Sparen en beleggen, hoe dat ik dat?

Er zijn een aantal dingen moeilijk in het leven; gezond eten, stoppen met bepaalde verslavingen, veel bewegen en sparen. In dit artikel ga ik het hebben over sparen en beleggen want hoe kan je ervoor zorgen dat je net als Dagobert Duck in het geld komt te zwemmen? Vanaf mijn 15e was ik al ieder weekend aan het werk en ik spaarde dus al op vroege leeftijd. Gelukkig heb ik nooit geldproblemen gehad, ik had eigenlijk altijd wel geld. Zakgeld kreeg ik, maar wanneer mijn ouders het vergaten hing ik niet aan hun benen. Ik ben altijd heel graag zelfstandig en wil alles het liefst zelf doen. Koppig? Yes, dat ook!

Per maand hebben ik en mijn man een stabiel inkomen, dat is al enorm fijn. Op dit moment proberen wij dus zoveel mogelijk apart te zetten. Vorig jaar zijn we niet op vakantie geweest want we moesten toen ook aardig wat dingen regelen. We kochten een huis, regelden een bruiloft, kochten allerlei meubels en we moesten een flinke verbouwing financieren. En dan komen er aardig wat prijzen voorbij zoeven. De duurste dingen waren toch wel de airco, vloerverwarming en de aanschaf qua grote meubels. Natuurlijk heb ik het op die momenten ook wel even warm gehad, want je ziet alleen nog maar – bedragen voorbij komen op je Rabobank app. Tot ziens gespaarde geld, nu kunnen we weer opnieuw beginnen met sparen.

Hoe heb ik dit aangepakt?

Mijn man en ik hebben een vast inkomen en daar proberen we een groot bedrag van te sparen. We laten alles op een rekening zetten, dus daar gaan de vaste laste af maar ook de boodschappen. Daarnaast heb ik gewoon nog mijn eigen persoonlijke rekening waar ik mijn blog samenwerkingen op laat storten, op die manier kan ik sparen voor andere leuke dingen (uiteten, vakanties, extra dingen voor in het huis etc.) Wanneer je voor iets gaat sparen is het extra leuk wanneer je het kan kopen. Veel mensen werken met spaarpotjes of losse rekeningen waar ze bedragen op laten zetten. Gebruik je een Bulletjournal? Maak dan een tabel en streep tot je het uiteindelijke bedrag hebt. Waar we momenteel voor sparen? Ik denk dat een buffer altijd goed is, je auto kan zomaar kuren krijgen of er gaat iets mis in je huis waardoor je extra geld nodig hebt. Ik zou graag in de toekomst een hond willen kopen, maar daar moeten we nog even goed over nadenken. We letten sowieso op veel kleine dingen waardoor ons huis meer planetproof is.

Beleggen hoe doe je dat?

Je kunt natuurlijk ook geld gaan beleggen. Heb je weleens gehoord van de app Peaks of Plus500? Hier zijn blijkbaar heel veel mensen enthousiast over. Hiermee zet je je wisselgeld opzij en merk je er eigenlijk niets van. Ik begon vooral met beleggen omdat de rente die je krijgt op een spaarrekening ontzettend laag is. Ik weet nog wel dat ik vroeger weleens een paar tientjes rente per jaar kreeg, maar tegenwoordig is het niet veel meer dan een paar cent. Daar word je toch mega chagrijnig van, toen was het nog leuk om een groot bedrag op je rekening te laten freezen. Met beleggen heb je een grotere kans om winst te maken, maar je kunt je geld ook verliezen. Want wie zegt dat het een succes is? Dat is dus een gok die je moet nemen. Wat je trouwens ook kunt doen is goud kopen. Crisis of niet, goud behoudt altijd zijn waarde en schijnt een hele goede investering te zijn voor de lange termijn. Vind je goud iets te overdreven? Dan kan je ook zilver kopen. Met beleggen kan je dus veel geld verliezen, maar met goud is het toch een ander verhaal. Het kan je dus op een gegeven moment meer geld gaan opleveren.

Nu ben ik wel benieuwd wie van jullie goed kan sparen of lijstjes/ tabellen maakt. Misschien doe jij ook al aan geld beleggen? Laat dat even hieronder weten. Ik wens jullie in ieder geval een fantastisch weekend toe! Wij krijgen visite en mijn neefje en nichtje vieren hun verjaardag. Zondag hebben we een ultieme chil dag dus dan zullen we niet veel gaan doen.

Share:

8 Reacties

 1. 24 januari 2020 / 15:01

  Haha, na de eerste zin was ik al helemaal mee. Het is inderdaad zo dat gezond eten, stoppen met bepaalde verslavingen, veel bewegen en sparen tot die moeilijke categorie behoren. Ik heb het met al die dingen lastig. Fijn dus om over dat laatste wat tips te lezen. Voor jou ook een heel fijn weekend gewenst!

 2. 24 januari 2020 / 16:27

  Ik probeer ook zo veel mogelijk te sparen. Mijn man heeft een vast inkomen en daar betalen we de vaste dingen van. Wat ik verdien is mooi meegenomen. Maar een bruiloft en een huis kopen met allemaal meubels is ook wel een leuke en goede investering 😀

 3. 24 januari 2020 / 19:24

  Haha sparen is inderdaad echt één van de moeilijke dingen in het leven, heb je mooi verwoord! Ik heb sparen meegekregen van mijn grootouders en ben nogal geldbewust ingesteld, maar het leven als single is vaak belachelijk duur. Ik vind het ook belangrijk om een spaarpotje te hebben voor als er dingen misgaan, maar verder dan dat gaat het voorlopig nog niet bij mij. Ik las onlangs dat een huis kopen ook een vorm van sparen is en dat vond ik wel een goeie – alleszins beter dan die paar cent rente op je spaarrekening 🙂
  (trouwens, ik weet niet of je het al opmerkte maar er staat “dat ik dat” in je titel – ik lees altijd over die dingen bij mijn eigen blogs dus ik dacht, ik zeg het even)

 4. 26 januari 2020 / 11:32

  Ik ben ook van het sparen, dat vind ik wel echt belangrijk, omdat het meer zekerheid geeft. Wat voor mij werkt is een bepaald bedrag op mijn spaarrekening zetten zodra ik mijn salaris krijg. Vaste lasten zijn vrijwel altijd gelijk aan de maand daarvoor, alhoewel we nu weer geld apart moeten houden voor alle heffingen die er aan komen. Van de rest mag ik dan van mijzelf leuke dingen doen. Ik geef trouwens naast de vaste lasten (hypotheek, verzekeringen, telefoon etc.) het meeste geld uit aan ons interieur en cosmetica. Vroeger gaf ik bijvoorbeeld veel meer uit aan kleding, maar dat doe ik helemaal niet meer zoveel.

 5. 26 januari 2020 / 19:46

  Ik heb Peaks weleens gebruikt en was daar wel lekker mee bezig. Uiteindelijk mee gestopt omdat ik het niet echt meer kon missen.

 6. 27 januari 2020 / 13:31

  Ik probeer zoveel mogelijk te sparen! Ik ben nu ook heel streng; wanneer ik geld over heb geboekt naar mijn spaarrekening, mag het daar ook niet meer vanaf. Behalve voor een zomervakantie (daar spaar ik dan ook echt voor) of wanneer ik uit huis ga.

 7. 29 januari 2020 / 21:59

  Ik heb net een huis gekocht dat is ook investeren 🙂 Ik zie het als een soort sparen. Er is nog spaargeld dat ik over heb, maar daar weet ik niet goed wat ik er mee ga doen. Ik had haar belegd maar schrik toch om het te verliezen.
  Sparen op zich brengt niet veel meer op, helaas.

 8. 31 januari 2020 / 17:16

  Goed en handig artikel! Ik spaar altijd wel… maar heb daar de laatste jaren gezien de rente bij de bank niet echt een goed gevoel over. Want er gebeurt verder vrij weinig mee. Beleggen is iets waar ik mezelf graag in wil verdiepen… maar één van de dingen ‘die we een keer oppakken’. Zouden we sneller aan moeten denken en even moeite in moeten stoppen het uit te zoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.