Minder boodschappen per week kopen

De meeste gezinnen lopen hier tegenaan; de veelte dure boodschappen van tegenwoordig. Hoe voorkom je dat je veelte veel uitgeeft per week? En dat bepaalde ingrediënten niet wegrotten in je koelkast? Ik heb een aantal tips onder elkaar gezet waar ik hopelijk veel mensen mee mag inspireren. Wat doe jij tegen verspilling? Warm je weleens restjes op, of gaat echt alles de kliko in? Marc en ik wonen nu een halfjaartje samen en ik moet zeggen dat het even wennen was in het begin. Sowieso het samenwonen, maar ook het eten klaarmaken, de boodschappen inslaan en alles een plekje geven. Je komt allebei uit een ander gezin, waardoor je toch aan bepaalde dingen moet wennen. Zijn moeder maakt dingen anders klaar dan de mijne dus wat ga je dan doen? Het combineren en je eigen ding ervan maken. En dat is gelukt! Elke avond kookt mijn man, dus dat is al heerlijk.. hoe komt dit? Want Rachèl jij vind koken toch leuk? Klopt, maar mijn man is eerder klaar met werken. Dus die gaat niet wachten tot ik een keer om 18:00 kom binnen lopen. Soms geef ik even wat instructies door per app en de rest zoekt die zelf op via Google.

Een voorraad is altijd handig denk bijvoorbeeld aan: drank, koeken, chips, nootjes, limonadesiroop, macaroni, nasi, bepaalde soepen, bami, spaghetti, kruiden, bloem, suiker, eieren, yoghurt, thee, coffeepads, kruiden voor de nasi/bami/lasagne, ijsbergsla, sapjes, pure hagelslag, pindakaas, crackers, beschuit en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Dit zijn in ieder geval dingen die wij altijd op voorraad hebben. Wij krijgen nog weleens visite en dan wil ik wel altijd een koekje of wijntje op voorraad hebben. Op deze manier hoef ik nooit op het laatste moment naar de supermarkt te gaan. Steek de kaarsjes maar aan en geniet van de gezelligheid!

De standaard boodschappen

Ik heb er al een aantal hierboven neergezet. Dit is best belangrijk want dan hoef je niet altijd groot in te slaan. En het scheelt je ook weer slepen. Wacht bijvoorbeeld tot de nieuwe week begint, pak de folder erbij en maak een lijstje op Wunderlist. Vul in wat je nodig hebt en controleer ondertussen of je het al niet hebt staan. Wunderlist is trouwens een super makkelijke app waarbij je dingen kan afvinken. Deze verdwijnen dan ook direct uit je lijstje. Mijn lijstjes heten bijvoorbeeld Wat eet ik deze week en Mijn boodschappenlijstje. Let bijvoorbeeld op 1+1 acties, waar kijk ik zelf dan bijvoorbeeld naar? Knor pakjes voor (soepen, nasi, lasagne, bami) rijst, spaghetti, thee, sap, brood, wasmiddel, toiletgeurtjes. Wil je niet zo verleid worden in een volle winkel? Bekijk dan eventuele acties online en besteld die dan. Wil je de goedkoopste producten een kans geven? Zak dan wat door je benen heen want onderop liggen altijd de goedkoopste artikelen.

Pin contant geld

Hier hoef ik geen groot stuk over te schrijven want dit is dé ideale tip. Mijn oma deed dit vroeger altijd, even 50 euro pinnen en dan heb je veel meer overzicht wat je precies uitgeeft. Al die losse bedragen op je rekening zijn mega irritant en hierdoor raak je ook het overzicht kwijt.

Maak een tabel op je computer

Sinds een aantal weken ben ik met een tabel gestart. Op de IMac heb je hiervoor een standaard programma. Wat ben ik allemaal aan het tracken? Alles wat er binnen komt zoals ons salaris, maar ook wat eruit gaat: verzekeringen, boodschappen, wat we uitgeven aan extra dingen (uiteten, interieur, kleding, kapper) water, gas en licht, benzine, wegenbelasting, hypotheek en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik track dus echt alles en op deze manier heb ik een volledig overzicht van wat er binnen komt en wat eruit gaat.

Of schrijf je boodschappen op

Wil je geen tabel bijhouden op je computer? Pak er dan een notitieboekje bij en noteer alles wat je aanschaft. Dit deed mijn oma ook altijd, die noteerde alles onder elkaar en zo had ze volledig overzicht over alles. Zelf vind ik het makkelijker om het digitaal bij te houden. Hierdoor kan ik altijd snel iets aanpassen.

Probeer alles te gebruiken

Wat wij vooral proberen te doen is zo min mogelijk weggooien. Als wij bami, nasi, lasagne, soep maken dan blijft er altijd genoeg over. Soms maken we dan net iets meer zodat we er allebei nog een keer van kunnen eten. De ene keer vriezen we dit in en de andere keer eten we het na twee dagen op. Dit scheelt weer een extra keer koken! Iets minder lasagne over en wil je er toch allebei van eten? Kook er dan wat witte rijst en maak er een salade naast op basis van olijfolie/pesto met panchetta en mozzarella. Bij nasi kan je kiezen voor een gebakken ei en satésaus. Soep? Ook geen probleem, doe dat broodjes in de oven en maak een gezonde knoflooksaus, dippen maar!

Vries bijvoorbeeld soepen, brood, pizza, fishsticks, bolletjes, krentenbollen of andere maaltijden in. Wanneer je dan iets bent vergeten te halen kan je altijd nog iets eten uit je vriezer, ideaal! Moet het wat sneller ontdooien? Zet het dan in een pan koud water (dit gaat ook heel goed bij bevroren kip/gehakt, houdt er wel een boterhamzakje omhoog of bakje). Ook vriezen wij graag vlees in, op zaterdag koop ik vaak 2x 5 kipfilets in, op gehaktdag scoor ik het gehakt voor de helft en dit vries ik dan in. Ben je met z’n tweeën? Koop dan niet onnodig veel ingrediënten. En probeer een logische indeling te maken in je koelkast. Overzicht is ook zeer belangrijk in een koelkast.

Gebruik Wunderlist en andere apps

Je hebt bepaalde apps die enorm handig zijn. Wunderlist is er een van, dit is een app waar je lijstjes in kan maken. Hierin kan je dan bepaalde dingen afvinken. Als ik boodschappen ga doen loop ik altijd met zo’n lijstje door de winkel of over de markt. Too Good To Go is ook een ideale app. Controleer of er nog winkels in de buurt zijn waar je een Magic Box kunt scoren (of maaltijd zoals bij La Place). Een Magix Box bevat producten die je in een korte tijd moet opeten. Hier kan vlees, vis, groentes, fruit, salades, brood of zuivel in zitten.

Met het redden van deze Magix Box bespaar je een hoeveelheid CO2-uitstoot dat gelijk staat aan 40 minuten elektriciteitsverbruik in een gezinswoning. Zo’n box is vaak bij de servicebalie op te halen.

Ga nooit boodschappen doen wanneer je trek hebt

Een hele handige tip om mee te eindigen, ga nooit boodschappen doen wanneer je trek hebt. Hierdoor koop je onzinnige dingen, probeer daarom altijd een uur van te voren nog wat fruit te eten en drink een groot glas water. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen! Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel die dan hieronder en dan beantwoord ik je vraag z.s.m.

Share:

18 Reacties

 1. 13 februari 2020 / 19:49

  Ik geef zelf ook altijd veel te veel geld uit tijdens het doen van de boodschappen. Deze tips neem ik zeker mee!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 februari 2020 / 13:41

   Wat fijn dat ik je deze inspiratie heb kunnen geven Amy!

 2. 13 februari 2020 / 21:11

  Wat goeie tips zijn het.
  Hier gaan we wekelijks naar de winkel.
  En kopen ook enkel wat we nodig hebben deze week.
  We eten meestal de restjes op, of ga ook soms in de diepvries.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   20 februari 2020 / 15:40

   Thanks Heidi, soms springen we even na ons werk langs omdat we ‘iets’ vergeten zijn.
   Maar de grootste boodschappen doen wij ook op de zaterdag. Wat goed dat je de restjes nogmaals opwarmt en opeet.

 3. 14 februari 2020 / 09:15

  Wij laten onze boodschappen altijd bezorgen en dat is wel mega handig, we houden er allebei niet van om naar de supermarkt te gaan. We letten tijdens het bestellen wel op aanbiedingen, maar we zijn niet heel bewust aan het besparen op boodschappen.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 februari 2020 / 13:19

   Dat is sowieso ook een hele goede! en dan kom je minder in de verleiding want je ruikt al die lekkere geurtjes niet om je heen.

 4. 14 februari 2020 / 12:05

  Goede tips! Ik doe twee keer per week boodschappen en zorg er bewust voor niet teveel voorraad in de kast te hebben.

 5. 14 februari 2020 / 14:08

  Fijne tips. Zelf proberen we met regelmaat ook de vriezer en kasten leeg te maken, zodat het niet onnodig over datum gaat en er niks nieuws komt, zonder dat dat op is. Welke app op de Mac is dat? Eens spieken of mijn Macbook dat ook heeft…

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 februari 2020 / 13:38

   De vriezer leegmaken zijn we momenteel ook mee bezig want ik had enorm veel soepen ingevroren.. en hierdoor kan mijn man zijn brood niet meer kwijt haha. oh numbers geloof ik? en dan kan je een template selecteren.

 6. 14 februari 2020 / 21:12

  Goeie tips heb je gegeven! Ik kijk altijd wel naar de acties, en probeer thuis wel eerst alles op te maken.

 7. 14 februari 2020 / 21:30

  Goeie tips! Ik maak altijd thuis een boodschappenlijstje, dat helpt om geen onnodige dingen in huis te halen. Nou ja meestal dan. 😉

 8. 17 februari 2020 / 13:12

  Hele fijne tips. Het is heel handig wanneer je werkt met een planning van je maaltijden en vanuit daar een boodschappenlijstje maakt!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 februari 2020 / 13:58

   Daar maak ik inderdaad ook altijd een lijstje van in Wunderlist, zo hoeven we nooit zo erg na te denken haha.

 9. 17 februari 2020 / 17:23

  Goed dat je hier bij stilstaat en er bewuster mee om probeert te gaan. Zou voor mij ook een goede zijn, je geeft zo snel veel uit aan boodschappen. Vind vooral de tip van contant geld een goede voor mezelf! En fijn he, een man die heeft gekookt, haha, mijn vriend is ook altijd eerder thuis en kookt dan al 😉

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   18 februari 2020 / 11:01

   Ik wil ook echt contant geld hebben in de portemonnee, dan pak ik de scanner in de winkel erbij en dan heb ik gelijk een goed overzicht. Thanks Kirsten en fijn dat ik je heb kunnen inspireren 🙂

 10. 18 februari 2020 / 09:32

  Vooral die laatste tip, niet met trek boodschappen gaan doen vind ik erg goed. Ik weet uit ervaring dat je dan veel meer koopt en ook meer geneigd bent om chips en dergelijke in het karretje te gooien…

 11. Natascha - Beautyopinie
  18 februari 2020 / 15:43

  Inderdaad noooooit boodschappen gaan doen als je trek hebt haha. Dat gaat bij mij gegarandeerd fout. Sinds een paar maanden bestel ik mijn boodschappen bij Picnik, dat zorgt ervoor dat ik veel minder impuls aankopen doe en bespaar daarom behoorlijk.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   21 februari 2020 / 13:41

   haha heel slecht, voor jezelf en ook voor je portemonnee. Van Picnik kunnen wij helaas nog geen gebruik maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.