Je eigen bruiloft regelen

Een karakterstrek van mij is dat ik graag alles zelf wil doen. Mijn man heeft zich dan ook zo min mogelijk met de bruiloft ‘bemoeid‘. Natuurlijk hadden we bepaalde dingen die we samen moesten doorlopen, maar verder heb ik alles zelf geregeld! En dat in 3-4 maanden tijd, ja het is dus echt mogelijk.. je hebt helemaal geen jaar of langer nodig om de perfecte bruiloft te regelen. Hoe ben ik te werk gegaan? Welke dingen wilde ik echt geregeld krijgen? De taart?! Wie heeft die gemaakt? Heb ik mijn eigen make-up aangebracht? Op al deze vragen zal ik antwoord geven. En nee, ik had ook geen ceremoniemeester(s).

Het was echt de mooiste dag uit mijn leven. Ik stond op met een gezonde spanning en ik straalde van oor tot oor. Die ochtend koos ik voor een schaaltje Griekse yoghurt met rozijnen en noten/zaden. Ik zette een kop thee en ik ging ondertussen aan de gang met mijn make-up. Dit was de laatste keer dat ik aan mijn bureau ging zitten. Na 26 jaar hield mijn leven bij mijn ouders op, ze hebben alles voor mij gedaan en ik kan zeggen dat ik een goede jeugd heb gehad. Daar ben ik mijn ouders voor eeuwig dankbaar voor! Ze hebben in ieder geval mooie eigenschappen aan mij doorgegeven. En die zal ik voor eeuwig met mij meedragen, mam..pap jullie zijn the best!

– zo zag onze dag eruit –

Mijn handen trilden niet, dus mijn make-up ging eigen heel goed. Ik liet mijn moeder even mijn gezicht controleren en die zei; ”zo is het precies goed.. niets meer aan doen”. Toen trok ik mijn kimono aan en daar ging de deurbel. Daar was mijn kapster Michelle, die deed al jaren mijn haar dus dat was snel geregeld.

06:15 stond ik op, maakte ik mijn ontbijt klaar en begon ik aan mijn make-up.
07:30 stond Michelle bij ons voor de deur (de kapster van Totallook)
Het zonnetje scheen buiten dus we hebben mijn haar in de achtertuin gedaan, dat vond mijn moeder vast niet erg. Er ging bijna een bus haarlak in. Op dit tijdstip was de fotograaf bij Marc.
09:00 stond de fotograaf bij ons voor de deur en toen was mijn haar net klaar, helaas heb ik dus geen foto’s van het haar opsteken en toen ik zelf mijn make-up aanbracht.
09:10 toen was het tijd voor de trouwjurk en de schoenen.
09:30 Ik hoorde een pruttelend voertuig de straat inrijden. Daar was mijn aanstaande man Marc in een witte Mustang, deze hebben we op Nostalgico gehuurd.
09:40 gingen Marc, ik en de fotograaf richting de Metaal Kathedraal hier hadden we een uur de tijd om foto’s te maken.
11:00 zat onze tijd erop en gingen we weer richting mijn huis, hier had mijn moeder en vader de lunch bereid.
11:30 reden we de straat in en hier stonden al onze vrienden/familie op ons te wachten.
13:00 begon het stadhuis
14:00 begon onze kerkdienst
15:15 liepen we naar buiten en gingen Marc en ik met de Mustang naar het Paviljoen Het Houtse Meer rijden. Toen iedereen z’n plek had gevonden mochten we met de Mustang het strand oprijden, wat tof dit zeg! De zon scheen, de temperatuur was super en iedereen zag er zo mooi uit.
16:15 gingen we de taart aansnijden en daarna gingen we alle groepsfoto’s maken, ik had van te voren een lijstje gemaakt (mijn zus riep wie er naar voren moest komen) De groepsfoto was helemaal een uitdaging, maar bij wie niet?
18:00-18:30 begon de luxe barbecue op het strand.
20:00 kreeg iedereen een heerlijke Houtse Magnum en onze huurauto werd ondertussen opgehaald door het huurbedrijf waardoor Marc z’n eigen auto gelijk weer had. Dit werd dus ideaal opgelost, zo hoefde wij de volgende dag niet die Mustang nog terug te brengen.
01:30 gingen denk ik de laatste gasten weg en laadde ik en Marc alle cadeautjes op een kar. We liepen naar onze auto, namen afscheid van iedereen en toen gingen we richting ons huisje.

– welke afspraken moet je maken

Eerst zijn we naar een locatie gaan zoeken. Het was in de vakantieperiode dus we kregen al vier keer te horen: ”nee, we zitten al vol”. Hier moet je dus wel op tijd mee zijn! Ook was de datum 9.8.2019 niet te doen (elke vrijdag en zaterdag zat al vol), daarom zijn we toen maar voor de donderdag gegaan. Na vier locaties te hebben gehad kwamen we bij het Houtse Meer uit, hier had ik al meerdere keren gegeten. Het was wel precies de relaxte sfeer die we zochten. Wij wilden geen DJ of avondgasten, want we namen over de hele dag 60 dag gasten mee. We zijn bij Het Houtse Meer twee keer op gesprek geweest. Wij kozen voor een luxe barbecue op het strand en iedereen kreeg een Houtse Magnum als toetje. De muzieklijst hadden ik en mijn man op Spotify gemaakt en die draaide we gewoon op de achtergrond. Op het eind was iedereen aan het uitbuiken op het strand en de kampvuren werden ondertussen ook aangestoken. Mensen kregen nog een kleedje tegen de ‘kou’ en marshmallows. We konden geen relaxtere fibe hebben op dat moment.

Toen was het tijd om ook het stadhuis en de kerkdienst te regelen. Na een zieke dominee en twee die niet konden i.v.m. de vakantie kwamen we uit op Ds. Holtslag. Hier hadden we ook een goed gevoel bij en die heeft er een prachtige dienst van gemaakt. De trouwambtenaar die ons trouwde op het stadhuis had ook mijn zus en broer getrouwd. Dus hij mocht ook de laatste van het nestje trouwen, dit vond Hans ook wel een bijzonder moment. Toen de datum officieel vaststond konden we ook de trouwkaarten gaan bestellen. Hier zijn we echt een tijd mee bezig geweest, maar wat waren ze mooi! Het was een flinke vouw, knip, plak en strik klus, maar het eindresultaat was prachtig. Daarna ben ik nog een tijdje op zoek geweest naar een toffe bruidszaak en kwam toen terecht bij Ankii My Vintage Boudoir in Dordrecht. Zij verkoopt echt prachtige jurken en de zaak heeft ook een hele fijne sfeer. Tegenover heeft ze nog een winkel geopend waarin je low budget jurken kan scoren! Ik ben er totaal vier keer geweest en de laatste keer ging ik de jurk ophalen samen met mijn moeder en nichtje. Ondertussen werd ik nog 1,5 week van te voren geopereerd en moest ik nog een nachtje blijven. Helaas was deze operatie voor niks, er werden geen nierstenen gevonden. Achteraf waren het kalkvlekken…

De volgende dingen waren dus nu al geregeld; locatie – stadhuis – trouwambtenaar – kerk – dominee – trouwjurk. Welke dingen ontbraken er nu nog? Sowieso ging ik via Instagram op zoek naar een toffe binnen locatie om foto’s te laten maken (want ze gaven storm op, gelukkig kwam de regen pas na onze trouwdag). Toen kwam ik bij de Metaal Kathedraal uit, precies de sfeer die ik zocht! Ik reserveerde deze locatie voor een uur. Toen ging ik nog op zoek naar een toffe fotograaf, ik had er eerst twee.. maar daar had ik geen klik mee. De communicatie verliep traag en daardoor vielen ze bij mij af. Toen kwam ik Dian Dillema tegen en zij kon gelukkig op deze datum! Ze gebruikte een prachtige filter waardoor de foto’s een bijzondere fibe uitstraalde. Oké, check dit punt konden we ook weer afstrepen van ons lijstje! Toen hadden we alleen nog de taart over. Ik wilde die graag laten maken door Marjolein van Heel Holland Bakt. Wij gingen niet voor een standaard vulling.. wij kozen voor een combinatie van chocolade, hazelnoten, karamel, donuts en macarons. Hij smaakte echt fantastisch en iedereen had het maar over onze taart.

Maar dit was natuurlijk nog niet alles

We moesten nog iemand regelen die orgel kon spelen, de liturgieën voor in de kerk moesten nog afgedrukt worden, ook de koster en een kerkrentmeester/ouderling moesten deze datum vrijhouden, schoenen moesten nog besteld worden, teennagels wilde ik zelf lakken, kunstnagels heb ik laten doen bij een oud collega van mij, mijn haarsieraad heb ik besteld op Etsy, trouwring van Marc moest gemaakt worden, mijn ring moest aangepast worden want die was van mijn oma geweest, lingerie en kimono kopen en dan heb ik wel alles denk ik? Ondertussen was ook gewoon de verbouwing van ons huis bezig dus alles liep lekker door elkaar heen. Maar we hebben een prachtige dag met elkaar gehad!

Omdat ik altijd van de planningen en schema’s ben, zet ik alles eventjes strak onder elkaar:

. Een moodboard maken op Pinterest
. Bepaal het trouwbudget
. Een datum kiezen
. Maak een gastenlijst (dag gasten of avondgasten)
. Locatie zoeken, afspraken maken qua muziek, taart, eten, dansvloer
. Fotograaf benaderen en vastzetten
. Kapper regelen (+proefkapsel)
. Regel trouwvervoer
. Visagist regelen of zelf alvast looks uitproberen
. Weddingcake proeven en alvast op tijd jullie datum doorgeven
. Stadhuis en trouwambtenaar regelen (ook de gesprekken plannen)
. Kerk, Dominee, Liturgie, bandje of iemand die orgel kan spelen
. Gesprekken met de dominee (meestal 2x)
. Save the date kaart bestellen
. Vraag de getuigen voor je bruiloft
. Maak een draaiboek (dit heb ik zelf gedaan in Excel)
. Locatie vastleggen voor de trouwshoot & adressen doorgeven aan je fotograaf
. Attributen regelen voor op de locatie, denk bijvoorbeeld aan ballonnen, muziek, servetten, kaartjes bij het diner, wil je de gasten een vaste tafel geven bij het eten? Maak dan een indeling per tafel, lintjes, sterretjes wanneer je de dag afsluit, waar mag je taart op komen te staan. Ik wilde bijvoorbeeld een boomstam plateau voor de taart.
. Trouwkaarten maken en versturen (adressen verzamelen)
. Trouwjurken passen en Yes to the dress zeggen
. Trouwringen kopen of een ring laten aanpassen
. Een pak, schoenen/hakken/sandaaltjes kopen
. Eventueel een ceremoniemeester vragen
. Bruidsmeisjes kiezen
. Lingerie, kimono en sieraden kopen
. Een week van de voren kunstnagels laten zetten

Als het goed is kom je een heel eind door dit lijstje. Het kan zijn dat ik iets ben vergeten.. maar ik heb mijn best voor jullie gedaan! Het is dus te doen en je hebt niet altijd hulp nodig. Heb ik er spijt van dat ik geen ceremoniemeesters had? Nee, eigenlijk niet. Voor vragen konden ze bij mijn zus aankloppen. We liepen niet tegen problemen aan dus het was echt een hele relaxte bruiloft. Maar zoals iedereen zegt: ” geniet ervan want voor je het weet is het voorbij”. En ik kan je zeggen, dat is helemaal waar. Deze dag is omgevlogen!

Share:

25 Reacties

 1. Rosan
  1 februari 2020 / 03:49

  Wat een handig artikel en wat ben je druk geweest! Alles zag er prachtig uit en jullie zelf al helemaal😍
  Je lijstje heb ik opgeslagen voor onze bruiloft ✨🥰

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   3 februari 2020 / 12:38

   Thanks Rosan! En ik ben benieuwd hoe jij eruit komt te zien op dé dag!

 2. 2 februari 2020 / 08:28

  Wat was je mooi! Echt een prachtige jurk! Wat handig dat je precies opgeschreven hebt waar je aan moet denken. De meest simpele dingen vergeet je het makkelijkst denk ik.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   3 februari 2020 / 12:39

   Ja, ik heb ook echt onwijs veel gehad aan lijstjes! Dus ik dacht, die deel ik ook gewoon op mijn website. Bedankt voor je reactie Daphne 🙂

 3. 2 februari 2020 / 11:55

  Als je het zo allemaal opnoemt, dan is het best wel veel waar je rekening mee moet houden. Je moet veel plannen en regelen, maar dan heb je het wel helemaal zoals je voor ogen hebt. Jullie bruiloft zag er perfect uit! En ik vind je jurk ook nog steeds prachtig!!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   3 februari 2020 / 12:40

   haha het is ook heel veel, maar zolang je een lijstje hebt en kan strepen dan lukt het je wel. Wat super lief dankjewel, hij zat ook onwijs lekker <3

 4. 2 februari 2020 / 18:31

  Ik ben ook altijd van alles zelf plannen, maar ik weet niet of ik dat bij een bruiloft ook zou doen. Sowieso wel een deel. Je hebt een prachtige lijst opgesteld! 🙂

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   3 februari 2020 / 13:44

   Misschien als het eenmaal zover is dat je het aandurft!

 5. 3 februari 2020 / 00:10

  Wauw, wat knap dat je dit alles in korte tijd zelf geregeld hebt! En wat zijn jullie foto’s toch ontzettend mooi. Zeker een geweldige fotografe! Een vriendin van mij gaat later dit jaar trouwen en dat is mijn eerste echte bruiloft van iemand die zo dicht bij me staat. Ik zie er nu al zo erg naar uit. Mijn eigen bruiloft (hopelijk ooit) zal vast nog wel een aantal jaartjes op zich wachten 😉

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   3 februari 2020 / 14:02

   Thanks voor je reactie Romy! haha ja, we hadden ook sneller dan verwacht een huis dus toen moesten we heel snel omschakelen. Gaan we er dan al deze zomer in? Ja, dat gaat lukken. Oke, willen we dan wel trouwen voordat we erin gaan.. yes.. oke PLANNEN MAAR! haha. Het kan ook heel snel gaan Romy, wij waren al zeven jaar samen.. maar wanneer je ouder bent gaat dit proces al veel sneller (huis kopen of huren, trouwen verloven etc).

 6. 3 februari 2020 / 02:50

  Rachèl, mijn grote ’trouw-voorbeeld’, hahahaha! Ik ben ook maar ‘gewoon begonnen met regelen’, maar ook voor een kleine bruiloft vond ik het veel werk. Het is allemaal goed gegaan, maar ik had het wel een beetje onderschat…dit lijstje gaat veel vrouwen dus zeker helpen. Die van mij gaat er iets anders uitzien. Foto’s blijven super om naar te kijken. Dian is fantastisch! En haar foto’s niet normaal mooi!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   3 februari 2020 / 12:40

   Ah Amina, bedankt voor je reactie en Dian kan zeker prachtige foto’s maken. Ik kijk er ook meerdere keren per week naar de foto’s. Ze hangen natuurlijk ook links en rechts in ons huis. Ja, je kan het ook snel onderschatten hoor.. maar het is wel te doen!

 7. 3 februari 2020 / 10:38

  De dagplanning klinkt perfect. Vol met leuke dingen, maar zonder teveel stress. Ik hoop ooit ook zo’n prachtige bruiloft te kunnen hebben!

 8. 3 februari 2020 / 11:17

  Wat een werk zo! Maar wel heel tof dat je alles zelf hebt geregeld. Maakt het allemaal nog persoonlijker, lijkt me.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   3 februari 2020 / 13:44

   Dat sowieso en je kan niemand anders dan jezelf de schuld geven wanneer er iets niet goed gaat.

 9. 3 februari 2020 / 11:39

  Ik vind het zo knap dat je zoveel zelf hebt geregeld! Wij hadden destijds alles uit handen gegeven :’) Dat leverde ook een hele relaxte dag op haha.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   3 februari 2020 / 13:45

   Dat geloof ik gelijk Louise, dat doen de meeste mensen denk ik ook hoor..

 10. 3 februari 2020 / 12:19

  Wat een prachtige foto’s! En je zag er prachtig uit!
  Ik weet niet of ik iets van een draaiboek had toen ik ging trouwen maar alles liep op rolletjes die dag. En inderdaad, zo een dag is zo weer voorbij. Wel mooie herinneringen!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   10 februari 2020 / 12:32

   Super lief dankjewel Babs! dat is sowieso fijn toch… als je dag maar gewoon goed verloopt

 11. 3 februari 2020 / 17:44

  Het lijkt me enerzijds zo fijn om alles zelf te kunnen regelen! Tegelijkertijd maak ik me dan weer om de kleinste dingen druk!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   10 februari 2020 / 12:41

   Ja ik ook hoor Suzanne, maar ik heb dat op een of andere rare manier helemaal losgelaten..

 12. 3 februari 2020 / 22:39

  Prachtige foto’s! Het klinkt ook echt als een hele mooie dag. Wat heb je superveel geregeld & gedaan, daar mag je zeker trots op zijn!

 13. 5 februari 2020 / 08:05

  Wat super leuk om te lezen Rachel, veel dingen herken ik wel! Onze bruiloft in Frankrijk is min of meer voor ons geregeld. We kwamen op maandag op die locatie aan en zijn woensdag getrouwd. Het was echt mega relaxed, omdat we ons nergens ‘zorgen’ over hoefden te maken. Onze bruiloft in Nederland hebben we vrij klein gehouden, dus ook daar heb ik eigenlijk maar weinig stress omtrent de voorbereidingen ervaren. Wat ontzettend leuk om te lezen dat jouw jurk van Ankii komt! Ik weet dat ze ook een vintage winkel heeft, want ik heb mijn jurk toendertijd aan haar aangeboden voor de verkoop. Mijn jurk is zo groot dat ik er geen goede plek voor heb en dat is echt mega zonde. Zij wilde mijn jurk graag hebben voor de verkoop, maar op dat moment twijfelde ik toch nog een beetje en toen ik haar onlangs weer benaderde vertelde ze dat voorlopig geen jurken meer inkoopt. Jouw jurk was ook echt prachtig. Jullie hele bruiloft was prachtig! Je kunt er super trots zijn dat je zoveel zelf geregeld hebt. Ik kijk ook nog steeds met heel veel plezier terug op onze bruiloften.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   10 februari 2020 / 12:51

   Bedankt voor je grote en lieve comment Chris! hoe lekker is het nog steeds dat je in Frankrijk bent getrouwd, dat relaxte zomerse sfeertje is natuurlijk al geweldig. Ja ik wil mijn jurk ook echt kwijt, het is leuk om te houden.. maar dan ligt die op de zolder.. dat is zonde? Dankjewel lieverd <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.