Gaan wij voor een hondje?

Hier droom ik echt al jaren van en nu het dichtbij komt begin ik te twijfelen. Is dat normaal? Vroeger hadden wij nooit een hond, dit kwam omdat mijn zus allergisch was ‘is’. Ik begon dus een aantal maanden geleden met een aquarium, had ik mezelf hier maar eerst iets meer over ingelezen. Het aquarium moest namelijk ingedraaid worden, dit had ik niet gedaan. Toen ging opeens bijna iedere vis dood, top begin! Uiteindelijk draait die goed en de vissen hebben het enorm naar hun zin. Toch mis ik nog iets, een hond die je kwispelend op je af komt rennen. Waar ik heerlijk ’s avonds mee kan knuffelen en die ervoor zorgt dat ik van de bank af kom om nog even een rondje te lopen.

Een hond heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Door dit artikelen te delen kan ik misschien aankloppen bij een aantal lezers/volgers van mij. Ik hoop dus dat jullie mij gaan helpen waardoor de keuze wat makkelijker wordt. Waar keken we eerst naar? Eerst naar een Australian Shepherd, toen een Shiba Inu en nu zijn we uitgekomen op een Maltipoo. Ook hebben we gekeken naar adoptie, dit vond ik zelf ook onwijs goed om te doen. Helaas moeten we ons toekomstige hondje 2-3 dagen bij mijn zus brengen die allergisch is. Dat kan niet met een adoptie hond, want alleen een Doodle en Maltipoo ‘en nog enkele andere honden’ kan je tegen als je allergisch bent.

Het type ras

Is dit dan echt het type hondje voor ons? Een kleiner hondje is sowieso makkelijker. Het hondje gaat net wat makkelijker met je mee. Denk bijvoorbeeld aan: fietsen, verjaardagen, boodschappen doen, lopen etc. Ik vind een golden retriever ook echt fantastisch, maar die vind ik gewoon echt te groot. Plus hier kan en wil mijn zus/moeder ook echt niet op gaan passen, hoe leuk en lief ze ook zijn. Een Australian Shepherd en Shiba Inu hebben echt enorm veel training en beweging nodig. Daarom hebben wij ook niet voor dit ras gekozen. Een adoptie pup had ik fantastisch gevonden, maar dan kan mijn zus niet oppassen i.v.m. haar allergie. En ik wil onze hond niet 2-3 dagen alleen laten, dat kan gewoon niet.

Je moet er altijd zijn

Als het aan de echte hondenliefhebbers ligt, moet je er 24/7 voor je hond zijn. Dat begrijp ik helemaal, het is alleen niet realistisch. En een opvang zit bij ons niet echt in de buurt dus dat is geen optie. Mijn zus of andere familieleden zouden dan even de hond tussendoor moeten uitlaten Dit verdeelt over ongeveer twee tot drie dagen. Voor de rest zijn we echte huismussen dus we zijn er eigenlijk altijd. Gaan we ergens heen dan gaat de hond altijd mee, zo simpel is het ”behalve als we uiteten gaan”.

Accessoires en toebehoren

Vooral de aanschaf is erg duur, heb je een mannetje dan moet die gecastreerd worden en als het een vrouwtje is worden ze na een tijdje loops. Dus die moet dan ook geopereerd worden. Dit is al snel €300-400, dan moet je het volgende nog aanschaffen: hondenmand, drink of eetbakken, speeltjes, riem, halsband, voer, snacks overige accessoires. Met alles bij elkaar zit je het eerste jaar op ongeveer €1200 euro ”dit staat op Google, maar dit kan dus ook lager of hoger zijn”. Wat was jij kwijt qua aanschaf? Laat dat even hieronder achter.

Verzekeren of niet?

Sommige mensen sluiten een verzekering af, hier zou ik zelf niet 100% achterstaan. Je kan ook bijvoorbeeld iedere maand 50 euro opzij zetten. Wanneer je dan naar de dierenarts moet heb je altijd wat geld apart staan.

Zelf ben ik er nog niet helemaal uit, we moeten een knoop doorhakken en mijn hart gaat nog steeds uit naar een adoptiehond. Het probleem is gewoon dat mijn zus allergisch is en die kan als enigste op onze hond passen. Daar kan die namelijk de hele dag in de tuin rondrennen, dat zou natuurlijk wel echt super zijn.

”Heb jij een hond? Kan jij de voordelen en nadelen benoemen? Misschien kan jij ons dat laatste positieve zetje geven”

Share:

41 Reacties

 1. 12 mei 2020 / 18:05

  Ik vond je titel “een hond aanschaffen” een beetje ongelukkig gekozen haha.

  Ik heb zelf een kat en ben opgegroeid tussen honden. Belangrijkste is dat je een dier voor jaren hebt, dat hij wellicht in meerdere levensfases met je meegaat en dat je je moet proberen bedenken of hij daar ook zal inpassen. En verder: + 1000 aan irritatielevel, + 2000 aan liefde.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   13 mei 2020 / 21:18

   Ik heb de titel ook al 100x aangepast haha.. niks leek gepast. Maar daar heb je ook zeker gelijk in Kelly, daar twijfel ik op dit moment ook zo. We kunnen nu onze droom laten uitkomen, maar daar komen 100 consequenties bij. Aan liefde hoeven wij niet te twijfelen, als wij ergens een hond zien dan trekken we die gelijk naar ons toe en kussen die plat. Enige waar we over twijfelen zijn de kosten die erbij komen kijken en of we het gecombineerd krijgen met onze banen.

 2. 12 mei 2020 / 20:05

  Wij zouden ook graag een hond nemen/adopteren. Helaas is dat momenteel geen optie voor ons: teveel aan het werk.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   13 mei 2020 / 21:18

   Jammer dat je tegenwoordig beiden verplicht bent om te werken he, haha als we in de vroegere tijd hadden geleefd dan waren we elke dag bezig met ons huishouden, de was en de kinderen 😉

 3. 12 mei 2020 / 22:36

  Ik ben ook een hondenliefhebber, maar momenteel heb ik het al druk genoeg met een peuter in huis. Ik zou er niet genoeg tijd voor hebben. Als ik een hond neem, dan wil ik hem ook genoeg aandacht kunnen geven. Ik zou het trouwens niet zien zitten om ergens heen te gaan met een peuter én een hond. Het is nu al zo’n gedoe (lees: ik ben twee en ik zeg nee, haha). Op dit moment dus geen hond voor mij, maar zeg nooit nooit. Als ik er ooit de tijd voor heb, dan zou ik zeker overwegen. Liefst ook een kleiner hondje dan.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 mei 2020 / 18:00

   Daar heb je ook gelijk in hoor Vanessa, je moet wel genoeg tijd hebben om je hondje alle liefde en aandacht te geven. Als je dan ook een peuter of baby heb word dat alweer een stuk lastiger. Sommige mensen zeggen je kan beter een pup nemen voor je kids krijgt en de andere zeggen juist beter erna, ik weet ook niet wat beter is!

 4. 13 mei 2020 / 09:09

  Mijn man wil ook graag een hondje in huis nemen, maar ik niet. Een hond vraagt tijd en veel aandacht en dat vind ik al moeilijk. Daarnaast ga ik echt heel graag op reis en dan moeten we al reizen uitstippelen waar het hondje mee zou kunnen of hem steeds achterlaten en dat is niet het leven dat ik wil geven voor een hondje (= mijn persoonlijke mening die over mezelf gaat, no judge tegen anderen die wel zoiets doen, iedere situatie is anders)

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   13 mei 2020 / 21:19

   Dat is ook zeker, een hond vergt veel aandacht. Ja wij reizen ook graag, maar hebben sinds twee jaar geleden wel een camping gevonden waar honden zijn toegestaan ”toevallig kwamen wij op deze camping terecht”. En deze camping heeft alles waar we naar op zoek waren. Als wij voor een hondje gaan, dan gaat die overal mee naar toe!

 5. 13 mei 2020 / 09:28

  Lastig dit soort dingen. Bij twijfel zeg ik zelf altijd niet doen 😊. Het is een behoorlijke verantwoordelijkheid en voor heel veel jaar. Omdat je afhankelijk bent van je zus i.v.m. de oppas zul je je hierop moeten aanpassen. Dus kan je niet voor de hond gaan die je misschien diep in je hart zou willen nemen. Wij hebben zelf geen hond, maar wel een groot aquarium en een hamster (mijn dochter wilde zo graag een huisdier dat ze kon knuffelen). Die zijn makkelijk in de verzorging en ook qua opvang is daar wel iets voor te organiseren. Het voeren van de vissen gaat automatisch en het hok van de hamster gaat in de zomer naar mijn moeder. Ik zou graag een kat willen, maar ik zie het niet zitten qua opvang met name in de vakantie. We hebben een hele tijd terug een kat gehad en in de vakantie bij een pension gebracht (op aanraden van de dierenarts) maar het beestje kwam er doodziek uit en stierf een paar dagen later. Dat wil ik niet nog een keer meemaken.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 mei 2020 / 18:35

   Bedankt voor je reactie Debbie! en dat is ook zo hoor.. alleen een hondje zou je ook een keer alleen thuis moeten kunnen laten, dat die ondertussen uitgelaten wordt. Dat zou ook geen probleem moeten zijn. Vroeger heb ik altijd een hamster gehad en momenteel hebben we een aquarium, het is mooi.. maar ik kan het niet aaien en liefde geven. Een konijn wil ik niet binnen hebben en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een kat vind ik leuk maar niet om zelf te hebben, die doen toch meer hun eigen ding en ik ben bang voor als ze blazen brrr. Dus al jaren droom ik van een eigen hondje.. voorlopig zou ik altijd moeten werken dus dat zou betekenen dat ik nooit een hondje kan nemen, ik word alleen al verdrietig van die gedachte.

 6. 13 mei 2020 / 11:47

  Wij hebben een kat. Ik ben opgegroeid met katten en een echt kattenmens, mijn vriend is juist een hondenmens. Hij wil ook nog heel graag een hond. Ik haalde mijn vriend over eerst een kat te nemen. Die kan namelijk makkelijk een hele dag alleen thuis zitten. Een hond heeft meer aandacht nodig en moet je natuurlijk drie keer per dag uitlaten. Daar hadden we geen tijd voor. Wel spraken we af dat we een hond nemen als we over een paar jaar groter gaan wonen, maar alleen als we er echt tijd voor hebben. Ik zou geen leven kunnen voorstellen zonder een huisdier, maar het is wel een hele verantwoordelijkheid. Je hebt zo’n dier zijn/haar hele leven en kunt niet zomaar meer weekendjes weg of plots op vakantie gaan. Dat vind ik soms wel een nadeel. Spijt van mijn kattenadoptie heb ik niet, simpelweg omdat ik geen leven zonder kat kan voorstellen, haha.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   13 mei 2020 / 21:21

   Dat is het handige met een kat, maar die zijn vaak zo eigenwijs en bepalen zelf wat ze willen. Een hond wil bijna altijd wel geaaid worden en zijn veel speelser heb ik het idee. Ook ben ik bang dat een kat je meubels sneller kapot maakt dan een ”kleinere hond”. Maar daar kan ik me in vergissen! Nee snap ik, heb zelf mijn hele leven ook hamsters gehad en was daar ook echt gek op. Nee, daar heb je zeker gelijk in. Je moet wel altijd een plan b hebben..

 7. 13 mei 2020 / 12:29

  Wij hebben natuurlijk Sketch, en we zijn allebei helemaal gek met haar, nooit een seconde spijt gehad en ik ga eigenlijk elke dag alleen maar meer van haar houden. Maar inderdaad; je moet de verantwoordelijkheid en de tijd die je met je diertje bezig bent zeker niet onderschatten en het alleen doen als jullie er allebei voor de volle 100% achter staan. Ik werk zelf parttime waarvan 1 dag in het weekend en dan is Andre thuis. Sketch is dus 1,5 dag alleen en dat gaat prima. Het is inderdaad nogal makkelijk om te zeggen dat je er 24/7 voor je diertje(s) moet zijn, maar dat is natuurlijk bijna niet haalbaar. We zullen toch ook moeten werken? Aan de andere kant; als je echt allebei fulltime werkt, vind ik persoonlijk dat je er ook niet aan moet beginnen. Wij hebben heel bewust gekozen voor een klein hondje en we nemen haar heel vaak mee. Niet alleen omdat ze dan niet alleen is, maar gewoon omdat ze echt bij ons kleine gezinnetje hoort. Als wij uit gaan, mag ze gewoon mee, we vinden dat leuk, fijn en gezellig. Sketch is een pomeriaan en die staan er natuurlijk om bekend dat ze niet ‘goedkoop’ zijn in aanschaf. Wij hebben trouwens wel een hondenverzekering afgesloten. Dat vind ik zelf wel zo fijn, alhoewel ik nu ook wel ervaren heb dat veel dingen niet vergoed worden (sterilisatie, weekend consult, wormen kuurtje, antibiotica etc.) Maar nogmaals; het is een enorme verrijking, ECHT! We hadden natuurlijk enorm uitgekeken naar haar komst, maar dat het zo leuk zou zijn hadden wij ons allebei niet voor kunnen stellen. Denk er maar goed over na, praat er samen over, jullie maken vast en zeker de juiste beslissing.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 mei 2020 / 18:41

   Ja Sketch is ook zo leuk.. dat geloof ik ook echt, ik zag vanmiddag op je Instagram ook nog een leuk filmpje voorbij komen. Ja dat is wel super lekker, ik ga parttime werken en ook op een zaterdag en dan is Marc eigenlijk ook altijd thuis. 24/7 is ook niet haalbaar, al zeggen wel veel mensen dat die niet hoeven te werken, wat natuurlijk heerlijk is.. maar voor veel mensen niet haalbaar. Verder komt het aan liefde niet te kort dat weet ik 100% alleen het alleen laten vind ik moeilijk. We kunnen eventueel ook een buiten bench maken zodat die veel meer vrijheid heeft en lekker in de tuin kan spelen als het lekker weer is. Inderdaad, de centjes moeten ook gewoon binnen blijven komen. Nee, wij werken ook niet fulltime en Marc begint veel eerder met werken en ik bij mijn nieuwe job om 9:30 dus dat is wel lekker! Marc is altijd weer rond een uurtje of 3-4 thuis. Ja, communicatie hierin is ook heel erg belangrijk.. ik ga je op de hoogte houden, komt goed!

 8. 13 mei 2020 / 16:37

  Wij twijfelen ook al jaren, eigenlijk zouden we wel een hondje willen maar in combinatie met de druk in ons pleeggezin zie ik het niet zitten om een hond uit een asiel te heropvoeden. Een puppy is ook waanzinnig veel werk én hoe doen we dat dan in vakanties? En en en… We komen er niet uit en dus komt het er (voorlopig) nog niet van… We lenen wel graag de hondjes van vrienden van ons, dat gaat altijd erg goed 😀

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   13 mei 2020 / 21:22

   haha ja dat is ook erg leuk! Ja, er komt enorm veel bij kijken. Als we ervoor gaan dan is het ook voor de volle 200%! Maar dan moeten we nog wel even het een en ander afwegen, thanks voor je reactie, nog een fijne week verder 🙂

 9. 14 mei 2020 / 09:41

  Sterilisatie/castratie is natuurlijk niet per se nodig.

  Je weet natuurlijk wel hoe dol ik ben op honden, maar je moet het echt alleen doen als je bereid bent er helemaal voor te gaan. De meeste honden kunnen prima wennen aan een paar uur per dag alleen zijn. Sproet is een kruising van twee rassen die toch wel actieve werkhonden zijn, maar die is in huis heel rustig. Sowieso heeft een hond – en zeker een pup – ook veel rust nodig. Maar er gaat ook zeker heel veel tijd in zitten. Ik vind het alleen maar leuk om met mijn hond bezig te zijn, dus dat scheelt 😉

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 mei 2020 / 18:48

   Ja, ik zou dit artikel niet online zetten als we er niet enorm goed over gepraat zouden hebben. Het is alleen dat laatste zetje zodat het werkelijkheid wordt. En er moeten inderdaad mensen zijn die even ons hondje tussendoor willen uitlaten, als dat 100% zeker is dan kunnen we er gewoon voor gaan! Ja, ze slapen wel veel op een dag dat scheelt al een hoop. En een pup kan je ook het beste nemen als je vakantie hebt.. dan heb je er alle tijd voor!

 10. 14 mei 2020 / 10:25

  Het lijkt me inderdaad echt niet niks om allemaal over na te denken. Er komt best wat bij kijken! Succes met jullie keuzes! Maar geniet indien ook van de voorpret 🙂

 11. 14 mei 2020 / 13:24

  Zelf heb ik geen hond, maar mijn ouders wel. We hebben haar in 2009 gekregen, dus inmiddels is het alweer een hele tijd geleden. Ze kostte rond de 1000 euro (we hebben een Nova Scotia Duck Tolling Retriever), maar dan heb je inderdaad nog van alles nodig zoals voer, een mand – en we hebben haar laten castreren. We hebben het geluk gehad dat ze nooit super veel klachten heeft gekregen, want operaties etc. zijn natuurlijk ontzettend duur (een paar honderd euro per operatie geloof ik). Mijn ouders gaan elk jaar op vakantie (soms meerdere keren), en omdat familie niet in de buurt woont zijn mijn ouders ook een paar honderd euro kwijt puur om de hond naar de kennel te brengen. We zouden haar niet meer willen missen, maar mocht je vaker per jaar op vakantie gaan dan is het wel een grote verantwoordelijkheid – zelfs een weekendje weg wordt al lastiger (tenzij je de hond mee wil/kan nemen). Mijn ouders zullen na deze ook geen hond meer nemen. Toch denk ik dat ik later zelf ook een hond zou willen 🙂 Het is natuurlijk wel ontzettend gezellig in huis!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   15 mei 2020 / 10:15

   haha, ja iets beter toch? fijne week nog verder 🙂

 12. 14 mei 2020 / 20:12

  Hey wijffie, ik zeg ook altijd bij twijfel niet doen, maar ik gun jullie ook zo het plezier en het geluk dat je hebt met een hond. Wel zou ik echt voor een hond gaan die je zelf wil. Ik heb ook een Siberische kat genomen omdat ik een allergie heb normaal gesproken voor katten. Maar ik weet niet of, wanner ik een ras zou moeten kiezen vanwege de allergie van een ander, dat ras dan ook dan echt dicht bij mijn hart zou liggen. Als dat wel het geval is: doen. Maar volgens mij wijk je best wel af van wat je eigenlijk in je hoofd had? Ik heb ook een lief hondje gehad. Die was alleen veel te vaak alleen thuis veel alleen thuis omdat we allebei werkten. Ik kocht mijn hond op mijn 19e, wist ik veel dat ik 6 jaar later fulltime zou werken…ja, niet slim nee…En oh ja, ik gaf mijn hond bij de dierenarts ook jaarlijks een vaccinatie. Dus tel daar ook maar een honderdje per jaar bij op. En ik had mijn hond (en nu mijn kat) verzekerd. Voor onverwachte kosten en omdat ik de rekening van de ‘eindreis’ niet thuis wil ontvangen. Dat kan ik gewoon niet aan. Sterkte met beslissen Rachèl. Je kunt me altijd DM’en op Insta als je nog wat wil vragen. Liefs!

  ps: en inderdaad, mijn hondje gaf me veel meer liefde dan mijn kat. Maar mijn hond gaf me meer zorgen met oppas regelen en vakanties/weekendjes weg gaan en dingen regelen.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 mei 2020 / 18:50

   Thanks lieverd, dat is ook zo.. nou ik vind een maltipoo echt super cute, maar er kan enorm verschil tussen het uiterlijk zitten. Een golden retriever heeft altijd een leuk koppie bijvoorbeeld, maar die kunnen we gewoon echt niet nemen omdat die te groot zijn. Verder vinden we een kleinere hond ook praktischer, ene kant zou ik ook willen adopteren, maar dat is momenteel ook weer lastig met het Corona, maar mocht deze optie niet doorgaan.. dan gaan ik en Marc echt kijken naar een adoptie hond uit Griekenland, dat vind ik ook wel echt prachtig om te doen!

 13. 14 mei 2020 / 21:34

  Wij hebben inmiddels bijna 9 jaar een hond en het is echt zo erg fijn! Altijd iemand thuis, iemand waarbij je je verhaal kwijt kan en mee kan knuffelen en ook een goede stimulans om meer naar buiten te gaan!

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 mei 2020 / 18:51

   Dat is sowieso ideaal Suzanne haha je hebt altijd iemand waar je tegenaan kan lullen, die je kan aaien en je krijgt je beweging inderdaad!

 14. Silke
  15 mei 2020 / 08:36

  Mijn ouders hebben een hondje, en die blijft overdag gewoon thuis en die vindt dat allemaal prima! Al komt mijn papa wel vaak door de dag langs om even te knuffelen, haha!

 15. 15 mei 2020 / 12:18

  Ik begrijp dat 24/7 klaarstaan voor je hond voor veel mensen niet realistisch is, maar onze honden zijn mazzelpikken, want bij ons is het wel het geval. We werken allebei thuis en kunnen daardoor lekker vaak per dag aan de wandel. Verder nemen we onze honden veel mee en als we een keertje ergens naartoe gaan waarbij ze niet mee kunnen en het duurt langer dan drie uurtjes, dan schakel ik mijn vader in of mijn zusje.

  Toch merkten wij dat als zij een keertje niet konden we meteen wel een ‘probleem’ hadden. Maar ik denk graag in oplossingen, dus die heb ik gevonden. We hebben aan meerdere mensen in de buurt eens aangeboden op hun hond te passen. Vinden we ten eerste super leuk om te doen en ten tweede is het nu ook veel makkelijker om eens te vragen of zij een dagje of avondje op onze honden willen passen. Of even uitlaten een keer. Is echt een aanrader om te doen!

  Verder gaan onze twee honden praktisch altijd mee op vakantie. Ik vind het heerlijk om uit te stippelen waar honden allemaal welkom zijn en dat is echt op meer plaatsen dan je denkt. Moet je natuurlijk wel het geluk hebben dat je een hond hebt die van autorijden houdt, maar die van ons zijn er gek op. 🙂

  Verder hoeven mannetjes niet per se gecastreerd te worden. Mijn beide mannen zijn nog helemaal intact en zolang er geen medische noodzaak is willen we dat zo houden. Ik vind het persoonlijk een beetje raar om zomaar een onderdeel van een gezonde hond af te ‘slopen’. Is er een loops teefje in de buurt dan merken we dat gauw genoeg en houden we onze honden bij ons. Meestal zijn baasjes van teefjes ook wel zo slim om hun dieren bij zich te houden en even te waarschuwen. 🙂

  Veel succes met de keuze. Bij twijfel zou ik er toch nog maar even goed over nadenken want honden zijn fantastisch maar kosten erg veel tijd. Dat moet je ervoor over hebben. Voor mij voelt het als een hobby, wat zeg ik passie, haha, dus voor mij voelt het niet als ‘veel werk’. Maar dat is het natuurlijk wel. 😉

  Ps. Mocht je wel tot aanschaf overgaan check dan het verkoopadres goed. Er zijn zoveel broodfokkers en ik droom ervan dat dat ooit nog eens een keertje stopt. Maar dat gebeurt alleen als mensen er niet meer bij kopen, vandaar mijn tip. 😉

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 mei 2020 / 19:10

   Broodfokkers zijn een drama inderdaad, dit nestje word bij iemand thuis geboren die heeft haar Maltezer laten dekken door een mooie donker bruine poedel. De maltezer is wit dus ik ben benieuwd wat hieruit zal komen. Verder laten we ons goed informeren en we hebben per WhatsApp goed contact. Mocht het niet goed verlopen dan gaan we in de toekomst toch kijken voor een adoptie hond, daar gaat wel mijn hart momenteel naar uit. Je kan zo’n hondje echt een prachtige 2e kans geven. Bedankt voor je lange en informatie volle reactie 🙂

   • 18 mei 2020 / 09:35

    Klinkt heel erg goed, die poedel en die Maltezer. Gaat volgens mij een ontzettend leuke mix worden. Mijn ervaring is dat het ras stiekem vaak helemaal niet zoveel uitmaakt, je wordt vanzelf verliefd op je hond. Bij onze eerste hond hebben we bewust voor een bepaald ras gekozen. Toen ik een tweede hond wilde wilde ik ook graag een ‘zielige hond’ een prachtige tweede kans geven. Zo zijn we aan ons Kooikerhondje gekomen. Had vooraf nooit aan een Kooikertje gedacht, maar je raakt er binnen no time verknocht aan. 🙂

 16. 15 mei 2020 / 13:58

  Wij hebben geen hond, maar ik snap al je overwegingen goed. Lijkt mij inderdaad lastig als je beide werkt, maar ook met vakanties en zo. Ik kan je dan helaas ook niet het zetje geven. Succes met het maken van een keuze!

 17. Natascha - Beautyopinie
  15 mei 2020 / 14:53

  Wauw, wat een goede reacties hierboven! Hoor dat je daar wat mee kunt Rachel. Wij hebben geen dieren want ik ben mega allergisch. Voor- en nadelen zijn er natuurlijk altijd. Ik heb maar een advies (wat voor mij altijd werkt) en volg je hart. Soms weegt dat zwaarder dan welk nadeel ook 😉

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 mei 2020 / 18:51

   Ja, ik had niet zoveel reacties verwacht.. maar hier kan ik wel wat mee.. haha! Thanks voor je reactie 🙂

 18. 15 mei 2020 / 22:09

  Ik kan er helemaal inkomen.
  Ik heb al jaren gezegd graag een hond te willen en dan wel van pup af en aan, inclusief het opvoeden. En voordat er kinderen komen. Inmiddels in onze hond 2 jaar, 1,5 jaar bij ons en een kleine op komst. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat lopen allemaal. Wel hebben we er voor gekozen om de hond 1x per week nu al met de uitlaatservice mee te laten gaan. Jeetje wat vindt ze dat leuk. Ook een totaal nieuwe ervaring voor mij en haar.
  De kosten zijn voor ons geen probleem. We werken allebei, ik parttime, de man fulltime met wisseldiensten. Dat was ook een overweging of het wel zou kunnen. Juist doordat we afwisselend thuis zijn, gaat het super. We hebben ook nog twee katten, deze zijn 7 en bijna 4. Qua dieren en vakanties zit het altijd goed. De katten gaan uit logeren naar mijn ouders en kunnen daar naar buiten, vanaf begin af aan. Dat is misschien geluk hebben en vertrouwen. Als de hond niet mee gaat met ons op vakantie, gaat ze uit logeren bij mijn schoonouders. Ze weet ook donders goed dat dat haar vakantiebaasjes zijn. We nemen haar zo veel mogelijk overal mee naar toe, gedaan vanaf pup om goed te socialiseren.
  We hebben een teefje en wel gekozen om haar te laten helpen. De loopsheid zagen we niet zitten. Wel moest ze 1x loops zijn geweest voordat ze geholpen kon worden. Dat was even een paar weken afzien, een aantal weken alleen maar aan de riem, blokje rond, broekje met maandverband in. Ze baalde als een stekker, want we deden niks leuk meer. De reden voor een teefje te gaan, was ook de hond van mijn schoonouders is een reu en tolereert geen andere reuen. Plus ik wilde ook graag een teefje i.c.m. het opvoeden / dominantie. Mijn man heeft meer ervaring met honden, vroeger bij zijn ouders zijn er altijd honden (katten en andere dieren) geweest.
  Ik heb diverse trainingen met haar gedaan tot het voortraject van behendigheid, dat is met hindernissen. Super leuk, maar je moet er door weer en wind wel voor willen gaan. Nu door de zwangerschap gestopt. Ik hoop het in september weer op te kunnen pakken. We vinden het allebei leuk om te doen.
  Verder kom ik meer buiten dan zonder hond. Anders zou ik alleen maar binnen zitten.
  De kosten hebben we er voor over en tegenwoordig goed ingecalculeerd in ons budget.
  We hebben geen aparte verzekering voor huisdieren. Meer niet dan wel vergoed met een verzekering. De katten en hond krijgen jaarlijks hun vaccinatie, 4 keer per jaar ontwormen etc. Wel zetten we een x bedrag per maand opzij voor onverwachte kosten. Nu had de kat laatst blaasontsteking. Dat tikt wel even aan, maar als je spaart dan komt het helemaal goed.
  Een bench konden wij lenen. Mijn schoonouders hadden een aantal maten bewaard van door de jaren heen.
  En in aanschaf kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Trainingen kun je vooraf opzoeken wat er in de buurt zit, net als dagopvang, uitlaatservice, dierenarts. Qua speeltjes etc. hebben we wel wat diverse dingen aangeschaft en daarmee gekeken waar ze het liefst mee speelt. Zo weet je vanzelf wat je wel of niet meer hoeft te halen. Qua slopen viel het mee, dat doet ze eigenlijk niet. Tenzij je nu boeken of papieren laat slingeren dan vind je ze gesnipperd terug……. -.-”
  En een hond is iets heel persoonlijks. De man wilde niet perse één ras, maar een mix. Zo zijn we samen gaan zoeken wat bij ons past. Via marktplaats op een oeps nestje gestruikeld bij een leuk gezin. Beide ouder honden waren er, alle pups etc. Broodfok wilde ik absoluut niet. Ik heb nog steeds af en toe contact met de eigenaresse waar ze vandaan kwam. Zo leuk om ook af en toe wat van de pups te zien zij zelf gehouden hebben.
  En bij puppy kijken moet je ook wel een klik voelen met de honden, de baasjes etc. dat vond ik heel belangrijk.
  Uiteindelijk is onze hond Toos een labrador / australian shepherd mix.
  Zomervakantie is ook een ding. Wat willen wij, wat kunnen we? Wij zijn kampeerders en gaan graag weg met de tent. Zomer 2018 zagen we dat nog even niet zitten. Ze was nog jong, mag niet veel lopen en veel rusten. Toen naar Texel geweest in een stacaravan. Dat was goed bevallen. Vorig jaar zijn we wezen proef kamperen op een kleine camping in Nederland met Pinksteren. Super geslaagd. Thuis moest mevrouw wel bijkomen van alle prikkels. Niet continu op stap, maar ook rustmomenten plannen. Zomer 2019 op een camping in Luxemburg gestaan. Zeer geslaagd met leuke buurhonden. Rustdagen afgewisseld met een dagje erop uit. Met boodschappen doen, moet dan 1 van ons de winkel in, de ander bij de hond. Wil je dit / heb je dit er allemaal voor over?
  Ik zou niet meer anders willen.
  Andersom zou ik het niet doen als er nu kleine kinderen zijn en een hond nemen. Dat voelt voor mij niet goed en is persoonlijke keuze.
  Bij vragen mag je altijd contact opnemen. Hopelijk heb je hier iets aan.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   17 mei 2020 / 19:08

   Oh Australian vind ik ook zo onwijs gaaf.. wat tof zeg.. kan je misschien een foto per dm naar mij sturen (via instagram of per mail rachelkromdijk@gmail.com) bedankt voor het delen van je mega lange reactie. Hier heb ik weer veel informatie uit kunnen halen. Och en een kat met blaasontsteking daar heb ik weleens vaker van gehoord, bizar dat dat ook kan. Wat super lief allemaal van je en jullie klinken als het perfecte stel voor een hond, jullie doen er werkelijk alles voor!

   • 18 mei 2020 / 14:55

    Dank je wel! Kijk anders even op mijn instagram (@sneeuwkipje) daar staan zeker wat foto’s tussen van Toos.
    Jep je staat heel raar te kijken wat zo’n kat doet om duidelijk te maken dat ze ergens last van heeft. Bewust aandacht op zoeken als je op de bank zit, zielig doen, maar ook plassen in de hondenmand i.p.v. op de bak. Dat stonk ook erger als normaal. Brr…. Gelukkig met medicatie opgelost.
    Hopelijk kunnen jullie een keuze maken die bij jullie past.

 19. 23 mei 2020 / 16:06

  Wij hebben een husky van een jaartje oud nu bij ons, nog geen enkele keer spijt van gehad. Voordat we hem hadden twijfelde ik ook soms wel eens of dit wel zou lukken en we dit aan zouden kunnen. Maar van zodra dat beestje de voordeur binnenloopt is die twijfel echt helemaal verdwenen.
  Waarom zou je het hondje 3 dagen bij je zus laten? Ik en mijn vriend werken allebei voltijds. Onze hond is meerdere dagen per week alleen van 7u in de ochtend tot 16u30 en hij loopt ondertussen los rond in de living/keuken. Tot nu toe maar weinig problemen mee gehad, zoiets leer je je hond gewoon aan. Het alleen zijn bouw je langzaam op. De eerste maanden kwam ik ’s middags snel even naar huis om hem snel buiten een plasje te laten doen om te werken aan zijn zindelijkheid, na een paar maanden gaf hij zelf aan dat dit niet meer nodig was. Ook bij mijn vrienden en ouders is dit het geval voor hun hond. We maken er in de avond en het weekend wel hele lange wandelingen mee zodat hij wel zijn energie kwijt kan natuurlijk 😉
  De voordelen zijn natuurlijk de onvoorwaardelijke liefde en dat er altijd iemand heel enthousiast op je wacht als je thuiskomt. Ook zet dit aan ons aan om veel te gaan wandelen (iets wat we voor onze hond amper deden). Op straat heb je veel sociaal contact want de mensen spreken je veel sneller aan om iets te vragen over je hond. En de band die je creëert met een hond is gewoon altijd speciaal, een hond is zo ongelooflijk trouw en geeft zovéél vriendschap. Een hond is bij ons ook wel een meerwaarde in onze relatie: samen gaan wandelen, samen naar de dierenarts, naar de dierenwinkel, samen gaan zwemmen, samen naar zee of de hondenspeelweide,… Als ik en mijn vriend elkaar bellen vragen we eerst hoe het met de hond is en dan hoe het met de ander gaat ;-D een beetje zoals een kindje toch hoor. Zeker als je nog geen kinderen hebt!
  Het grootste nadeel bij ons zou ik zeggen het vele haarverlies (een husky verliest zijn vacht heel de tijd) en dat je huis gewoon veel sneller vuil wordt. Zeker als je beslist om een grote hond te nemen. Als de hond van een wandeling terugkomt of gewoon van de tuin je huis inloopt brengt hij altijd wel wat vuiligheid mee en heeft die vuile pootjes. Bij ons is het een gewoonte geworden om 1x à 2x per dag rond te gaan met een goede stofzuiger en voila het is meteen opgelost 😉 Een ander nadeel kan zijn dat als je graag op reis gaat en je hond kan niet mee dat je wel altijd moet zorgen dat er iemand kan zorgen voor de hond. Een kat is daarin veel gemakkelijker, er moet gewoon iemand 1x per dag vers water en eten komen geven en dan kan die wel even voort. Een hond moet echt bij iemand kunnen gaan logeren of op pension. Wat wij ook vaak doen is dan gewoon vrienden bij ons thuis laten komen logeren en dan kunnen die meteen voor al onze dieren zorgen.
  Mijn tips voor een hond zijn: weet zeker dat je voldoende tijd kan maken en een goede opvoeding kunt geven. Ga vooral voor een ras dat je zelf wilt (groot, klein, actief, niet actief,..)en vraag eerst altijd goed de karaktereigenschappen na (Wat ik heb gedaan toen we beslisten voor een husky te gaan is naar de dierenarts bellen en vragen of ze mij meer over dit ras kan vertellen. Wat kan ik verwachten, wat heeft dit ras nodig of net niet,… ? ook heb ik hierover veel op het internet opgezocht) besef dat een hond voor de rest van zijn leven bij jou blijft en ook voor groot deel van jullie leven. Nu is het enkel jullie tweetjes en de hond, maar eenmaal dat er kinderen komen (moesten jullie dit willen natuurlijk) wordt het een stuk drukker en is de hond er ook nog steeds en moet die ook nog steeds gaan wandelen en aandacht krijgen,…
  Wij hebben ook geen verzekering afgesloten voor onze hond. Achteraf hadden we daar spijt van omdat hij een kwaadaardige tumor in zijn mond had dat we moeten laten verwijderen hebben en hier zijn de kosten toch hoog opgelopen dus een verzekering was fijn geweest. Maar als je een hond hebt dat heel zijn leven perfect gezond is en je hiervoor een verzekering moet betalen komt het natuurlijk duur uit. Uiteindelijk is dit dus iets dat je zelf moet beslissen.

  • Rachel Kromdijk
   Auteur
   24 mei 2020 / 14:29

   bedankt voor je enorme fijne comment Laura, ik begrijp je helemaal. Je liefde voor zo’n beest is natuurlijk oneindig en dat zit bij ons ook echt wel goed. Lange wandelingen en even ravotten op het strand is ook geen probleem, daar kan ik zelf ook enorm van genieten. Verder staan we momenteel op een wachtlijst, alleen het contact met het baasje is een tijdje geleden een beetje verminderd. De pups doen het minder goed en moederhond heeft een flinke klap gekregen van de bevalling (dit is een thuisnestje) dus ze is een beetje geïrriteerd, wat ik ergens kan begrijpen. Maar WhatsApp contact is niet heel fijn kan ik je zeggen. Dus we houden onze opties ook nog steeds open voor een adoptie hond, hier staan we ook nog altijd achter. Tja als het een maltipoo wordt dan kan mijn zus altijd nog 2 middagen in de week oppassen. Dat vinden ze zelf ook leuk en ze kan ook tegen dit hondje waardoor het hondje toch veel meer aandacht krijgt dan alleen thuis blijven. Hij moet het wel kunnen, daar ben ik het ook zeker mee eens! We hebben op zich een ruime tuin en een overkapping dus daar kan die ook altijd in rond rennen. Thanks in ieder geval voor je tips 🙂

 20. 24 mei 2020 / 22:28

  Ik zelf heb een franse bulldag, hij is nu zo 4maandjes oud.
  Het vraag inderdaad veel aandacht..
  Maar tja ik zelf zou het niet meer willen missen.
  Ook al doet hij nog soms in huis, dan wel op zijn hondendoeken.
  We gaan der elke avond mee gaan wandelen.
  Denk vooral goed na voor je een hond aanschaft, want eenmaal je het in huis heb is het voor jaren..

 21. Marloes
  16 juni 2020 / 10:42

  Ik heb een beetje globaal de reacties doorgelezen en zag ook een comment van iemand met een kat. Nu snap ik je volledig dat je graag een knuffeldier wilt en geen eigenwijze kat. Zelf hebben wij twee Maine Coon katten! Wij noemen dit eigenlijk honden vermomd als katten, haha. Ze zijn superknuffelig en aanhankelijk. Ze zijn altijd bij je in de buurt, lopen achter je aan door het huis, zijn heel nieuwsgierig en niet erg bang aangelegd. Ik neem die van ons ook mee naar buiten als het mooi weer is, aan een tuigje. En toen het zo sneeuwde vorig jaar heb ik ze ook mee naar buiten genomen en dit vonden ze ook leuk. Echt, je hebt de voordelen van een kat (alleen thuis kunnen zijn, niet hoeven uitlaten) en de voordelen van een hond (knuffelen en spelen). En ze zijn ook zo lief samen, liggen naast elkaar op de bank en spelen samen. Kijk eens naar Maine Coons bij een erkende fokker. Je betaalt er wel flink voor, zo’n 750 – 850 euro, maar ohh, ze zijn het zo erg waard <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.