@opdegroenetour #2 – zaden inslaan en het groei proces

De zon schijnt, de vogels fluiten en mensen zijn massaal bezig in hun (moes)tuin. En wij ook! Ondertussen begint alles al goed te groeien en je begint nu echt vooruitgang te zien. Elke dag steek ik er tijd en liefde in en dat begint z’n vruchten af te werpen. Ook heb ik veel zaden binnengekregen van Dutchgardenseeds. Wat hebben ze daar ook bizar veel keuze zeg. Nu moet ik alleen nog even kijken naar bloemen, mijn man wilt nog graag een zonnebloem erbij. Benieuwd hoe het groei proces verloopt? welke plannen we hebben gemaakt? En op welk stuk wij gaan werken? Scrol dan snel naar beneden voor foto’s en informatie.

Morgen ben ik weer lekker vrij en dat betekent dat ik weer het huis ga poetsen. Dit wil ik gewoon netjes bijhouden! De voor en achtertuin heb ik 1,5 week geleden al helemaal onkruidvrij gemaakt en afgelopen zaterdag heb ik alle ramen gezeemd met de ha-ra ramenwisser, ons bed verschoond, drie wasjes gedraaid, dus ik zal het morgen niet heel druk hebben. Verder ga ik weer wat nieuwe groentes voorzaaien en ook wat bloemen! Daarna ga ik weer snel door met ons moestuinplan, waar moeten de bakken komen? Wil ik een boog maken van gaas? Aan welke kant komen de klimrekken? Zo kan ik nog wel even doorgaan, gelukkig hebben we de makkelijke moestuinmix al in de schuur liggen (400 liter grond voor twee bakken van 120×120). Ik hoop dat we genoeg hebben, maar dat denk ik wel! Ben je klaar voor de foto’s en alle informatie? Daar gaan we dan..

Ik had mezelf geabonneerd op een moestuin tijdschrift. Deze wordt twee keer per jaar uitgebracht en nu kreeg ik het tijdschrift eindelijk binnen! Ook kreeg ik een tof zadenpakket erbij, wat een unieke zaden heeft Vreeken zeg! Deze winkel zit in Dordrecht, hier komen blijkbaar enorm veel mensen op af. Dus ben je in de buurt en ben je op zoek naar toffe en unieke zaden? Loop dan zeker even deze winkel in. Zoals je hieronder kan zien heb ik exotische QUINOA, Hazelnoottomaat en een olijfkomkommertje ontvangen. Hier zat trouwens ook nog een zakje met rode peper in en die kan je hieronder al spotten.

Alle handjes helpen!

Mijn nichtje van elf is net zo geïnteresseerd in de moestuin als ik. Ze helpt dus ook maar al te graag mee! Vele handjes maken licht werk toch? Een maand geleden kwam ze bij ons de zaadjes voorzaaien. Ze maakte voorzichtig een gaatje en schoof hier wat zaadjes in. Ze schoof voorzichtig de grond eroverheen en besproeide het zaadje met wat water. Dit doen we met een plantenspuit want anders drijven ze zaadjes gelijk van hun plek! Deze tip was bij mij ook echt enorm welkom dus ik dacht, deze deel ik ook eventjes met jullie.

Iedere keer stuur ik haar een aantal foto’s van hoe de zaadjes groeien. Dit vind ze enorm leuk om te zien. Zelf eet ze graag rauwe paprika’s en komkommer. Dus die zijn ook deels voor haar! Nu hopen dat alles goed gaat groeien en dat het niet aangevreten wordt.

Ze is zo lekker geconcentreerd bezig, wat is het toch een liefie!
Deze bak heb ik bij de Intratuin gekocht en de bakjes zijn van Dutchgardenseeds.com
De krulsla stond er prachtig bij, totdat die omviel in de achtertuin. Hij stond namelijk al af te harden in de kweekkas. Deze heb ik dus helaas moeten weggooien.
De basilicum komt ook rustig omhoog en wat zijn het al een sterke plantjes
De paprika’s beginnen ook steeds groter te worden! Hallo snack paprika’s! Deze worden prachtig oranje van kleur, ik ben zo benieuwd..

Dit is nu ook deels ons landje!

Mijn vader heeft al jaren dit landje in bezit (overgenomen van mijn moeders vader), maar door zijn Parkinson gaat het wel allemaal wat stroever momenteel. Toch is dit bouwlandje zijn enigste hobby. Daarom wil ik mijn vader ook gaan helpen, het moet wat gemakkelijker gaan worden. Zoals je kan zien heeft die de helft van het land met gras laten begroeien. Hier gaan we dan ook onze moestuinbakken op neerzetten. En daar tussen komt dan zo’n toffe boog van kippengaas, hier kunnen de gewassen dan ook weer tegenop klimmen.

Ooit op een dag wil ik nog een nieuw en hoger hek gaan neerzetten en het mag gewoon allemaal wat efficiënter. Naast het schuurtje zou ik in de toekomst nog een kippenhok willen maken. Misschien ook meer moestuinbakken wanneer dit goed werkt? En een lekkere zithoek is ook niet verkeerd om even lekker een boek te lezen in het zonnetje (in alle rust). En ik bedoel, we zitten midden in de polder.. dus hoe lekker is dat?

Natuurlijk ben ik al super blij als die twee bakken er staan, maar ik ga ook andere groentes op het land zelf zetten. Denk bijvoorbeeld aan: radijs, wortelen, knoflook, uien, rabarber en er komen vast nog wel extra dingen bij. Mijn vader heeft altijd prei, courgettes, aardappelen, aardbeien, bramen, boerenkool. Dus op deze manier hebben we van alles wat, ideaal dus! In de moestuinbakken komen weer andere groentes. Dat ga ik jullie in het volgende artikel laten zien. Ook ga ik de Makkelijkemoestuin app gebruiken, op deze manier kan ik alles netjes bijhouden. Dit is ideaal wanneer je met bakken gaat werken!

De snack paprika begint al steeds groter te worden!
De rode peper krijgt zelfs al twee extra bladeren erbij!

Prachtige basilicum & meer kruiden

Zoals je kan zien krijgt de basilicum ook al nieuwe blaadjes erbij! Dit ziet er ook echt zo leuk uit.. dit proces duurt wel eventjes want bij 9-10 weken kan je pas de basilicum oogsten. Maar dan heb je voorlopig ook meer dan genoeg! En je kan ze makkelijker stekken en weer opnieuw in de volle grond zetten. Op deze manier heb je oneindig veel basilicum! De combinatie van basilicum, mozzarella en tomaat is echt zalig! Dit kan ik ook goed als snack eten, te lekker gewoon. Of op een verjaardag, maar die moeten we tegenwoordig maar eventjes overslaan.

Ook wil ik nog meer kruiden gaan zetten zoals: Oregano, tijm, dragon en dille. Daarnaast ook nog kruiden waar je thee van kan maken. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Op dit moment maak ik foto’s met mijn Olympus Pen-7, ik was even vergeten hoe mooie foto’s die maakt. Ik had hier toen een hele dure lens van gekocht (rond de 200 euro). En daarna is die in mijn kast terechtgekomen. Echt mega zonde, dus ik wil deze camera weer gaan gebruiken voor onze moestuin. Op deze manier kan ik prachtige close up foto’s maken en ik kan makkelijk de belichting instellen.

Hieronder is mijn snack paprika plantje te zien, prachtig hoe die andere bladeren al zijn gegroeid. Iedere dag zie je wel weer iets veranderen. Nu moet je wel oppassen met zaailingen achter het raam zetten. De bladeren worden namelijk net rubber en lijken soort verbrand. Ik heb alle zaailingen nu in een kweekkas gezet op mijn kamer. Ze staan nu 1,5 meter van mijn raam af waardoor ze wel warmte voelen en zon krijgen.

Hieronder zie je de gele komkommer staan. Hier heb ik er drie van en deze heb ik iets te vroeg voorgezaaid. Deze moet je namelijk half april/mei onder glas voorzaaien of half mei buiten in regels zaaien. Maar goed, ze staan er nu dus ik ga kijken hoelang ik ze goed kan houden. Hopelijk zit het weer ook een beetje mee. Ik zie dat het dit weekend al over de 20 graden gaat worden, perfect om onze bakken neer te gaan zetten.

Nu hopen dat de wind nog iets minder koud wordt. Verder staan alle groente zaden aan mijn zijde op dit moment. Ik ga weer snel verder in mijn boek van Floor Korte en van Jelle De Makkelijke Moestuin. Hier leer ik echt enorm veel van. En deze informatie kan ik weer met jullie delen! Heb je al een moestuin en wil je gewoon alles wat efficiënter bij gaan houden? Scoor dan de journal van Floor Korte. In dit journal kan je namelijk van alles bijhouden en hierdoor heb je weer meer informatie voor het jaar daarna. Soms maken wij moestuinierders fouten en die hebben wij dan ook genoteerd in het journal. Op deze manier kunnen we alleen maar vooruit gaan!

Ben jij geïnteresseerd in meer foto’s en verhalen? Volg mij dan op instagram @opdegroenetour. Ondertussen heb ik al de 300 volgers gehaald, super tof! Ik hoop dat ik nog veel meer mensen mag inspireren met dit soort verhalen en groene ideeën!

Share:

8 Reacties

 1. Natascha - Beautyopinie
  1 april 2020 / 08:42

  Wat leuk om te lezen! Ik had naar aanleiding van jouw eerdere blogposts bedacht dat ik hier ook iets mee wil. Een leuke kleine kast in de tuin ofzo. Alleen durf ik daar nu niet echt voor naar de intratuin…. Want echt nodig is het natuurlijk ook niet. Misschien later 🙂

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   14 april 2020 / 17:09

   Ja dat begrijp ik Natascha, ik was er vorige week en het is er goed te doen hoor.. er word overal netjes opgelet en je hebt ruimte genoeg 🙂

 2. 1 april 2020 / 20:39

  Wat een leuke plannen en wat ben je heerlijk bezig in je tuin. De aardbeitjes staan inmiddels ook al in onze tuin. Ik ben zelf niet super dol op tuinieren, maar omdat er niet heel veel te doen is momenteel was ik het toch maar gaan doen en het gaf me achteraf best een voldaan gevoel. Helaas zat op een gegeven moment de groene kliko vol en balen dat ze uitgerekend nu nog maar om de 2 weken langskomen om ‘em te legen.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   14 april 2020 / 17:07

   Ja, het geeft echt enorm veel rust.. heerlijk! ah aardbeien staan ook bij ons op het land. Het geeft ook een heel voldaan gevoel ahaha kijk goed bezig 🙂

 3. 2 april 2020 / 11:53

  Wat fijn zo je eigen groentjes hebben in een moestuintje. Moest ik een grote tuin hebben zou ik deze ook doen. Wat zijn ze al super mooi geroeid.👍

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   14 april 2020 / 17:08

   Dankjewel Heidi, ja heerlijk toch.. zo kan je een ideaal pluk tuintje creeëren.

 4. 6 april 2020 / 13:06

  Wat leuk! Wij hebben ook wat nieuwe groenten in de tuin gepland, waaronder broccoli, spinazie en verschillende soorten sla.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   14 april 2020 / 17:08

   Oh sla daar kan ik ook zo van genieten! En spinazie hebben wij als enigste ook niet staan.. wel ideaal want dat kan je al snel oogsten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.