De online wereld verteld ons hoe we moeten zijn..

De laatste tijd ben ik een beetje klaar met alle Insta modellen. Ze zien er mooi en slank uit. Normaal gesproken zou ik hier niet zomaar een artikel over schrijven, maar dit moet ik even van mijn hart. Miljuschka gaf begin deze maand een prachtig voorbeeld op haar instagram. Ze had namelijk een foto van zichzelf geplaatst zonder kleding, jep ze ging letterlijk met de vetrollen bloot. Haar tekst heeft vele vrouwen geïnspireerd en de #eerlijkefoto gaat dan ook viral. Ik vind het goed dat ze op deze manier vrouwen wilt stimuleren om zichzelf zekerder te voelen over hun eigen lichaam. Op dit moment ben ik 27 en ik ben nog steeds vreselijk onzeker over mijn eigen lichaam. Hoe komt dit?

Nu moet ik eerlijk zijn.. ik ben gek op eten. Als ik iets lekkers proef, maak ik automatisch een dansje. Helaas heb je ook mensen die zo scherp zijn als een mes. Ze denken totaal niet na over hun woorden en dat is zo frustrerend. Ik was vorige week bij een modezaak waar ik twee jaar had gewerkt. En er zit altijd wel zo’n figuur tussen die een nare opmerking moet maken. Nou Rachèl, wat ben je veranderd.. ik weet even niet wat er nu zo anders aan je is. En ondertussen keek ze mij van top tot teen aan. Dus ik zeg voor de gein: ”misschien die paar kantoor kilo’s”? En dat werd eventjes bevestigd met een ”ja, dat is het! Je bent wat dikker”. Ben je toevallig zwanger? Nee, ik ben niet zwanger. Dit is de eerste dag na 1,5 week pijn te hebben gehad (en op bed te hebben gelegen) dat ik weer uit huis kom. Dus ik heb een onwijze opgeblazen buik van de pijn, maar thanks.. echt bedankt 😉

In tijdschriften, op reclames en op social media worden we gepusht een perfect photoshop lichaam te creëren, want het kan altijd slanker en mooier right? Heb je het geld ervoor? Dan laat je toch gewoon wat aan jezelf doen? Altijd al vollere lippen willen hebben, hop spuit erin. Geen billen? Dan zet je er twee bilimplantaten in. En zo kan je natuurlijk van alles aan je lichaam laten doen. Waarom doen mensen dit? Omdat ze onzeker zijn, of omdat ze continue geconfronteerd worden met ‘perfecte’ lichamen.

Ik heb respect voor vollere vrouwen die zichzelf zelfverzekerd voelen. Die gewoon in bikini het strand oplopen zonder zich te schamen. Ik loop al zoveel jaren te tobben met mijn gewicht, twee jaar geleden had ik het eindelijk weer onder controle. Op dat moment at ik gezonder, ik deed toen aan fitness en rolschaatsen en ik ging van de 78 kilo weer naar de 70 kilo! Eindelijk zaten mijn broeken weer chil en zelfs mijn rok zat losjes rond mijn taille, yes! Helaas kreeg ik toen die heftige blaaspijn en toen waren de kilo’s er weer zo aan. Even rolschaatsen was gewoon lastig en pijnlijk, een stuk lopen is een drama met blaaspijn. Het liefst wil je dan weer zo snel mogelijk plat gaan liggen.

Het is niet altijd wat het lijkt

Dit krijg ik ook vaak te horen: ”het is niet altijd wat het lijkt”. Mensen op de cover van een blad zijn vaak gephotoshopt, hebben de mooiste outfits aan, de belichting is geweldig en hun make-up is perfect gedaan. Maar toch krijgen ze mij jaloers, waarom? Omdat ze er geweldig uitzien, dit soort foto’s kan je natuurlijk niet thuis gaan nabootsen. Maar op de een of andere manier wil ik wat hun hebben. Ik wil mezelf ook mooi en fit voelen, maar momenteel tob ik al 2.5 jaar met klachten en heb regelmatig zoveel pijn. Kan ik mezelf voor mijn kop slaan dat ik soms zo onzeker ben? Jazeker, want hoe minder jaloers je bent des te lekkerder je in je vel zit. Het liefst zou ik mijn kantoorvetjes willen kwijtraken. Vanaf woensdag ga ik beginnen met het programma van Gymjunkies. Voordat ik ga beginnen bij de Intratuin wil ik weer wat fitter zijn, misschien zakken mijn blaasproblemen dan ook weer iets. Wish me luck! En laten we gewoon trots proberen te zijn met wie we zijn en met ons lichaam, hoe lastig dit soms ook is.

Voel jij jezelf ook weleens onzeker? Misschien durf je ook te delen waarover jij je soms (of altijd) onzeker voelt.

Share:

14 Reacties

 1. 18 mei 2020 / 21:48

  Zo herkenbaar! Zowel het onzeker zijn als het (al jarenlang) tobben met wat kilootjes te veel (daar ben ik dan ook het meest onzeker over) als het door pijnklachten niet of minder kunnen sporten (bij mij mijn knie). Dat maakt het allemaal nog wat vervelender en frustrerender. Je wil wel, maar het gaat niet.
  Ik hoop dat je gauw van je blaaspijn af bent! Het klinkt heel naar en pijnlijk. En lees ik nou goed dat je bij Intratuin gaat werken? Wat gaaf zeg!! Heel veel succes en plezier!

 2. 19 mei 2020 / 09:57

  Wat een mooi en eerlijk artikel heb je geschreven! Ik ben ook onzeker. Over mijn lichaam, gezondheid, het moederschap… Maar sinds ik social media heb verwijderd, voel ik me wel veel beter. Ik merkte dat ik alleen maar ongelukkig werd van die online wereld. Er zijn weinig mensen die begrijpen waarom ik offline leef en ik ben dan ook een buitenbeentje, maar voor mij doet het alleen maar goeds. Doordat ik de zogezegde ‘perfectie’ niet meer zie, kan ik me er ook niet mee vergelijken en daardoor voel ik me beter in mijn vel op alle vlakken. Wat een nare opmerkingen heb je gekregen zeg. Ik kan alleen maar zeggen dat ik je een knappe vrouw bent en dat je fier mag zijn op alles wat je doet. Dat meen ik echt! Ik hoop dat je blaasproblemen minder worden want het lijkt me echt vreselijk om telkens zo’n pijn te hebben. Liefs!

 3. 19 mei 2020 / 10:03

  Echt bizar dat mensen de behoefte hebben om zulke opmerkingen te maken. Ik begrijp dat niet. Daar heeft toch niemand wat aan? Ikzelf ben ook heel onzeker over mezelf. Vooral vanwege mijn gewicht (dat helaas ook vaak schommelt). Ik doe wel mijn best om niet te veel naar anderen te kijken en mij op mezelf te focussen, maar over die commentaar die mensen in mijn omgeving altijd klaar hebben liggen heb ik geen controle. Eén zo’n opmerking en ik ben weer wekenlang van slag. Zo vervelend. Ik wens je iig heel veel succes met het GymJunkies programma!! Hopelijk heeft het een positief effect op je gemoed én op blaasproblemen!!!

 4. 19 mei 2020 / 10:11

  Zeker herkenbaar. Mensen kunnen soms ook zo lomp zijn vind ik. Als je niks aardigs te melden hebt, houd dan lekker je mond.

 5. 19 mei 2020 / 10:38

  Jeetje, wat kunnen mensen nare dingen zeggen. Ik had niet verwacht dat je onzeker zou zijn over je looks. Ik heb je trouwfoto’s gezien en was zwaar onder de indruk! Wat een plaatje.

 6. 19 mei 2020 / 23:41

  Oké. Jij bent een stuk jonger dan ik. Ik ben 50. Dus luister even naar Oma ;-). Ik heb mezelf altijd te dik gevonden. Al vanaf de lagere school. Ver voor Instagram dus daar lag het niet aan. Er zal wel iemand iets gezegd hebben. Ik heb geen idee. Maar ik heb er altijd last van gehad. Een half leven lang je onzeker voelen. Altijd zwarte kleding. Altijd lange truien die over mijn kont vielen want oh, oh, wat was ik dik. En als ik nu foto’s zie uit die tijd heb ik alleen maar medelijden met mezelf. Ik was helemaal niet dik! Wat heb ik toch een tijd en energie verspild met me daar druk om maken. Zo zonde! Probeer gewoon gezond te leven en lief te zijn voor jezelf. En geef jezelf wat krediet. Als je nu even niet kan sporten, ben je wat zwaarder. En? Dat komt wel weer goed. Of niet. Van zelfvertrouwen word je mooier dan van maatje 36 hebben. Zo! Dat moest ik even kwijt. 🙂

 7. 20 mei 2020 / 08:54

  Zelf heb ik dit ook een aantal jaar gehad maar inmiddels mezelf er overheen gezet. Het is zo zonde van de tijd. Je zag inderdaad veel afgetrainde body’s voorbij komen. Maar ook ik hou teveel van lekker eten en te weinig van sporten ;-). Nadat ik mijzelf heb geaccepteerd zoals ik ben, ben ik veeeeel gelukkiger.

 8. 20 mei 2020 / 10:29

  Ahhh ja heel herkenbaar! Het is soms zo confronterend om te zien. Heb daardoor ook een hoop ‘influencers’ ontvolgd en volg nu eigenlijk alleen maar body positivity mensen 😉

 9. 20 mei 2020 / 21:05

  Super herkenbaar, dat is eigenlijk ook de reden waarom ik Instagram vaarwel heb gezegd een tijdje geleden. Na anderhalf jaar ben ik weer terug, maar vraag me soms wel af of het waard is. Ik probeer nu ook wel mijn kantoorkilo’s kwijt te geraken, want voel me zo ook niet zo goed in mijn vel.

 10. 21 mei 2020 / 10:41

  Mooi en herkenbaar artikel! Ik ben het helemaal met je eens. Door Instagram ging ik mezelf vergelijken met anderen en hierdoor werd ik super onzeker. Ik heb hier zelf ook veel last van gehad.

 11. 22 mei 2020 / 09:06

  Jeetje, wat kunnen sommige mensen toch bot zijn.. Ik denk altijd maar zo, die mensen zijn denk ik diep van binnen gewoon ongelukkig met hunzelf. Ben het helemaal eens met je artikel, voor mij is het ook altijd een dagelijkse struggle.

 12. 24 mei 2020 / 14:02

  Dit is zo onwijs herkenbaar, om gek van te worden! Waar ik me ook aan erger zijn die body positivity goeroes die de slankere dames zo ongeveer met de grond gelijk maken als die eens in bikini staan en hun lichaam laten zien. Ik heb zelf vroeger ook veel opmerkingen over mijn gewicht gehad toen ik door mijn aandoening veel afgevallen was. Hopeloos zulke mensen. Hopelijk kun je je er overheen zetten meid. Al zal dat de ene keer makkelijker zijn dan de andere keer.

 13. 28 mei 2020 / 10:42

  Het is zeker herkenbaar en ik betrap mezelf er ook weleens op: vergelijken en onzeker zijn. Over mijn buikje, ook heel erg cliché :’). Ik heb een paar jaar geleden een tijd lang als een gek gesport en ik zag er best goed uit, maar ik was echt niet gelukkig. Veel draaide om het ‘juiste’ lichaam behouden en het was ook haast een obsessie. Ik heb veel geleerd van die periode en misschien doordat ik zelf ervaren heb dat je ook van een heel strak lichaam niet gelukkig wordt (duh, maar hoe vaak ik wel niet heb gedacht: oh als ik wat minder vetjes daar had, dan kan ik blij zijn). Het zit hem in andere dingen 🙂 Lief voor je lichaam zijn, er goed voor willen zorgen. En dankbaar zijn, dat het zo sterk is en zo graag met je wil samenwerken, zelfs als je dingen vraagt die niet goed zijn.

 14. 3 juni 2020 / 10:25

  Wauw, mijn haren gaan gewoon recht overeind staan als ik die opmerking lees die jij naar je hoofd kreeg. Wat ontzettend onnodig. Ik sta er gewoon verbaasd van dat mensen dit soort dingen blijkbaar de moeite waard vinden om te benoemen of het nou waar is of niet. Ik ben absoluut ook wel eens onzeker en vind goed in mijn vel zitten ook belangrijk. Maar ik ben mijn lichaam de laatste jaren veel minder hard gaan beoordelen. Terwijl het niet slanker of strakker is geworden. Geen gouden tip dus, want ik weet niet hoe het gekomen is, maar het is zo gegroeid. Misschien omdat ik weet dat andere dingen belangrijker zijn. Wat het ook is, ik gun het jou ook. En ook dat je je realiseert dat het enige wat hier misgaat de botheid van anderen is, niet iets bij jou in je hoofd of aan je lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.