ziek zijn. Ze raden je op het internet aan om er gelijk 10 aan te schaffen. Eerst had ik er vijf aangeschaft en ik heb nog een andere soort eraan toegevoegd (5 stuks) en die gaan leuk mee met de groep. De andere soort is kleiner en heeft niet zo’n rood buikje. Heeft de vis een hele rode buik dan kan je er niet mee kweken, stop die op de helft dan gaat dit wel lukken! Deze vis kan ongeveer 100-150 eieren leggen. Maar deze vissen eten ook weer vaak hun eigen eieren op.

Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en zijn een spektakelstuk in je aquarium. Deze vis vind een donkere bodem het fijnst (dit hebben wij dan weer niet) en veel plantjes. Je hebt verschillende soorten Tetra’s:

-Valse Neon tetra (die heb ik er nog bijgenomen)
-Kardinaal Tetra
-Neon Tetra
-Sikkel Tetra
-Zwarte Neon Tetra
-Keizer Tetra

Moet je voor de Neon Tetra voedsel halen? Dan heb je een makkelijke klus, want deze vissen eten nagenoeg alles. Dierlijk en levend voedsel zoals muggenlarven, kleine garnaaltjes en watervlooien zijn een prima maaltijd, maar ook plantaardige voeding is geen enkel probleem. Daarnaast eten Neon Tetra’s ook droogvoer. Het is niet verstandig om aquariumvissen van meer dan 12-15 centimeter naast deze vis te plaatsen. De Neon Tetra wordt dan voedsel voor de grotere vissen, en de grotere vissen zullen al snel stress krijgen omdat de scholen kleine visjes constant rondzwemmen. Ook heeft deze vis matige stroming nodig in het aquarium.

Je vissen voeren met groente/fruit

Jullie lezen het goed, je kan je vissen ook groentes of bepaalde fruitsoorten geven. Zorg wel dat je het wat zachter maakt (door bijvoorbeeld te koken). Wat kan je ze allemaal geven? Courgette, komkommer, druiven, broccoli, wortel, banaan, druiven en zorg dat je het altijd op dezelfde plek neerlegt. In het begin zullen ze het niet eens opmerken of er niet eens aan willen beginnen, maar als ze het eenmaal hebben ontdekt gaan ze los! Verzwaar het ook altijd met een steentje, draadje of een lepel. Zolang het object maar niet scherp is!

Levend tropisch vissenvoer kan je het beste bij een speciaalzaak kopen, maar het is niet altijd beter en het kan ook bacteriën veroorzaken. Informeer hier dus goed naar.

Wat moet je aanschaffen?

Een aquarium, dit kan natuurlijk in iedere vorm en prijsklasse. Op marktplaats staan er ook veel aquarium te koop, soms zelfs met vissen erbij! Ik zou daar eerst naar kijken, helaas was er bij ons niet een aquarium dichtbij te koop. Anders had ik die gewoon opgehaald! De onze was rond de 30,-

Een filter zodat alle nare dingetjes uit het aquarium worden gehaald. Haal wat water uit het aquarium (met een maatbeker) en spoel hierin de ‘spons’ uit. Doe dit niet al te vaak want deze spons bevat goede bacteriën. Deze prijzen verschillen enorm. Laat je dus goed informeren, ons aquarium is niet heel groot dus de filter hoeft ook niet extreem groot te zijn.

Voeding voor de vissen en voor de planten, yes ook de planten hebben voeding nodig waardoor je niet iedere week nieuwe planten hoeft te kopen. Ga niet voor die standaard goudvissen plantjes, maar voor echte aquarium planten. Bij de Diebo in Nieuwegein hebben ze hier ook speciale acties (2 planten voor 10 euro bijvoorbeeld).

Een temperatuur regelaar, dit is ook best een belangrijk onderdeel want deze vissen mogen niet in koud water zwemmen. Zorg dus dat het water altijd handwarm is. Elke dag voel ik eventjes met mijn handpalm of de temperatuur goed is. Deze is rond de €20,00

Een lamp, die zorgt ervoor dat je de vissen beter kunt zien, de lichten qua kleur mooier op en een hele belangrijke; de planten gaan hierdoor beter groeien! Een lamp is dus ook een heel belangrijk onderdeel van het aquarium. Wij hebben er een gekocht bij de Diebo voor €14,95.

-Plantjes want hierdoor komt er meer zuurstof in het water terecht, ook kunnen vissen hierin eitjes leggen of zichzelf in verstoppen. Hierdoor worden ze ook minder gestresst. Zelf heb ik ook twee kleine plantjes gekocht die de bodem gaan bedekken. Bij de Diebo in Nieuwegein heb je enorm veel keuze qua plantjes!

-Inrichting hier moet je eventjes goed naar kijken, op aliexpress kan je namelijk hele mooie en zeer goedkope attributen kopen! Hier in Nederland vragen ze echt overal de hoofdprijs voor. Grind/zand heb je niet veel van nodig, ze smeren je al snel de grootste zak aan.. totaal niet nodig!

Je aquarium oppimpen, hoe doe je dat?

Zoals je hierboven kunt zien zag ons aquarium er heel simpel uit. Misschien iets te simpel want ik had mezelf er niet genoeg in verdiept. Als ik iets wil, dan moet ik het direct hebben. Dat is een hele slechte eigenschap, dus meestal verdiep ik mezelf eerst in wat ik wil kopen. En daarna besluit ik hoe of wat. Dit keer werd ik wakker, mijn man ging werken en ik dacht even snel een aquarium te kopen (in te richten, niet in te draaien.. daar wist ik overigens niks van) en als Marc dan thuis zou komen stond het aquarium al draaiend klaar. Dat liep dus ook eventjes iets anders dan gepland.

Wat heb ik veranderd? Ik heb een zand stukje gecreëerd waar de vissen op kunnen rusten. Vooral de modderkruipers kunnen hier zichzelf ingraven. Ook heb ik nog wat dingetjes besteld op Aliexpress waar ze zich in kunnen verstoppen. Ik heb een zwart papier op de achterkant geplakt waardoor je alle draden niet ziet lopen. Ook de vissen en planten komen hierdoor mooier uit. En ik heb veel meer planten toegevoegd waardoor de waterkwaliteit ook vooruit gaat.

Waar moet je rekening mee houden?

-Zorg dat wanneer je een aquarium koopt het grind of zand goed spoelt. Anders wordt het water gelijk enorm troebel en het is ook niet goed voor de vissen want er kan veel kalk uit het grind komen.

Je moet een aquarium indraaien (het liefst ruim drie weken), je kan dus al wel het hele aquarium inrichten, maar voeg nog geen vissen toe!

Het nitraat en de pH waarde moeten eerst goed zijn, anders kunnen je vissen het al gelijk begeven. Zorg dus dat je een druppeltest hebt klaarleggen. Deze kan je ook in een dierenzaak kopen, de mijne heb ik gekocht bij de Diebo. Deze vierkantjes verkleuren en aan de hand daarvan kan je zien of het goed is!

-Verschonen, als je plantenvoeding gebruikt moet je vaker een waterwissel doen. Dit kan je met een pomp of een slangetje doen (ik heb het in het begin gedaan met een maatbeker.. heel zachtjes en met beleid). Daarna vul je het aquarium weer netjes bij en dan hebben de vissen weer een prachtig en schoon aquarium, ze zullen je dankbaar zijn. Haal de vissen trouwens nooit uit de bak wanneer je dit doet!

Ik hoop dat ik jullie goed heb kunnen informeren, ga sowieso naar een dierenzaak toe en laat jezelf extra informeren. Voor mij is het duidelijk, als er meer vissen bij komen ga ik naar de Diebo want daar hebben ze echt van alles; levend voer, prachtige aquariums, zeepaardjes, koraal.. noem het maar op! Je hebt daar echt enorm veel verschillende soorten vissen, de keuze wordt er niet makkelijker op. Maar je kan wel een heel divers aquarium maken op deze manier.

Share:

1 Reactie

  1. 7 januari 2020 / 11:02

    Jeetje, ik heb inderdaad nooit geweten dat er zo veel bij kwam kijken! Wel echt heel lief dat je dit voor je man gekocht hebt en zo te lezen was dat een heel project. Bij ons ging het een beetje andersom, moet ik toegeven….Toen ik Andre leerde kennen had hij een vrij groot aquarium in huis staan, maar ik vond dat echt helemaal niks. Ik ben uiteindelijk naar hem toe verhuisd vanuit een andere stad (nog steeds blij met die keus) maar ik zei wel; Ik kom alleen als het aquarium er uit gaat, haha;-) Daar heeft hij toen afscheid van genomen;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.