7 manieren om jezelf het leven zuur te maken

Ondertussen is het heel hard aan het regen en het knettert heerlijk tegen het slaapkamerraam aan. De elektrische deken staat aan en mijn kop thee staat naast mij af te koelen. Ik pak mijn macbook erbij en eigenlijk mag ik op dit soort momenten mezelf echt knijpen. Een halfjaar geleden ben ik getrouwd en het gaat echt goed, ik heb alles wat mijn hartje begeert. En dit huis voelt echt als ons thuis. Natuurlijk zijn er nog bepaalde dingen die ik anders zou willen, maar voor nu is het goed. Ondertussen heb ik weer een artikel geschreven en ik ben geïnspireerd geraakt door een andere blogger.

Wij zijn mensen en denken vaak dat andere mensen ons het leven zuur maken. Bijvoorbeeld die ene vriendin die jou zwart loopt te maken of die ene collega die loopt te klagen dat je niet hard genoeg doorwerkt. Helaas herkennen we veel van dit soort situaties. Maar in dit artikel gaan we het over een ander soort ”zurigheid” hebben. En dan heb ik het niet over zuurkool of een augurkjes. We maken het onszelf vaak onnodig moeilijk. Dit artikel heb ik voorbij zien komen bij Vakervrolijk. De credits gaan dus naar haar! Neem bijvoorbeeld deze zeven voorbeelden.

 1. Leer nee zeggen, hoe moeilijk dit soms ook is. In de tijd van nu willen we graag van alles doen. We hebben een sport, verschillende hobby’s, ons huis, kinderen, soms ook nog een huisdier, we willen graag regelmatig uiteten en daarnaast hebben we natuurlijk ook nog ons werk. Al deze ballen omhoog houden is vrij lastig. En dit is ook niet lang vol te houden, hoe graag je dit ook zelf zou willen. Leer dus nee zeggen tegen bepaalde uitnodigingen of mensen. Plan meer tijd in voor jezelf en leer te ontspannen.
 2. Jezelf onnodig “straffen”. Het woord straffen klinkt enorm zwaar en nu heb ik het niet over een koolhydraatarm dieet. Maar er zijn ook andere manieren waarop je jezelf kunt straffen. Ik kan bijvoorbeeld als mens erg slecht tegen feedback. Ik voel mezelf enorm snel aangevallen en na een aantal uur heb ik het idee dat ik weinig kan betekenen en dat ik veel fout doe. En opeens zit ik dan in een vreselijke negatieve spiraal. Hoe ben ik hier nou beland? Koppie omhoog, plan een positief avondje in en zorg dat je er weer tegenaan kunt! Straf jezelf dus niet zo.. denk in oplossingen en verbeter jezelf.
 3. Meer bezig zijn met anderen dan met jezelf. In deze valkuil vallen we allemaal weleens toch? Welke keuze je ook maakt, er is altijd iemand die het er niet mee eens is. Je kan dus niet altijd rekening met anderen houden. En nog leuker? Des te ouder je word, des te meer je met meningen van andere te maken krijgt. Je kledingstijl zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar nog een mooier voorbeeld.. ieder artikel wat ik plaats heeft iemand een negatieve mening over! In al deze gevallen kun je maar beter eerst naar jezelf kijken. Wat wil jij? Wat voelt er voor jou goed? Want dat is het belangrijkste!
 4. Jezelf op een slechte manier bekijken in de spiegel Iedere ochtend staar ik weer in de badkamerspiegel. Oké, we gaan er weer wat van maken. Eerst die ochtendgeur maar is wegpoetsen, daarna wat droogshampoo in mijn lokken spuiten en dan knallen we er een beetje mascara op. Zo, dat is alweer een stuk beter! Oef, deze broek past niet, dit shirtje is te kort en deze trui zit te strak. Ben ik nou serieus echt aangekomen? Dit ging de afgelopen maanden allemaal door mijn hoofd. Ik werd boos op mezelf en was teleurgesteld in mijn eigen lichaam. Eerst bijna twee jaar enorm veel blaaspijn gehad waardoor beweging op een lager pitje kwam te staan. Rolschaatsen of hardlopen/fitnessen met het gevoel van een zware blaasontsteking is niet te doen. Ik durfde voor dit soort dingen dus bijna niet de deur uit te gaan. Daarna hadden we een huis gekocht, moesten we alles snel doorzetten met verbouwen en ook nog een bruiloft regelen. Stress en nog eens stress, ik kan niet tegen mezelf zeggen: ” Rachèl wees trots op hoe je lichaam nu is, je bent goed zo”. Hier moet ik dus zelf echt aanwerken en ik denk dat er stiekem heel veel vrouwen tegen dit plaatje aanlopen. Ik moet weer een balans vinden in mijn leven, maybe weer even mediteren en yoga beoefenen en straks weer beginnen met rolschaatsen. Hierdoor word ik zelfverzekerder, strakker en ik krijg meer beweging.
 5. Soms verlies je de controle. Op dit moment spelen er veel dingen in mijn leven. Ik heb teveel hobby’s, de moestuin staat over een maandje ook op de planning en daar moet nog enorm veel voor geregeld worden. Laten we eerst beginnen dat hout niet zo goedkoop is, ik wil graag drie langwerpige bakken naast elkaar. Ook wil ik wat klimrekken maken, we hebben worteldoek nodig en kippengaas en dan mag ik natuurlijk niet de accessoires, zaden en grond/compost vergeten. Verder heb ik ook al mijn social media kanalen, ook lees ik nog graag boeken, tekenen kom ik al niet meer aan toe en game staat even op een laag pitje. Ik moet gewoon eventjes wat dingen afstrepen en hierdoor verlies ik soms even de controle. Rachèl je kan niet alles! Maak een prioriteiten lijstje en doe de dingen waar je op dit moment het gelukkigst van wordt.
 6. Jij bent de oplosser voor alles! Dit is natuurlijk niet waar, maar sommige mensen zien dit wel zo. Ik ben ook bijvoorbeeld iemand die een luisterend oor is. Maar ondertussen blijven mijn eigen problemen soms ook in mijn hersenpan doorspinnen. Wanneer iemand zijn hart lucht (wat enorm fijn is) verwacht diegene soms ook een magisch antwoord. Maar ik ben ook maar een mens en ik kan echt niet alles. Ik heb een creative kijk op de wereld, maar ik kan niet overal iets op verzinnen. Soms is mijn hoofd ook gewoon even leeg en daar loop ik momenteel ook een beetje tegenaan.
 7. En de meest groene eigenschap; jaloersheid. Hier heb ik echt enorm mee getopt de afgelopen jaren. Gelukkig is het een heel stuk minderen geworden en heb ik er nog maar weinig last van. Gelukkig draag ik de term blogger en als ik iets zie wat iemand heeft kan ik altijd die webshop of winkel een berichtje sturen of ik ook iets daarover mag schrijven. Vaak valt mijn website in de smaak en heb ik het product ook in huis. Dit klinkt heel erg, ja hoe zal ik het noemen? Kijk mij nou, maar dat is helemaal niet mijn intentie. Ik schrijf graag over dingen en ik stop regelmatig ook nog wat geld naar een webshop toe als ze enorm hun best voor mij hebben gedaan, want dat verdienen ze. We hoeven niet alles gratis te doen, toch? Verder heb ik mijn vergelijkingsbril nog niet helemaal afgezet. En veel vrouwen volg ik niet meer op Instagram. Ik zal nooit het bikini figuur krijgen van Lelepons of Beyonce. En door dit soort vrouwen iedere keer voorbij te zien komen wordt ik nog net niet depressief. Daar ben ik dus mee gestopt. Ik ben ook een groen account begonnen (@opdegroenetour) en ik kijk momenteel liever naar bijzondere gewassen haha. Maar ik moet stoppen met mezelf naar beneden te praten. Ik mag blij zijn met hoe ik eruit zie, ook al heb ik een bollere billen dan menig vrouw. Die flinke kuiten? Niks aan te doen, daar ben ik mee geboren. Wil je afvallen Rachèl? Blijf dan uit de koeken en snaai s’ avonds niet meer zo. Ga de rolschaatsen weer op en loop een stuk. Dan komt het echt wel weer goed en dan kan ik weer een stuk positiever naar mezelf kijken. Het is mijn leven en ik mag daar als enige over bepalen, right? De dingen waar ik tegenaan loop, kan ik als enige fixen.

Waar herken jij jezelf in? Of waar loop jij weleens tegenaan? Ik denk dat we allemaal weleens tegen dingen aanlopen. Of dat we niet tevreden zijn met hoe het leven op dit moment loopt. Maar dan moet je even een spiegel voorhouden en even kijken naar hoe slecht andere mensen leven en onder welke omstandigheden. De hoeren die op die manier hun geld moeten verdienen, zwervers zonder huis of bed, kinderen die verkracht/aangerand worden, vrouwen die worden verkocht of in busjes worden getrokken en die nooit meer het daglicht zien, mensen die amper geld hebben en nog vier kinderen moeten onderhouden. Hier een kleine greep over de realiteit. Laten we dus tevreden zijn met het leven wat wij op dit moment hebben.

Share:

10 Reacties

 1. 18 februari 2020 / 09:46

  Mooi artikel! En ze zeggen niet voor niets, nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf.

  • 18 februari 2020 / 10:45

   Die uitdrukking had ik nog nooit gehoord, maar wat een goede Ilona. Zeker toepasbaar in bepaalde situaties. Die ga ik onthouden;-)

 2. 18 februari 2020 / 12:37

  Mooi geschreven! Helemaal gelijk. Men kan zichzelf het leven zo zuur maken.. But why?! Ik kan me steeds meer en meer dit soort dingen van me afzetten en dat is zo’n fijn gevoel. Wees dankbaar en blij met wat je wél hebt en kunt in plaats van alles wat je niet hebt en niet kunt. Dat gezegde hierboven van Ilona had ik ook nog nooit gehoord, maar wat een goede zeg. Die ga ik onthouden haha!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   21 februari 2020 / 13:37

   Thanks Justine 🙂 ja, dat is een levenslange les voor veel mensen. Helaas worden we tegenwoordig te vaak geconfronteerd met dingen die wij ook willen hebben.

 3. 18 februari 2020 / 15:03

  Wat mooi geschreven meid. Inderdaad zo belangrijk om vaker nee te zeggen. Sinds 2 jaar ben ik er behoorlijk goed in geworden.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   21 februari 2020 / 13:38

   Goed zo, hierdoor heb je meer me-time over.. heerlijk! Fijn weekend

 4. 19 februari 2020 / 15:31

  Heel mooi geschreven dit, meid! Ik herken me vooral in nummers 1 en 4. Gelukkig kan ik tegenwoordig een stuk makkelijker ‘nee’ zeggen. Ook plan ik bijvoorbeeld momenten in mijn agenda vrij, zodat ik lekker een paar uur in de week voor mezelf heb. Ik hoop uiteindelijk helemaal blij te kunnen zijn met mijn lichaam. Een paar jaar geleden kon ik door een ernstig vitaminetekort niet lopen en was ik bang in een rolstoel te moeten zitten. Toen ik uiteindelijk beter was, hield ik echt van mijn lichaam. Maar veel liefde voor mijn figuur heb ik nooit echt gehad. Het is een beetje een haat-liefdeverhouding.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   21 februari 2020 / 13:38

   Bedankt voor je lieve reactie Marloes! hebben de meeste vrouwen dit niet? dat denk ik wel toch? Ach.. ik leef zo met je mee wijfie.. veel sterkte ook in deze moeilijke tijd, maar je bent echt zo onwijs sterk en stoer!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   21 februari 2020 / 13:38

   Bedankt voor je reactie Fabienne 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.