Wat ze je niet vertellen nadat je bent bevallen

Het ontzwangeren is begonnen en ik ben blij dat die eerste week erop zit. De eerste paar dagen had ik namelijk enorm veel pijn aan de onderkant. En ik moest mezelf uit bed laten glijden, dit met de meest vreemde posities. De hechtingen werkte ook niet echt mee, dus ik was blij dat de helft eruit mocht op dag zeven. Hierdoor kon ik mezelf weer aankleden en traplopen. Ik kon dus ook niet wachten om een rondje met Ollie te doen buiten. Even het huis uit en wat frisse lucht in mijn longen! Hier knapte ik enorm van op, veel mensen keken er gek van op dat ik al op dag zeven met de hond liep, maar ik verlangde hier enorm naar. Een paar dagen geleden kampte ik ook met flinke buikpijn ‘krampen’ en gisteren verloor ik twee enorm grote stolsels en veel bloed. Hierdoor werd ik licht in mijn hoofd, maar dat verklaarde wel waarom ik al een paar dagen kampte met zeer pijnlijke krampen. Schrik dus niet als je grote stolsels verliest, want dit kan tot week 6 gebeuren. Het vloei proces is ook een dingetje. Zorg dat je flink wat kraamverband inkoopt, want wat in je kraampakket zit is niet voldoende. De een vloeit na een week al niet meer, maar helaas ben ik er een die nog steeds veel bloed verliest. De baarmoeder moet weer op z’n plek zakken en gaan krimpen, hierdoor kan je ook krampen ervaren. Toch had ik mezelf op veel dingen voorbereid, maar achteraf gebeuren er altijd weer dingen waar je van schrikt of die je anders ervaart.

Op straat kwam ik namelijk heel veel mensen tegen die hun horror verhalen met mij deelde, niet dat ik die wilde horen. Maar hé.. blijkbaar delen mensen dat graag tegen een hoogzwangere vrouw. Maar geen een vrouw vertelde mij wat ik kon verwachten nadat ik was bevallen. En dat wil ik dus wel in dit artikel aan jullie meegeven. Hoe goed je je ook inleest het loopt toch altijd anders dan je had verwacht.

Wat kan je allemaal verwachten?

 • Hoe graag je ook thuis wilt bevallen, het kan dus zijn dat het onverwachts toch in het ziekenhuis moet gebeuren. Ik kreeg een keuze toen ik ruim 41 weken zwanger was, wil je thuis wachten tot week 42 en meer risico’s oplopen? Of wil je ingeleid worden en in het ziekenhuis bevallen? Ik heb na twee katheter ballonnen ook voor het ziekenhuis gekozen omdat ik voor de veiligheid ging van ons kind.
 • De eerste twee dagen was Mason een engeltje en sliep de hele dag, ik zei toen gelijk: ”wat een rustig kindje”, maar toen zei de kraamhulp al, dat is vaak in het begin en daarna kan het al snel veranderen. Mason blijkt namelijk enorm alert te zijn en wilt dus al niet meer de hele dag slapen. Dus je bent soms wat uurtjes zoet met hem voordat die weer op bed gelegd wilt worden
 • Niet alle baby’s gaan gelijk slapen al heb je ze op bed gelegd, die van ons moet eerst flink huilen en dan pas valt die in slaap. Nu moet ik wel zeggen dat white noise geluiden en de stofzuiger goed werken
 • Je moet veel, heel veel kraamverband inslaan, wat in je kraampakket zat is zo op. Begin je wat minder te vloeien? Neem dan normaal maandverband, maar dan wat dikker.. dit zit ook een stuk comfortabeler dan die enorme dingen die tot je rug zitten.
 • Jezelf sexy voelen is eventjes verleden tijd, je hebt grote onderbroeken aan vanwege het kraamverband, je hebt een flubberbuikje, je vloeit, je urine laat je lopen de eerste paar dagen na de bevalling, je ruikt jezelf door het vloeien, je hebt geen energie om jezelf leuk aan te kleden, make-up is eventjes verledentijd en je gaat voor de messy knot bovenop je hoofd
 • Het gespartel met aankleden en ze dan ook nog even beginnen te krijsen – heel veel geduld heb je op die momenten nodig
 • De alone-tijd met je partner is voorlopig weg, net zoals het eten koken en relaxed eten. Rond deze tijd gaan ze namelijk vaak huilen en jengelen en vaak beginnen bij ons de darmkrampjes ook pas s’avonds. Zorg dat je dus wat maaltijden invriest of alvast in de middag klaarmaakt wanneer de kleine slaapt
 • De kraamtranen, ik heb niet gehuild toen Mason werd geboren.. maar dat heb ik in de avonden wel weer later ingehaald. Ik kreeg mijn eigen baby niet stil, voelde mezelf een slechte moeder, voelde mezelf machteloos en radeloos en zag er enorm tegenop als straks mijn man weer moest werken. Hij is zzp’er dus hij was maar een weekje vrij
 • De kleine begint met een kleine 15cl en wanneer de kraamzorg weggaat zit die ongeveer op 100-120cl, dit hangt natuurlijk ook van het gewicht van je baby af. Onze kleine Mason was al ruim 8 pond toen die werd geboren en groeide ook enorm goed. Zo goed dat die overal schilfertjes kreeg op z’n lichaam, dit komt omdat z’n velletje snel groeit. Koop hiervoor dus een goede olie of een dikkere crème
 • Wij kochten in het begin twee grote pakken Nutrilon, maar ga maar gewoon gelijk voor het kruidvat merk. Blijkt bijna precies hetzelfde in te zitten (is nog een rechtszaak over geweest) en is de helft goedkoper.
 • Ook moet je genoeg hydrofiele doeken, pampers, natte doekjes, voeding, vitamine druppels, rompertjes hebben!
 • Wanneer je midden in de nacht twee keer eruit moet voor een flesje en je niet al het licht moet aanzetten waardoor je de volgende ochtend ziet dat je hem niet goed hebt schoongemaakt.. en daarna het flesje geeft en bijna in slaap valt
 • Let erop dat je kleding koopt waar stretch in zit en een brede opening voor het hoofdje, dit is namelijk allemaal zo’n gepiel in het begin. Wij hebben ook een aantal rompertjes met een overslag, dan hoeft het niet over het hoofdje heen
 • Je mag zes weken niet sporten of zwaar tillen na je bevalling, dus het hoelahoepen en zumba dansen moet nog eventjes wachten
 • Netflix, spuugdoeken, smeltmomentjes, speentjes worden je grootste vriend de eerste paar dagen (weken)
 • Je bent continue sokken kwijt!
 • Wij zijn overspoeld met kaarten, maar zijn ook nog druk bezig met de kraamvisite. De eerste week kwamen namelijk alleen onze ouders, broers en zus (en aanhang + kinderen) kijken. Als je in bed ligt op z’n zweterig matje met een grote lap maandverband tussen je benen heb je ook niet echt zin om de vrienden van je man aan je voeteneind te hebben. Kijk wanneer jouw baby het rustigst is en plan dan de visite is en doe het lekker rustig aan. Hier moeten mensen maar eventjes begrip voor hebben!
 • Ik geef flesvoeding en geen borstvoeding, maar ondanks dat krijg je na een paar dagen enorm last van je borsten. Dit heeft stuwing en is heel erg pijnlijk, het zweet stond in mijn nek, ze voelden aan als twee paar stenen en je lekt de hele tijd. Gelukkig had ik hier maar twee dagen flink last van. Je moet dan ook met een stevige sport bh aan douchen. Elke beweging en de warmte van de douche stimuleert de melk in je borsten, vandaar dat je een bh moet aanhouden
 • Als je een hond hebt zoals wij, dan komt die eventjes op de 2e plek te staan. Ik kon sowieso niet eens bukken de eerste paar dagen dus Ollie bleef continue naast mijn bed liggen.. echt zo lief. Hij doet het enorm goed richting de kleine, dus daar zijn we enorm dankbaar voor. Toen ik dus ook weer de trap af mocht wilde ik zo snel mogelijk met Ollie een rondje doen buiten.
 • Ik kon zelf geen leuke zwangerschapskleding vinden, dus ik heb in jurkjes gelopen tot het eind van mijn zwangerschap die ik al in mijn kast had liggen. Slippers worden je beste vriend, wijde truien en shirts zijn heerlijk en geloof mij.. je wilt zo min mogelijk op je buik hebben! Dus draag alles lekker groot en wijd.
 • Je huishouden staat net als je leven op z’n kop nadat die kleine er is, je hebt er gewoon geen tijd voor.. ja, slaapt je baby bijna de hele dag dan moet je zeker lekker gaan rommelen, en ze mogen ook best wat geluid horen want nu kunnen ze daar nog tegen! Je kan dus gerust gaan stofzuigen in dezelfde kamer, dat is geen probleem. En toch.. ondanks dat je een paar uurtjes tijd hebt als die kleine slaapt heb je geen zin in je huishouden. Pak dan lekker je chil momentjes, ga lekker Netflixen, een goed boek lezen, een dutje doen als je slecht hebt geslapen. Pak even lekker wat Me-Time, dan voel je je weer wat meer mens (een warme douche is ook echt heerlijk).
 • De eerste poepluiers zijn zwart, daarna geel en dan worden ze soms groen-bruin. Wij zitten nu op de kerrie tour haha, en oh wat kan die kleine daar soms last van hebben.. bereid alles voor.. hou die benen in de lucht, doe z’n sokken voor de zekerheid uit, leg de natte doekjes alvast klaar en een pamper die alvast uitgevouwen is. Onze kleine man beweegt enorm veel, dus die moet je echt goed beethouden.. anders zit ALLES eronder.
 • Niemand verteld je dat die nachten zo pittig zijn, de avonden zijn ook lastig want je bent continue met de kleine bezig.. maar twee keer midden in de nacht eruit om een pamper te verschonen en een flesje te maken.. dat is wel even een ander verhaal. En gelukkig slaapt die van ons enorm goed na de laatste avondfles (ruim 4-5 uur momenteel). Die van tegen de ochtend is een dingetje.. hij lijkt moe, je legt hem weg en dan begint die te rommelen en te nerzen en ben ik soms 1,5 uur bezig met sussen.
 • Melkpoeder en pampers liggen overal in het huis
 • Je bent weer z’n speen kwijt
 • Oh kak, je moet het flesje nog schoonmaken
 • Waar was die hydrofiele doek nou?
 • Wasjes en nog meer wasjes, langleven de korte 30 graden wasjes!
 • Vinted is mijn grootste vriend op dit moment, ik heb bijna al mijn kleertjes daar vandaan. Nu hebben we al enorm leuke setjes gekregen, maar die zijn op de groei gekocht, dus dat is ideaal voor straks als die 3-4 maanden is
 • Je voelt jezelf soms een kluizenaar, want eventjes eruit zit er niet meer in. Plus onze kleine wordt niet altijd rustig van de kinderwagen en dan voel je je echt lopen op straat

Conclusie, het is niet altijd makkelijk en leuk. De roze wolk waar mensen over praten kan na een heftige bevalling of een ander ritme ook gerust een beetje grijs zijn. Weet wel dat dit kleine wonder van jouw is en dat je positief moet blijven. Probeer de mooie momentjes extra te koesteren en vast te leggen. Plus heb je familie, of vrienden die je willen helpen, laat dat dan toe!

Share:

5 Reacties

 1. 7 oktober 2021 / 14:18

  Eerlijkheid is het beste! En of je nou wel of niet op een roze wolk zit, dit is tijdelijk en naast de minder leuke kanten zijn er natuurlijk ook hele mooie en lieve kanten. Maar dit is pas het begin 🙂 Waar het kan moet je er van genieten, en als dat even niet lukt: geen probleem! Je hormonen spelen ook mee. En het is wel een klein persoontje dat je op de wereld hebt gezet. Je moet hem ook nog leren kennen. Heel veel plezier en ook sterkte 🙂
  (Hoewel ik geen kinderen heb en het ook niet mis, ik leefde wel en beetje met je verhaal mee, hoor!)

 2. 7 oktober 2021 / 14:24

  Wat fijn dat je ook deze kant van een Zwangerschap/de periode hierna deelt. Denk dat sommige mensen zich hier echt op verkijken. Hopelijk kunnen jullie wel ook lekker een beetje genieten van deze eerste periode. <3

 3. 7 oktober 2021 / 22:29

  Hier ook flesjes gegeven van in het begin. Ik kreeg gelukkig in het ziekenhuis een pilletje waardoor de melkproductie niet eens op gang gekomen is en ik dus ook geen stuwing heb gehad. En Vinted is nog altijd mijn beste vriend, haha 😀 Ik koop echt bijna al het kind zijn kleren op Vinted.
  Ik heb ook een kleine tic voor hydrofiele doeken ontwikkeld en koop altijd leuke bij :p Maar ons kindje gebruikt die doeken als knuffeltje in plaats van een echte knuffel.

 4. Evelien
  8 oktober 2021 / 15:46

  leuk artikel! Misschien weet je dit niet. Maar Een pasgeboren baby is nog veel te jong om te laten huilen tot hij slaapt. Dat heeft niks te maken met dat iedere baby anders is qua slaap. Pas na 4-6 maanden kan je hem slaap training geven. Tot dan hunkeren ze extra naar geborgenheid en zorgt het laten huilen tot hij slaapt voor extra stress bij hem.

 5. www.Glamview.nl
  9 oktober 2021 / 17:32

  Ik herken veel uit je verhaal. Onze hond merkte ook al wel snel dat de aandacht veel naar onze zoon ging, moest daar echt aanwennen. Na een poos wen je aan de ritme en kun je heerlijk genieten als gezin. Geloof mij, ze worden zo snel groot 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.