7 redenen om elke dag vroeg op te staan

Het is woensdag en de wekker gaat… kies je ervoor om te sluimeren of ga je er gelijk uit? Vooral de maandag is voor de meeste mensen een vreselijke dag om uit je bed te komen. Het weekend zit er weer op en het is tijd voor een nieuwe werkweek. Ik wrijf wat in mijn ogen, meet mijn temperatuur op met mijn Daysy (anticonceptie zonder hormonen) en trek daarna mijn pantoffeltjes aan. Ondertussen strompel ik een beetje lam de trap af en begin aan mijn ontbijt.

Ik pak een schaal en vul deze met: yoghurt, lijnzaad, chiazaad, rozijnen en 1 handje cruesli. Ik doe er nog een paar plakjes banaan bovenop en zet een bak thee voor mezelf. Hier doe ik dan nog een stukje verse gember in. Genieten dit.. wat heb ik vandaag allemaal gedaan? Ik ben naar de dierenwinkel geweest in Meerkerk, hier heb ik de Helena slak gekocht (die eet andere slakken op) want we hebben een slakkenplaag in ons aquarium, verder is het vandaag Biddag dus vanmiddag ging ik met mijn zus, moeder en nichtjes naar de kerk en nu ga ik lekker met een goed boek mijn bed in duiken! Toch wil ik een aantal tips met jullie delen. Ik geef jullie 7 redenen om elke dag vroeg op te staan. Scrol je even snel naar beneden?

Rustig wakker worden

Het liefst slaap ik met het raam open, hierdoor blijft het lekker koel in de slaapkamer, heerlijke frisse lucht en soms horen we ook een uil. Als het regent ben ik helemaal happy, want dan val ik mega snel in slaap. Vanmorgen werd ik bijvoorbeeld ook heerlijk wakker. Het was 07:30 en de eerste zonnestralen schenen al naar binnen. Ik meet weer mijn temperatuur met mijn Daysy en begin aan mijn ontbijt. Iedereen is langzaam aan het ontwaken, wat een rust nog in de straat! De tijd nemen om rustig wakker te worden (zonder mobiel) en te genieten van je ontbijt geeft enorm veel rust. Probeer dus niet zo gehaast de deur uit te gaan..

De tijd nemen voor je ontbijt

Zoals ik al hier net beschreef; geniet van je ontbijt. En prop niet alles binnen no time naar binnen. Dit is slecht voor je spijsvertering en ook voor de rest van de dag. Vergelijk dit met te laat komen, sommige mensen komen te laat en zijn dan de hele dag van hun apprepo. Neem de tijd voor je favoriete ontbijt en ga eventjes aan de tafel zitten. Nee, niet gelijk je mobiel erbij pakken. Gewoon even een tijdschrift of krant lezen, je mobiel geeft namelijk enorm veel prikkels af.

Even nog een kleine yoga workout doen

Eigenlijk moet je een yoga work-out voor het slapen doen en een voor je gaat werken. Ik heb echt een heerlijk app hiervoor: YogaDay. Hier kan je heel makkelijk je statistieken bijhouden en gratis video’s volgen, pak je yoga mat er maar bij! Deze app ziet er trouwens ook mega leuk uit, je zit dus niet aan een abonnement vast, ideaal dus!

Je bent productiever

Wanneer je vroeg bent opgestaan, ben je een stuk productiever. Nu heb ik het niet over dit voorbeeld: je wekker gaat rond 6 uur, je sluimert 10x, daarna ga je nog een kwartier door je mobiel scrollen en dan pas ga je eruit. Nee, ik heb het over: je wekker gaat > je zet je wekker uit > gooit de gordijnen open > even wat water in je gezicht > een kleine work-out > eventueel douchen > aankleden en je ontbijt klaarmaken en rustig opeten. Dat is hoe je de dag productief begint, ja de eerste paar keer zal dit moeilijk zijn, maar hier moet je een ritme in gaan vinden.

Meer tijd om je outfit te kiezen

Als je vroeger opstaat heb je ruim de tijd om je outfit voor die dag te kiezen. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Pak dan een avond ervoor alvast je outfit en hang die alvast klaar. Dit kost je weer tijd en op de èèn of andere manier doe je er s’avonds niet zolang over als s’morgens

No stress, je hebt tijd genoeg!

En nog een groot voordeel, je hebt minder stress en je bent gewoon op de tijd op je werk en andere afspraken. Maak ook gelijk je bed op, maar laat het eerst eventjes luchten nadat je eruit bent gestapt. Maar voordat je aan je dag begint moet je eigenlijk je bed opmaken. Trek het in ieder geval recht 😉

Je dag duurt een stuk langer

Het grootste voordeel, hoe vroeger je opstaat, des te langer je dag duurt. Dit wilt toch iedereen? Ik zeg regelmatig dat er te weinig uren in een dag zitten, maar die opmerking maak ik alleen wanneer ik te laat uit mijn bed ben gestapt. Soms mag je wel wat langer blijven liggen, maar probeer hier een vast ritme in te vinden. Dit is enorm goed voor je lichaam. Sta je de hele week rond 8 uur op, probeer dit dan ook in het weekend te doen. Dit heeft allemaal te maken met je lichamelijke huishouding.

Hoe begin jij altijd je dag? Daar ben ik stiekem wel benieuwd naar.

Share:

19 Reacties

 1. 11 maart 2020 / 23:39

  Goede redenen allemaal! Ik heb een hekel aan vroeg opstaan, maar ik moet wel uit bed voor mijn dochter (helaas een vroege vogel). Het voordeel is dat ik veel uit mijn dag kan halen omdat ik vroeg op ben. Hoe mijn ochtend er uit ziet? Mijn dochter wordt wakker, ik maak me klaar in de badkamer, daarna maak ik haar klaar, gaan we samen ontbijten en beginnen we aan onze dag. Zodra ze even aan het spelen is, neem ik de tijd om te “bekomen” van de ochtendroutine met een tas thee. Dat momentje heb ik echt nodig in de ochtend. Maar met een peuter in huis, zijn er wel meer tassen thee nodig op een dag, haha 😉

 2. Simone
  12 maart 2020 / 09:43

  Heel fijn artikel. Zelf sta ik altijd om 05:30 of na 1x snoozen om 05:35 op. Ik ga dan direct de douche in, kleed me aan (Vaak al klaargelegd) en doe mijn make-up. Ik pak mijn lunch (die de avond ervoor klaargemaakt is) en stap de auto in. Zo ben ik om 07:00 op kantoor. Daar pak ik me lekker een kop thee en begin aan mijn ontbijt! Wss gaat dit over enkele maanden veranderen als de baby er is, maar dat zal sowieso een heel nieuw ritme worden… Spannend!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   16 maart 2020 / 16:38

   wauw, dat is ook best vroeg Simone. Pittig zat! Met een douche beurt beginnen is ook een goed begin van de dag. Goed dat je ook je kleding alvast klaar legt. Klinkt als een goede morning routine. Ja, dat geloof ik wel dan veranderd je leven in een keer enorm.

 3. 12 maart 2020 / 10:57

  Goede redenen! Ik sta ook graag vroeg op, heerlijk om al heel veel gedaan te kunnen hebben voor de lunch.

 4. 12 maart 2020 / 11:04

  Ohh helemaal mee eens! Ik sta meestal anderhalfuur van tevoren op voordat ik een afspraak heb. Zo kan ik rustig douchen, make-up opdoen en ontbijten. Ik heb echt een hekel aan haasten en heb liever 10 minuten teveel dan te weinig 🙂

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   16 maart 2020 / 16:37

   Dat is denk ik ook de beste manier Claire, goed dat je dit doet!

 5. 12 maart 2020 / 11:26

  Fijne tips! Ik heb de laatste tijd best wel moeite om mijn bed uit te komen, ik snooze en scroll door mijn mobiel. Terwijl ik inderdaad wel merk dat het fijn is om op tijd je bed uit te gaan en lekker rustig aan de dag te beginnen! Toch maar weer wat bewuster mee omgaan! Prachtige slaapkamer trouwens!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   16 maart 2020 / 16:37

   Het is eigenlijk veel fijner om niet te sluimeren en direct je bed uit te stappen. Dan heb ik een minder lui en ‘geen zin in’ gevoel dan wanneer ik eerst ga sluimeren en dan nog een kwartier op mijn mobiel ga scrollen. Ja, deze foto had ik gemaakt op de VTWonen Design Beurs

 6. 14 maart 2020 / 12:56

  Ik hou wel van vroeg opstaan en ben echt wel een ochtend mens. Vroeger stond ik vroeger op; aangezien ik om 7u op mijn werk moest zijn. Nu gaat mijn wekker 06:30 en ga ik er meestal 06:45/7u uit… Dan heb ik nog even wat tijd voor mezelf totdat Noa wakker is 🙂

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   16 maart 2020 / 16:36

   Wat fijn dat jij zo’n ochtendmens bent Saskia, als ik straks mijn moestuin heb hoop ik dat ook meer te hebben. Dat wil ik namelijk fixen voor ik naar mijn werk ga. Momenteel gaat mijn wekker rond 7:15 en daar wil ik dan eigenlijk 45 minuten vanaf gaan halen.

 7. 14 maart 2020 / 22:13

  Ik zou dit zo graag willen kunnen maar ik hou zó van uitslapen… Ik werk onregelmatig dus ben soms om 5.45 al wakker en andere dagen werk ik tot 23.30. Denk dat dat ook mede een reden is dat het me niet echt lukt regelmaat in mijn ritme aan te brengen. Ik start de dag eigenlijk altijd met wakker worden door de app Sleepcycle, daarna maak ik ontbijt en eet ik dat lekker in mijn bed op.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   16 maart 2020 / 16:35

   oh wauw wat vroeg Marjoleine! oef.. dat is wel pittig zat. Sleepcycle is voor mij nog nieuw, ik ga hier eens naar kijken. Thanks 🙂

 8. 16 maart 2020 / 17:55

  Ik vind het heerlijk om op tijd mijn bed uit te komen en nog rustig wakker te worden.

 9. Silkeblogs
  17 maart 2020 / 09:37

  Mijn vriend staat tegenwoordig altijd op om 5u30, en dan volg ik meestal om 6u want ik kan écht niet meer slapen als hij lawaai zit te maken haha

 10. 18 maart 2020 / 11:18

  Het verschilt bij mij enorm hoe ik me lichamelijk voel of het überhaupt mogelijk is om vroeg op te staan. Het heeft wel mijn voorkeur, omdat je dag dan niet zo snel voorbij is.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   23 maart 2020 / 15:31

   Dat speelt ook een hele grote rol Daphne, dat is zeker waar!

 11. 1 april 2020 / 01:40

  Ohhh dit is allemaal zo waar en het lukt me goed om meteen naast m’n bed te staan in de lente, zomer en herfst…maar in de winter??? Ik lijk dan wel een ander mens of zo. Ik kom dan gewoon niet vooruit. En als het vriest, dan ben ik helemaal niet te genieten. Ik snooze dan en ja, dan loop je inderdaad de hele dag achter de feiten aan. Goed punt in je blog is ook je mobiel pas na je ontbijt bekijken. Geeft veel meer rust. Liefs!

 12. 8 april 2020 / 10:04

  Ohhh ja hier ben ik het zó mee eens! Ik heb het geluk dat ik uit mezelf vroeg wakker word, dus eigenlijk nooit een wekker hoef te zetten. Het fijnste vind ik om de dag te beginnen met een koffietje en een boek in bed. Heerlijk rustig aan wakker worden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.