Waarom het Corona virus goed is voor de wereld

Overal zie je deze woorden opduiken: virus – waarschuwing – Pas op! Ben ik al bang? Nee, nog niet. Vind ik het eng dat mijn familie of vrienden het kunnen krijgen? Ja, dat wel. Hoe zit het met mijn frustratie op dit moment? Niet zo goed kan ik je zeggen. Mensen die aan het hamsteren zijn, terwijl wij juist een land zijn die tot nu toe magazijnen vol heeft met ‘wc papier’ en andere levensbehoeften. Ook de party-peepers onder ons, waar zijn jullie mee bezig!? Jullie redden het nog niet eens om èèn weekend rustig aan te doen. De Coffeeshops en de Gal en Gal draaien overuren en de schappen in de supermarkten zijn leeg. Ook denken sommige mensen dat hogere leiders dit virus onder de mensen heeft gebracht. Natuurlijk heeft dit virus ook een hele donkere kant, de economie, sommige bedrijven en de horeca liggen op hun gat. Italië heeft hun kerken volgezet met grafkisten, ze kunnen ze namelijk niet meer kwijt. Dus ik ben mezelf hier ook erg bewust van.

Laten we gewoon allemaal een stap terug doen. Want aan de ene kant is het Corona virus een mooi iets. Dit klinkt bizar, ik weet het. Ook heb ik een tijdje getwijfeld of ik dit online moest zetten, maar ik sta er volledig achter. De wereld kan weer eventjes ademen. We hebben amper meer te maken met file. Kinderen krijgen weer les van hun ouders, hun band gaat er weer op vooruit. Normaal gesproken komen ze uit school en willen ze z.s.m. op hun iPad of mobieltje. Ondertussen is de smog in diverse landen opgelost, het water in Venetië is weer helder.. mensen kunnen zelfs de vissen weer zien zwemmen. Dit komt omdat het toerisme op z’n kont ligt en er geen boten meer varen. De wereld staat even op pauze en dat is goed.

Het lijkt wel of de wereld zich aan het herstellen is van de griep

Als mens heb je allemaal weleens de griep meegemaakt, dit kan voor het ene immuunsysteem een schok zijn en voor sommige is die te groot. Maar eigenlijk maken de meeste virussen ons sterk. We creëren op deze manier een gezonde afweer voor ziektes. Het lijkt momenteel dat de hele wereld griep heeft. De wereld kucht en hoest en heeft ook even een pauze nodig. Op dit moment werkt het aan zijn eigen immuumsysteem.

Een paar maanden geleden begonnen de protesten, SAVE THE WORLD! Vele mensen luisterde nog niet, maar op dit moment hebben die mensen ook geen keuze meer. De wereld is zichzelf gaan herstellen. We moeten massaal thuisblijven, de luchtkwaliteit krijgt weer een adempauze en knapt weer op. We kunnen momenteel ook nadenken of we vaker thuis kunnen werken en zo de natuur te kunnen helpen. Want eigenlijk gaat dat prima dat thuis werken.

Alles is met elkaar verbonden

Wij mensen willen alles onder controle hebben, maar ze hebben dat nog nooit gehad. Ja, misschien een groep mensen. Maar het is nog nooit zo geweest dat 1 mens over alle mensen heeft geheerst. Alleen God kan dat. We denken soms zo in geloofsgrenzen, landsgrenzen, muren opbouwen, goed en kwaad. Maar deze griepgolf doet dit niet. In de natuur bestaan deze grenzen namelijk helemaal niet. De natuur is niet van iemand afhankelijk. Dat hebben we ook kunnen zien na de mega grote branden in Australië. Wanneer je denkt als mens; dit kan zichzelf nooit meer herstellen, verschijnen er opeens weer groene blaadjes. En de natuurlijk begint zichzelf weer langzaam te herstellen.

We zijn èèn grote familie in de wereld en we kunnen allemaal geraakt worden. We hebben alleen saamhorigheid en solidariteit nodig als onze weerstand beproeft wordt. We zijn ook een enorme consumptieve wereld geworden, maar deze griepgolf vraagt ons om even te stoppen.

Even de boodschappentas in de kast laten staan, want laten we eerlijk zijn. We hebben eten genoeg in huis, we vullen vaker aan dan nodig is en momenteel zien we mensen hamsteren waardoor we het opeens ook maar moeten gaan doen. WRONG! Het is niet nodig, iedereen heeft standaard boodschappen in huis. Of het nou pannenkoeken mix is, of brood in de vriezer en een blikje knakworsten in de kast. En laten we niet de oerhollandse frituurpan vergeten!

Onze kalender begint weer leeg te worden

We moeten zelf eventjes thuis gaan blijven, even niet van hot naar her reizen. Laten we even meer met elkaar gaan bellen, zoals vroeger. Of skype/facetime om elkaar eventjes te zien. Zo gedigitaliseerd zijn we ook wel weer geworden in de afgelopen jaren. Laten we daar dus nu ook gebruik van maken. Laten we even ZIJN in plaats van doen. Momenteel leven we in een 24 uurs maatschappij, nu is het een aantal weken of maanden tijd om tot stilstand te komen. Onze kalender begint langzaam weer leeg te worden, de feestjes worden afgezegd, het uiteten gaat eventjes niet door. We moeten weer eventjes thuiszijn met onszelf. We voelen weer hoe het is om dagen gewoon samen een gezin te zijn. Zoveel mogelijk tijd met elkaar te beleven.

Aanrakingen zijn van levensbelang

Veel van onze relaties spelen zich deels, of al helemaal geheel af in de digitale dimensie. Momenteel mogen we elkaar niet aanraken, knuffelen, kussen en we kunnen weer ontdekken hoe waardevol fysiek contact is. Aanrakingen zijn namelijk van levensbelang. Weet je nog dat verhaal van die man die eigenlijk van zijn vrouw wilde scheiden? Hij had een jonger en mooier iemand gevonden en wilde het aan zijn vrouw vertellen. Zijn vrouw had het al een tijdje door, maar ze had kanker. En had niet lang meer te leven. Ze vroeg hem iedere dag over de drempel te tillen naar hun slaapkamer. Hij vond het wat vreemd, maar hij deed het.

Ondertussen werd ze zwakker en zwakker en haar man begon dit pas veel later te zien. Hij zag opeens weer hoe mooi zijn eigen vrouw was en ze had hem op dit moment nodig. Hij begon weer wat voor haar te voelen en toen vertelde ze hem dat ze kanker had. Zijn wereld stortte in, maar hij heeft wel tot het eind voor haar kunnen zorgen. Als we even weer volledig focussen op onze partner, elke dag een kus of knuffel proberen te geven dan is dat enorm waardevol. Soms ontdek je pas het wonder of de mooiheid wanneer je het even kwijt bent geweest, of het niet meer wilde zien.

Niet de sterkste of meest intelligente overleven dit, maar diegene die zich kunnen aanpassen aan veranderingen

Niet de sterkste of de meest intelligente overleven, maar diegene die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderingen. Dit is de tijd om onze verander mee spieren te gaan gebruiken. Alles wat jij doet, wordt weer door iemand anders gekopieerd. Wij zijn van elkaar afhankelijk, het virus vraagt zorg voor elkaar en onszelf. Even iets ontzeggen is momenteel geen slecht iets. Laten we dus geen schuldigen zoeken, geen complotten bedenken, gefrustreerd zijn omdat een etentje niet doorgaat, maar de uitdagingen die op ons afkomen aangaan, met zoveel mogelijk medemenselijkheid en zorgzaamheid. Geniet weer opnieuw van je gezin, partner, familie, vrienden en van de wereld.. want hij is zo mooi.

Share:

18 Reacties

 1. 18 maart 2020 / 10:32

  Wat een prachtig artikel! Ik begrijp je punt heel goed. De wereld staat echt even op pauze en dat brengt ook mooie dingen met zich mee. Ik geniet nu vooral van de rust, mensen zijn minder gehaast. Heerlijk om in alle rust in ‘mijn’ stad te kunnen rondlopen.

 2. Natascha - Beautyopinie
  18 maart 2020 / 10:42

  Ook ik begrijp je punt wel. De mensen is super egoïstisch en denkt de natuur wel de baas te zijn. Ik pas me ook aan en probeer daarin nederig te zijn. Ik erger me dan ook blauw aan mensen die ik online en offline feestjes zie houden, bij elkaar zie komen en het maar een griepje noemen. Ook al zou het dat zijn, denk aan je mede mens en bescherm die. Mijn vriend heeft een vitaal beroep en moet de deur uit, terwijl ik hier met een peuter en een pasgeboren baby zit. Ik hoop echt dat mensen die zo stoer zijn zich nu niet aan te passen het werk overnemen van iedereen die dat wel doet 🙂

 3. 18 maart 2020 / 10:56

  Wauw Rachel, heb dit met kippenvel en tranen in mijn ogen gelezen. Wat een prachtig bericht en wat een fijne positieve instelling. Ik zie het ook zo. Baal alleen stiekem een beetje, omdat ik zelf al 6 weken binnen zit. Op een gegeven moment heb je wel sociale contacten buiten je eigen partner nodig merk ik.

  • 19 maart 2020 / 17:02

   Mooi artikel Rachèl! Veel mensen worden onrustig in deze tijd, maar mijn man en ik zijn van nature al huismussen, dus wij gaan hier wel lekker op. Ik vind het ook niet erg om een lege agenda te hebben, ik kan daar nu echt van genieten omdat ik diep van binnen weet dat ik dit ook echt even nodig had. Even helemaal niks. Ben aan het uitzieken van een luchtweginfectie ook, dus komt prima uit. Het kost mensenlevens en het is vreselijk, maar we staan ook letterlijk even stil. En wat zijn we ineens lief voor elkaar. De natuur begint ons weer op te vallen. Ik heb gisteren 10 minuten naar een paringsdans van een kauw gekeken, hahaha!

 4. 18 maart 2020 / 11:10

  Wat een mooi artikel! Hoewel er ook héél veel ellende ontstaat door dit virus, ondanks dat het niet eens het meest gevaarlijke of dodelijke virus is wat er bestaat, zijn er inderdaad ook heel veel mooie kanten. Ik ben ook blij voor de natuur, de frisse lucht en het samenzijn. Het is mooi dat iedereen weer even een reset krijgt en rust in zijn/haar leven moet nemen. Ik hoop dat we hier allen van leren.

 5. 18 maart 2020 / 11:15

  Wat een prachtig artikel! Ik ben zelf chronisch ziek met een longinhoud van 50%, dus ik ben als de dood dat ik het krijg en houd me daarom braaf aan alle regels! Hopelijk gaat iedereen dat eens doen.

 6. Elif
  18 maart 2020 / 11:58

  Wat een prachtige artikel ! Echt duidelijk en ook goede voorbeeld

 7. Kirsty
  18 maart 2020 / 12:06

  Wat fijn dat je het zo positief weet te bekijken! Ik heb er zelf eigenlijk best wel veel moeite mee en merk dat ik veel stress ervaar de laatste tijd door de media en het gehamster van vorige week. Gelukkig is dat laatste hier nu grotendeels voorbij en kan ik gewoon mijn boodschappen weer doen zonder al te veel lege schappen.

  Normaal gesproken zijn mijn vriend en ik heel vaak op festivals en feesten te vinden, maar dat kan nu natuurlijk even niet en hoewel ik dat niet leuk vind, houd ik mij wel aan de maatregelen van de regering. Vind dat iedereen dat zou moeten doen, ook al denk je misschien dat het voor jou persoonlijk niet gevaarlijk is; je zult het maar op je geweten hebben dat je iemand die wel kwetsbaar is ziek maakt met alle gevolgen die daarbij horen. Dus voor nu probeer ik maar gewoon om in de avonden mijn telefoon wat meer weg te leggen (zodat ik niet teveel het nieuws blijf refreshen) en eens rustig een boek te lezen of te gamen.

 8. Majesta
  18 maart 2020 / 12:21

  Mooi stukje Rachel!

  Even twijfel ik of ik wel moet reageren maar denk waarom niet..😊

  Ik en man mijn man geloven in Christus.
  En dit is ook wat wij dachten de wereld moet wakker worden. Alleen is het wel heel dubbel gezien alle internet en televisie nu nog meer over uren maken ooit. Netflix, video land of Pathé thuis zullen meer geld binnen halen dan ooit. Mobiele telefoons die nog meer in onze handen plakken want we hebben meer “ vrije tijd” en in hoeverre nemen gezinnen de tijd om een spelletje te doen of een goed gesprek te hebben met elkaar. Of dit nou zo goed is vraag ik mij dan ook af. Ik hoop natuurlijk het tegendeel want wat ik nu schrijf/ denk ( want oordelen/ veroordelen is niet aan mij!)
  Daarnaast geloof ik ook zeer zeker dat het net een stukje ongehoorzaamheid te maken heeft als ik Gods Woord lees ( denk maar aan de verhalen van God en Zijn volk).

  Ik blijf hoen en bidden dat het snel over is zeker voor zij die getroffen zijn of iemand in hun naaste omgeving.

  Groetjes majesta

 9. 18 maart 2020 / 18:55

  Mooi geschreven en ook goed om het van deze kant te bekijken en positief te blijven. Het heeft zeker ook positieve uitwerkingen, maar ook een hele donkere kant.

 10. 18 maart 2020 / 20:16

  Ik kan me heel erg vinden in je verhaal. Ik vind de ‘andere kant’ van dit hele virus ook zo mooi en waardevol. Alleen baal ik er natuurlijk wel heel erg van dat er wel veel mensen aan zullen overlijden; dat gun je gewoon niemand ): Ik denk dat we het allemaal alleen maar over ons heen kunnen laten komen en VOORAL heel erg ons best moeten doen om liefde te laten zien; op welke manier dan ook. Liefde is het tegengif van angst <3 Ik ben zelf helaas nog wel heel angstig, maar ik doe héél erg mijn best om die angst weg te jagen met liefde en dankbaarheid! Dankjewel voor je mooie artikel; ik vind het stoer en mooi dat je dit deelt! Veel liefs!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   11 mei 2020 / 22:09

   Dat is zeker waar Stella, de dood die er tegenover staat is beangstigend en eng. En dat gun je inderdaad niemand, de wereld daarentegen knapt er echt van op. De natuur krabbelt weer langzaam op en staat nu prachtig in bloei. Ik ben alleen benieuwd hoe de natuur het te voortduren krijgt als alle mensen weer richting hun werk kunnen gaan. De files weer terugkomen en de mens weer langzaam de wereld over gaat nemen. Thanks! Dat waardeer ik echt, ik hoop dat ik er mensen mee heb kunnen inspireren. Liefs,

 11. 19 maart 2020 / 11:44

  Bedankt voor eens een positieve insteek, Rachel! Heel prachtig hoe je dit hebt beschreven. Het virus heeft zeker heel donkere, beangstigende kanten, maar de punten die jij hebt omschreven zijn natuurlijk heel mooi om te belichten.
  Ik blijf wel braaf binnen en houd me aan alle voorschriften die gegeven worden. Val door mijn ziekte nu wel in de risicogroep en ik kan het Coronavirus er nou niet echt bij hebben. Af en toe ben ik iets angstig, maar zolang ik binnen blijf, voed ik mijn eigen angst ook niet.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   11 mei 2020 / 22:08

   Daar heb je ook zeker gelijk in Marloes, het is een duister iets.. maar hopelijk komen we er samen sterker uit. Precies.. ik snap het, je bent ook een risico factor. Al heb ik het idee dat mensen er nu wel weer ”makkelijker” in worden. Ik ben benieuwd hoe het gaat verlopen wanneer alles weer langzaam open begint te gaan, mensen ”vergeten” die 1.5 meter toch misschien al snel.

 12. Silkeblogs
  19 maart 2020 / 13:54

  Jaa, ik begrijp hélemaal wat je bedoelt. Ik probeer ook sowieso de positieve kant van deze situatie te bekijken.

 13. 20 maart 2020 / 12:40

  Ik hou van je positivisme! Ik heb ook al gedacht aan hoe de natuur gewoon doorgaat, hoe de lente doorbreekt en hoe de lucht floreert in deze tijden en hoe toevallig dat toch is nadat klimaat een agendapunt is dat keer op keer genegeerd werd.
  Ik probeer zoveel mogelijk te genieten van de natuur maar als single voel je je automatisch extra geïsoleerd in deze tijden. Ik heb nog contact met mijn mama maar verdere waardevolle fysieke contacten vallen weg en dat is extra confronterend nu.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   11 mei 2020 / 22:07

   Thanks voor je woorden Kelly, ik dacht, dit hebben mijn volgers misschien eventjes nodig. Het is vreselijk dat er zoveel mensen aan zijn dood gegaan. Maar als we de cijfers van het jaar 2019 erbij houden wat de griep voor levens heeft gekost dan is dat ook een bizar aantal.. en daar wordt amper tot nooit over gesproken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.