Dit moet je weten voordat je een pup neemt

Als ik dit allemaal had geweten, dan had ik mezelf misschien nog een aantal keer achter mijn oren gekrabd. Het is een lieverd die Ollie, begrijp mij niet verkeerd. Maar het is wel een hele opvoeding, ik had drie weken vakantie opgenomen en ik ben nog meer uitgeteld dan toen ik mijn vakantie inging. En toen dacht ik al mijn vakantie echt nodig te hebben haha.. niet beseffende dat onze hond al onze aandacht nodig zal hebben. Wat logisch is, het is een pup (net een klein kindje) wat je alles moet gaan leren. Zo goed als alles is nieuw voor hem, ieder geluidje of nieuw apparaat schrikt die van. Al gaat dat nu al stukken beter.

Wat kost dan wel allemaal tijd? Sowieso is die geen fan van: naast je in de auto zitten, douchen, föhnen, kammen, wandelen, in een fietsmandje zitten, alleen zijn en aan een stuk door slapen. Dit zijn dus dingen wat we hem allemaal nog moeten leren. Hij kan al wel zitten en springen (voor een snoepje natuurlijk). Maar waar moet je nog meer rekening mee houden wanneer je een pup wilt gaan aanschaffen?

De kosten

Voor een goede pup ben je altijd boven de 800 euro kwijt, hier komen nog de volgende dingen bij: een bench, een slaapmat, een slaapkussen, verschillende soorten speeltjes, voer, water/drink bak, plasmatten, snacks, botjes, allerlei soorten kauwtouwen, zijn inentingen, ontwormen, inschrijven op de hondendatabank, poepzakjes, tuigje, halsband, riem, overige accessoires, tandenborstel, tandpasta, bepaalde producten voor zijn tanden tegen het tandsteen en slechte adem en zo kan ik nog wel een aantal dingen benoemen. Dit is in ieder geval het belangrijkste lijstje.

Bijt gedrag

Een puppy gaat op een gegeven moment last krijgen van zijn tanden. Jeukende tandjes noemen ze dat ook! Hij zet dus overal zijn tanden in, pas dus maar op met je vingers want die tandjes zijn aardig scherp. Leer dit dus ook zo goed mogelijk af, als die je bijt doe je het volgende: pak er gelijk een speeltje bij en geef hem die, geef hem afleiding (speel met hem), of negeer het en loop weg zodat die je niet verder kan bijten.

Je hebt bijna geen tijd meer voor andere dingen

Je leeft de eerste week als een kluizenaar, ga nog niet gelijk voor de tweede enting de straat op. Hier kan je hond namelijk iets eten of tegenkomen waar die ziek van kan worden. Zorg er dus voor dat je de pup eerst volledig aan je woning laat wennen. Daarna ga je met hem aan de gang in je woonkamer of tuin. Alles komt dan op een tweede plek te staan, de pup kan nog niet gelijk alleen gelaten worden en hij is misschien ook nog niet zindelijk. Voor je het weet poept die in je huis en eten ze het soms ook nog eens op. Deze situaties wil je vermijden.. sleep je pup dus ook niet gelijk vanaf het begin overal mee naartoe. Ze krijgen enorm veel prikkels en die moeten ze verwerken in hun slaap.

Maar nu denk je, maar als die slaapt kan je toch van alles doen? Ik niet in ieder geval. Al stond ik op dan was die gelijk weer wakker en liep die mij achterna. Stofzuigen en dat soort dingen werkt ook niet want dan is die ook gelijk wakker. Wat kan je dan doen vanaf de bank of stoel? Netflix kijken of een boek lezen haha.

Je nachtrust is helemaal WEG!

Bij de een is dit maar 1 nacht dat die blaft en de onze bleef dus uren achter elkaar piepen, janken en blaffen. Vanaf 23:30 tot 04:15 bleef die een keer janken. Toen heb ik hem voor de bank op een mat gelegd en toen viel die in slaap en ik ook eindelijk. Veel zeggen dat dit verkeerd is want je moet het compleet negeren. Klopt, dat is in de meeste gevallen ook het beste, maar de pup is net uit een nestje getrokken. Mist zijn moeder, broertjes en zusjes en dan kan die ook verlatingsangst ontwikkelen. Blijf dus in het begin gewoon bij hem, andere mensen zetten de radio bijvoorbeeld aan op de achtergrond en laten een lampje branden. Hier verschillen de meningen sterk over.. wij hebben hem na een week naar onze slaapkamer gebracht omdat we weer een keer samen wilden slapen en ook gewoon weer een aantal uren wilde maken.

Mijn man en ik hebben namelijk een aantal nachten om en om op de PVC vloer geslapen (ingewikkeld in een dekbed). Een luchtbed paste op dat stuk niet naast de muur, dus het kon even niet op een andere manier. Op deze manier gaat je nachtrust naar de *** en de rug ook.

Een pup kost heel veel geduld

Dit is denk ik ook een hele belangrijke, denk niet gelijk dat alles soepel verloopt. Ook al vertellen mensen je dit wel vanuit hun eigen ervaring. Elke hond ontwikkeld zich anders en de een zal alles sneller oppakken dan de ander. Ik ben al mega gek op Ollie, maar hij heeft mij ook flinke wallen bezorgd. Toch veranderd die elke dag en ik kan zo genieten van hem, hij is ook echt een allemansvriend! Als iemand hem roept komt die gelijk naar diegene toegerend. Er staat in ieder geval een vlog online op mijn youtube kanaal waar je Ollie goed kan bekijken. Wil je hem volgen op Instagram? Dan kan dat ook zeker, klik dan hier.

Plus een laatste tip, neem echt volledig 2-3 weken vakantie. Ik ben al blij dat ik er drie heb, want die hebben we met Ollie ook echt nodig. Ik hoop dat die snel van zijn jeukende tandjes af is en dan lekker kan logeren bij opa en oma!

Share:

10 Reacties

 1. 3 september 2020 / 21:12

  Het valt zeker niet mee. Ik had dat ook wel verwacht, maar niet dat ze hij zo aan een stuk door zou janken. Misschien (en hopelijk) wat dat één keer. En dat je ernaast zou moeten slapen op de grond om hem rustig te krijgen. Zwaar hoor. Maar het komt allemaal goed. En wat een schatje is het (daar doe je het voor), echt om van te smelten. Echt een heel lief en knuffelbaar hondje.

 2. 4 september 2020 / 15:44

  Wow, er komt echt veel meer bij kijken dan dat ik in eerste instantie gedacht had. Zelden hoor je dit soort verhalen, terwijl het denk ik heel vaak voorkomt. Goed dat je dit deelt, zodat mensen niet onderschatten wat een pup allemaal nodig heeft en wat voor invloed het heeft op je eigen leven. Gelukkig is Ollie wel echt een droppie, dus dat doet dit alles snel vergeten!

 3. Door
  4 september 2020 / 17:15

  Ach! :/ Heel lief, maar super pittig dus. Klinkt als het hebben van een baby. Dat gaat ongeveer hetzelfde 🤣

 4. 4 september 2020 / 18:23

  Wat een schatje is Ollie zeg! Maar oh jeetje, dit klinkt wel heftig haha! Wij hebben dit gelukkig nooit meegemaakt met onze pup. Hij sliep eigenlijk alle nachten door vanaf het begin; heel fijn! Misschien hebben we gewoon geluk gehad met een uiterst braaf hondje haha!

 5. 5 september 2020 / 22:39

  Ahhh hij is wel echt super schattig! Ik wist ook niet dat er zoveel bij kwam kijken, mijn hondje was al 4 toen ze bij ons kwam. Hopelijk komen jullie snel weer een beetje tot rust 🙂

 6. 6 september 2020 / 10:24

  Wat een schatje! En wat is dit herkenbaar haha. Ik had bijna 4 weken vrij en mijn vriend 2, zelfs toen nog was het heel lastig om het alleen thuis laten te laten slagen en haar enigszins zelfstandig te krijgen.. En het zijn inderdaad net kindjes -met Evi duurde het 2 maanden voordat ze van 23 uur tot 6 uur kon doorslapen, ze werd gewoon áltijd midden in de nacht wakker om te plassen haha. Hopelijk krijgen jullie gauw wat meer rust en is het allleen maar genieten van de kleine Ollie 🙂

  xx
  Malu

 7. 6 september 2020 / 20:43

  Ahhh, maar de lol die je hebt van zo’n beestje en de onvoorwaardelijke liefde die je krijgt, maakt het dubbel en dwars waard!

 8. 8 september 2020 / 19:56

  • Hahah inderdaad, Hier ook een pup van 8maandjes, en hij neemt echt alle aandacht van ons. Vooral dat proper zijn is echt een klus. Het beging al goed te verlopen maar soms is het wel weer in huis. We komen der wel. Zelf jullie, vooral omdat je zo veel liefde krijg van je pupje

 9. 12 september 2020 / 13:17

  Een schatje, maar kan me voorstellen dat het zeker zwaar is <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.