@opdegroenetour #1 – het avontuur is begonnen!

Yes, een nieuwe serie op mijn kanaal. Het heeft eventjes geduurd, maar eindelijk kan het avontuur beginnen! Een aantal maanden geleden kwam ik op het idee om een stukje moestuin over te nemen van mijn vader. Helaas is er Parkinson bij mijn vader geconstateerd en hierdoor loop je snel tegen een aantal dingen aan, denk bijvoorbeeld aan: trage bewegingen, sneller moe, je kan jezelf vaak maar op één ding tegelijk focussen, de fijne motoriek verdwijnt, je gaat enorm tegen dingen opzien. Dit is een kleine greep van deze ziekte en ik kan je zeggen het is verschrikkelijk, maar we blijven positief! Gelukkig heeft mijn vader momenteel elke werkdag 1,5 uur training. Hierdoor leert die ermee omgaan en iedere ochtend en avond moet mijn vader oefeningen doen. Hopelijk krijgt die deze ziekte dan iets meer onder controle.

Maar jullie begrijpen dat een moestuin/bouwland hierdoor soms ook op een lager pitje komt te staan. Mijn vader heeft weinig andere hobby’s dus ik wil hem gaan helpen. Yes, ik neem de andere helft van zijn moestuin over! Vanmiddag ben ik begonnen met voorzaaien en ik ben er super enthousiast over. Maar hoe ga ik dit aanpakken? Welke dingen heb je nodig als beginneling? Dat ga ik hieronder allemaal vertellen. Hopelijk raken meer mensen geïnspireerd door deze serie. Volg mij in ieder geval op @opdegroenetour om op de hoogte te blijven van dit super spannende en vooral groene avontuur! Kijk je mee?

Welke dingen moet je aanschaffen

Je bent niet verplicht allerlei tuinmeubelen aan te schaffen. Al zou ik die in de toekomst wel willen. Waar denk je dan aan Rachèl? Misschien relaxte tuinstoelen? Hierdoor kan ik gewoon op het landje relaxed een boek lezen en de rust op zoeken. Wat je wel nodig hebt is een vierkante meter bak/een stuk land/balkon of een aantal grote potten. Zolang je deze vijf dingen maar hebt: zonlicht, lucht, water, voedsel en ruimte. Dat zijn de belangrijkste dingen, heb je dit niet? Dan kan je dit hele groene gebeuren op je buik schrijven! Je kan dus ook gewoon groente verbouwen op je balkon. Welke dingen heb ik zelf aanschaft? Sowieso een aantal boeken om wat inspiratie op te doen en meer over het verbouwen te leren. 1. De Makkelijke Moestuin 2. Floor Korte Journal 3. Floor Korte de Moestuin 4. Deborah Megens Kruiden 5. Tuinieren met de vierkantemeterbak Mel Bartholomew. Dit zijn dus de meest interessante boeken die ik in gebruik heb.

Verder heb ik ook nog deze items gekocht: een kweekbak, een kweektent voor buiten, een plantenspuit, zaden van Dutchgardenseeds, kweekbakjes, stekgrond, bloemenzaden, vierkantemeterbak (3 stuks), grotere potten waarin je weer de plantjes kan verspenen, potgrond of moestuinmix, tuingereedschap, handschoentjes, gieter, hark, compostbak en de rest kan je in de meeste boeken lezen. Hier hebben ze hele handige afvinklijstjes in gemaakt.

Wat gaat dit allemaal kosten?

Dit hangt echt puur van je moestuinplan af. Wil je het op je balkon gaan doen? Reken dan op ongeveer 30-70 euro. Hier zitten dan zaden, een bak, accessoires en potgrond bij in. Ga je zoals mij een stuk land omwroeten, maar ook werken met bakken? Dan moeten die natuurlijk ook allemaal gevuld worden. En niet het hout te vergeten! Dit is het duurste grapje, hierdoor kan het oplopen tot 200-300 euro (als het niet meer is). Want het hout moet natuurlijk wel wat jaren meegaan, anders rot het hout onder je neus weg. En dan kan je je bak vaarwel zeggen.

Kan je ook groente verbouwen wanneer je geen land hebt?

Jazeker, dit is geen enkel probleem. Je moet alleen met deze vijf dingen rekening houden: zonlicht, lucht, water, voedsel en ruimte. Dus heb je een balkon, een mini tuin of alleen een tuin, maar genoeg zon? Dan kan je dit project ook gaan starten. Geen probleem, kijk op Pinterest maar naar een aantal verschillende ideeën. Klik hier om mijn moestuin/tuinieren map te volgen. Ik heb al meer dan 150 pins bewaard.

Ga ik hier ook video’s over maken?

Op mijn youtube kanaal komt hier een serie over. In de eerste video laat ik jullie al mijn geshopte items zien, nummer twee gaat over hoe ik mijn kweekbak ga gebruiken en hoe het voorzaaien in z’n werk gaat. Mijn kweekbak staat nu heel netjes in mijn vensterbank. En iedere morgen spuit ik de bakjes nat met een plantenspuit. Ondertussen heb ik nog heel veel zaden, maar daar wacht ik nog eventjes mee! De rest ga ik gewoon allemaal in de volle grond zaaien.

Wat zijn mijn favoriete instagram accounts op dit moment?

@homeandgarden.junkie @femkitchengarden @huiting_vianen @stadstuinieren @om_de_tuin_leiden @earth_to_mouth @moesindetuin @dianasmooiemoestuin @_welcometomygarden_ @greenthumbguru @moestuinhippie @urbanveggiepatch @homegrown.garden @humanswhogrowfood @pauliensmoestuin @_floorkorte @angelo_dorny Dit zijn in ieder geval een aantal inspiratie bronnen voor mij. Nu ben ik wel benieuwd naar èèn ding? Wie gaat er van jullie ook beginnen met het verbouwen van groente/fruit? Laat je dat even hieronder weten?

Share:

10 Reacties

 1. 21 februari 2020 / 13:45

  Jeetje meid, wat heftig van je vader! Ik hoop dat hij veel baat heeft bij de training die hij krijgt.
  Maar wat leuk dat je de helft van zijn moestuin over neemt en er lekker zelf mee aan de slag gaat. Lijkt mij zó gaaf om te doen! Ik ga je zeker volgen op Instagram.

 2. 21 februari 2020 / 14:07

  Wat goed dat je je vader gaat helpen. Zo kan hij toch in de tuin bezig blijven wat me alleen maar erg gezond lijkt. En hij kan jou vertellen hoe het moet….

 3. info@Beautyopinie.nl
  21 februari 2020 / 14:44

  Wat heftig om te lezen van je vader, daar in elk geval heel veel sterkte mee gewenst als eerste! Verder vind ik het een heel tof idee van je, ik ga je volgen!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   29 maart 2020 / 12:25

   Ah super lief thanks! Vandaag ga ik weer aan de gang met deel 2, ben benieuwd hoe mijn volgers dit onderwerp gaan vinden.

 4. 21 februari 2020 / 17:00

  Wat ontzettend lief dat je je vader wil helpen en een deel van zijn land overneemt. Sterkte met je pa, wel fijn dat hij elke werkdag training krijgt. Echt een rotziekte. Ik heb even naar je Pinterest map gekeken en daar werd ik wel blij van hoor. Heel veel succes met alles, ik vind dit ook een superleuk onderdeel van je kanaal, ook al heb ik zelf geen groene vingers. Ik denk dat het heel ontspannend gaat zijn om naar te kijken. Liefs en fijn weekend!

 5. 22 februari 2020 / 11:34

  Super lief dat je je vader gaat helpen! En ook leuk dat dit dan een soort van gezamenlijke hobby gaat worden. Een moestuin is super leuk! Ik heb er ook eentje gehad, maar op een gegeven moment veranderde mijn moestuin in een aardbeientuin. Ik ben dol op aardbeien, maar die plantjes gaan overal groeien!
  Heel veel succes! En ik ben super benieuwd hoe alles gaat worden!

 6. 22 februari 2020 / 13:32

  Wat naar en heftig van je vader. Zag een tijd terug een aflevering van Gardners World (BBC) over een tuin waar mensen met Parkinson konden in werken. Blijkbaar was tuinieren erg goed van beweging om beter mobiel te blijven. Wel heel fijn dat jij de helft gaat overnemen, ben er zeker van dat jullie samen fijne tuinmomenten gaan beleven. Niets fijner dan een hobby te kunnen delen met je vader.

  Ik heb intussen een zestal jaar mijn eigen moestuin, ook met vierkante meter bakken (afin 120 x 120) ,heb er 8. Daarnaast nog wat kleinfruit zoals frambozen, bessen en ballerina-fruitboompjes. Zo’n fijne (en lekkere) ontspanning. Ik ben ook een nieuwe blog begonnen erover maar moet er nog wat tijd aan spenderen om hem er wat goed te laten uitzien.

  Voor het hout van je bakken: je zou es kunnen rondhoren of er niemand is die zijn hardhouten terras (bankirai,…) wegdoet (weggeefgroep misschien?). Die planken zou je wel kunnen gebruiken en die zijn een pak sterker dan het reguliere hout. Mijn bakken vb zijn van Azobé, dus die gaan echt jaren meegaan. Maar dus wel niet goedkoop want heb ze toen laten maken. Maarja, zoals je zegt, als je ze om de paar jaar moet vervangen is het ook duur natuurlijk.

  Haha, je merkt het al, ik ga met heel veel belangstelling je moestuinavonturen volgen.

 7. 22 februari 2020 / 21:16

  Wat heftig van je vader, wens je veel succes en sterkte! Ik heb zelf totaal geen groene vingers, ben wel eens een moestuintje begonnen (samen met mijn dochter) maar ik was daar héél snel klaar mee 🙂

 8. 27 februari 2020 / 19:25

  Ziet der goed uit.
  Al dat heerlijke groetjes dat restreeks uit je tuintje komt, zo fijn is dat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.