Opdegroenetour #4 – dit kun je in mei in de tuin doen

Hallo mede moestuinierders, het is alweer mei! En dat betekent dat de tuin steeds groener wordt, de vogels zichzelf steeds meer laten horen en dat er er al verschillende dingen geoogst kunnen worden. Benieuwd wat je allemaal in deze maand kan gaan doen? Scrol dan zeker even door dit artikel heen. Gisteren ben ik ook weer goed bezig geweest in de tuin, we hebben onze eerste paprika en peperplantjes in de volle grond gezet. Dat betekent dus dat we nu echt iedere dag water moeten gaan geven. Over deze plantjes heen hebben we buizen gezet met een net eroverheen. Zo kunnen de konijnen er niet bij, hoop ik..

Verder heb ik ook drie tipi’s gemaakt waar verschillende plantjes omhoog kunnen gaan groeien. Nu hopen dat dit idee werkt haha. Verder heb ik nog een bedje gemaakt waar ik mais in heb gezaaid, hopelijk gaan die ook groeien! Thuis heb ik er sowieso twee staan die ik over een week in de tuin ga zetten, dan zijn ze wel groot genoeg en dan weet ik dat die het sowieso gaan doen. Zo heb ik eigenlijk van alles een backup voor het geval dat. Het is natuurlijk nog geen ijsheilige geweest, maar het ziet er niet naar uit dat het nog gaat vriezen.

De natuurlijk bloeit op //

Welke taken heb je allemaal deze maand?

Zodra de natuur weer opbloeit kan jij je laarzen gaan aantrekken. Het is tijd om je gaan ‘werken’ in je tuin. De bloembollen worden in de aarde gestopt en de vogels laten hun liederen horen. Gisteren zag ik al een aantal wormen in onze vierkantemeter bak dus dat is een goed teken! Verder kwam ik ook nog een mega grote kever tegen toen ik water aan het geven was, die popte even uit de grond. Verder kan je hieronder bekijken welke taken je deze maand kan gaan uitvoeren:

 • Let op slakken, deze kunnen namelijk al je jonge plantjes al opeten
 • Hard je plantjes deze maand af, op deze manier kunnen ze wennen aan de verschillende temperaturen op een dag
 • Let heel goed op luizen, die kunnen opeens op je tuinbonen verschijnen
 • Stop je bloembollen in de grond en strooi wat zaden van een bloem over de grond heen, wat is een tuin nou zonder bloemen?
 • Yes, er kunnen al wat plantjes in de volle aarde worden geplant!
 • Alle groente die je vorige maand hebt gezaaid kun je goed zien groeien, ze zijn nu ongeveer 3cm hoog, zaai voor de zekerheid nog een rijtje bij
 • Vanaf 15 mei kunnen werkelijk alle plantjes naar buiten, aftellen dus!
 • Zie je bloemen bij je aardbeien verschijnen? Dan is het tijd om ze af te dekken
 • Zorg dat je al het onkruid blijft weghalen, op deze manier kost het je iedere week maar een aantal minuten
 • Als je zaailingen nu rond de 3cm zijn kan je ze uitdunnen
 • Geef zaailingen die net buiten staan wat meer water, ze moeten namelijk flink wennen aan hun nieuwe omgeving, bij ons staan er nog wat plantjes in de ‘kas’ van plastic. Zeker de tomaten mogen van mij nog niet naar het bouwlandje. Ook al staan er nu al een aantal rode pepers en paprika’s op het land, ik wil ze er nog niet allemaal neerzetten.

Thuis alvast wat dingen verzamelen //

Ben je een echte koffiedrinker? Ga dan maar alvast koffiedik verzamelen! Waarom? Koffiedik helpt namelijk om de slakken op afstand te houden. Ze zijn namelijk niet zo dol op cafeïne als wij. Plus het is ook nog eens goed voor je planten. Heb je een compostbak? Gooi hier dan ook gerust je koffiedik doorheen. Sommige planten worden hier namelijk enorm blij van. Dit zijn voornamelijk planten die het goed doen op een licht zure grond en laat koffiedik nou net ‘licht’ zurig zijn. Denk bijvoorbeeld aan wortelen, tomaten, meloenen en pompoenen. Maar niet alleen planten worden happy van koffiedik, maar ook bepaalde bloemen zoals rododendrons en hortensia’s.

Heb je soms last van katten in je tuin en die vreselijke poep die ze achterlaten? Nou, dan helpt koffiedik ook! Want op deze manier gebruiken katten je moestuin niet meer als kattenbak. Katten hebben namelijk een hekel aan de geur van koffie en het gevoel tussen hun schattige pootjes. Vroeger was koffiedik verzamelen wel wat makkelijker, want tegenwoordig zit alles in pads. Maar goed, dan hebben we er weer een extra klusje bij.

Maak je moestuin af //

Wij hebben een poortje geïnstalleerd (mijn tante en oom) en nu is de tuin gelijk een stuk meer af. Ook hebben we een bak naast de sloot gezet die we kunnen vullen met water, hierdoor kan de oude generatie er een stuk makkelijker bij. In de toekomst willen we nog een pomp gaan aanschaffen waardoor we gewoon met een slang water kunnen sproeien. Dit kost namelijk wel heel veel energie ”eventjes water geven” zit er nu niet in. Je krijgt hier gewoon spierballen van om iedere keer water uit de sloot te pakken. Maar goed, zorg dus dat je hek zo’n 1 meter hoog is, want dan kunnen de konijnen er niet meer overheen springen. Maak de gaten onder het gaas dicht zodat ze er niet onderdoor kunnen kruipen.

Probeer de grond ook alvast zo klein mogelijk te maken, bij ons is de grond echt te droog. En dat kost echt zoveel energie.. het heeft 6 weken niet geregend en de regen van afgelopen week was helaas niet voldoende. Ik ben mezelf dus echt rot aan het harken zodat ik er iets in kan gaan zaaien. Plus we hebben ook nog eens geen makkelijke grond want het is deels klei en turf. Gelukkig hebben we wel twee moestuinbakken die een heerlijke zachte grond heeft. Hier doen de meeste planten het ook gewoon goed in.

Even een kleine update //

Zoals je hieronder kan zien groeit en bloeit alles al goed. De radijsjes komen op, de bladeren van de rabarber slaan hun vleugels uit en we hebben zelfs al onze eerste radijsjes geoogst. Ook onze buurman heeft prachtige kippen, hanen, fazanten en nu ook een konijn. Dus ik kan mijn plezier niet op met foto’s maken. Er is altijd wel iets te zien op het bouwland, dat maakt het ook juist zo leuk! De hommels laten zichzelf al steeds meer zien en de eerste bloemen klappen hun bladeren uit. Zelfs de knoflook groeit al onwijs goed! Nog eventjes en hij gaat meerdere teentjes creëren.

Zaaien, planten oogsten //

Groente zaaien in de volle grond: boerenkool – bosuien – broccoli – paksoi – palmkool – pastinaak – pluksla – postelein – radijs – snijbiet – sperzieboontjes – spinazie -witlof – wortels

Bloemen zaaien: korenbloem – venkel – viooltjes – oost-indische kers – zonnebloem – madeliefjes – allium giganteum – kamille – goudsbloem – komkommerkruid

Groente planten: kropsla – krulsla – peultjes – prei – ijsbergsla – bindsla – doperwt – kapucijners

Kruiden planten: peterselie – salie – tijm – rozemarijn – dille – munt – citroenmelisse – bieslook – basilicum

Maar er zijn ook nog wat groentes die je binnen kunt gaan zaaien, neem bijvoorbeeld dit hele rijtje: andijvie – komkommers – augurk – kropsla- krulsla- mais – bindsla – kapucijners – venkel – tomaat – ijsbergsla – doperwt – cucameloen – courgette – pompoen – sperziebonen

Buiten planten na 15 mei (eerst afharden voor je ze in de volle grond zet)! afharden is zeker in Nederland een heel belangrijk proces, zo is het overdag 20 graden en dan is het opeens 2 boven 0. Als je dit niet goed doet dan is al het werk voor niks geweest en hangt ‘of ligt’ je plantje er dood bij.

 • andijvie
 • paprika
 • pompoen
 • sperziebonen
 • tomaat
 • venkel
 • mais
 • komkommer
 • courgette
 • augurk

Er zijn ook al groenten die je kan oogsten: raapstelen – radijs – rucola – snijbiet – spinazie – worteltjes – pluksla- krulsla- kropsla – ijsbergsla – bindsla en bietjes

Begin met je eigen composthoop //

Begin alvast aan je eigen composthoop. Dit kun je later weer gebruiken om je eigen (moes)tuin te bemesten. Zorg dat je alleen deze dingen op je composthoop gooit: eierschalen, kleine takjes, bladeren, koffiedik, snoeiafval, theezakjes, kippen of konijnen uitwerpselen, groente-fruitresten, oogstresten, plantresten. Zorg dat je de composthoop eens in de zoveel tijd door elkaar husselt. Succes allemaal! Heb je vragen? Stel ze dan hieronder of stuur een mail naar rachelkromdijk@gmail.com

Share:

11 Reacties

 1. 6 mei 2020 / 14:23

  Wat een informatie! En wat ben jij goed bezig zeg. Echt een mooie en professionele moestuin. Prachtige foto’s ook!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   8 mei 2020 / 21:29

   Dankjewel Justine, het kost veel liefde en aandacht.. maar wanneer straks alles gaat groeien en bloeien is het zo leuk!

 2. 9 mei 2020 / 10:19

  Wat een prachtige foto’s! Ik wil ook graag beginnen met een moestuin. 🙂

 3. 9 mei 2020 / 10:43

  Prachtige foto’s! Ik geniet het meest van deze periode en op vrije momenten ben ik steeds met de camera in de hand te vinden om de bloesems, bloemen, knoppen en wat ik maar vind te fotograferen. Hoe fijn is het niet om dit alles zelf te doen in eigen tuin.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   10 mei 2020 / 14:34

   Thanks Evelyne, ik ben er ook echt trots op! Heel tof om weer zulke foto’s te maken. Heerlijk.. geniet ervan!

 4. 9 mei 2020 / 11:07

  Wat een leuke en interessante blog! Ik zou graag een moestuin hebben (heb helaas geen tuin) ooit, dus ik bewaar de informatie.

 5. 9 mei 2020 / 11:33

  Leuk artikeltje, wat ben jij al goed bezig in je moestuin zeg! Wij hebben zelf enkel wat kruiden geplant: munt, bieslook, peterselie,… en ook al wat bloemetjes zodat de voortuin een stuk kleurrijker wordt!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   10 mei 2020 / 14:34

   Bedankt Laura, ik ben er ook zo blij mee.. echt een leuke hobby en nu zie je voor het eerst alles groeien. Ja, er gaan plantjes dood die je overzet.. maar de rest blijft het gelukkig goed doen! Ah dat is ook al heerlijk.. ik heb vorige week ook nog een aantal bloemen gezaaid.

 6. 11 mei 2020 / 20:49

  Handige tips. En wat een mooie foto’s! Ik wil elk jaar weer een composthoop gaan maken, maar misschien nu dus een beginnen? Hier staan zoveel mooie bloemen in bloei! En we hebben al mini rode besjes (die dus nog groen zijn ;-)) en frambozen 😀

 7. 14 mei 2020 / 19:29

  goed bezig in je tuin

  ik noem het Goois natuur reservaat mijn tuintje
  en wandelde daar vandaag een goede 19 km in , heerlijk was het
  ook in de trein ging het goed met een mondkapje voor 🙂

  fijne avond groet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.